Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Τουρκικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Επιρρίπτει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Κυπριακό

. Με αεροναυτικές ασκήσεις η Άγκυρα ανεβάζει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι τουρκικές ασκήσεις κλιμακώνονται εντός του FIR Λευκωσίας σε ζώνη ανάμεσα στο Ακρωτήρι Λεμεσού και την πλατφόρμα της Νoble Energy.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου προειδοποίησε την Τουρκία ότι λόγω της στάσης της, θα επηρεαστεί η ενταξιακή της πορεία και παράλληλα έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες λέγοντας πως «η Κύπρος αναμένει ξεκάθαρη έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης».
Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ποία θα είναι τελικά η συμπεριφορά της Τουρκίας, δήλωσε ο κ. Στεφάνου και σημείωσε πως η Άγκυρα «προσπαθεί να παρουσιαστεί ότι θέτει πολιτικά ζητήματα λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε διεθνώς η συμπεριφορά της».
Η τουρκική άσκηση επηρεάζει τον αεροδιάδρομο που συνδέει το Ισραήλ με τη νοτιοδυτική Ευρώπη και τον Ειρηνικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Πίρι Ρέις ενδεχομένως να κατευθύνεται προς το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΡΙΚ, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κατευθύνονταν πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας. Πρόκειται για μοίρα του ρωσικού Στόλου, περιλαμβανομένου και αεροπλανοφόρου με στόχο να στείλει το μήνυμα ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.
Τέλος, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι σύντομα αναμένεται ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι εργασίες το οικόπεδο 12 συνεχίζονται κανονικά και σήμερα εισέρχονται στο προτελευταίο στάδιο, προτού το τρυπάνι φθάσει στο σημείο, όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου.

Για «συνυπαιτιότητα» της Ευρώπης στο αδιέξοδο του Κυπριακό έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ εν όψει της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, λέγοντας πως η ΕΕ «θα ευθύνεται για το ξεκίνημα μίας διαδικασίας που θα κάνει εντελώς αδύνατη την ένωση στο νησί».
Ο Άμπντ. Γκιούλ τόνισε μάλιστα ότι «όλοι θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα» να δεχθούν τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας, σημειώνοντας επίσης πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει πως η Τουρκία θα πάρει όλα τα μέτρα για να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο».

 

Σήμερα στο μεταξύ δίνεται στη δημοσιότητα το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής που ορίστηκε σχετικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Πόλυς Πολυβίου, θα παραδώσει το πρωί στον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, ενώ αντίγραφα θα δοθούν στον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και το γενικό Εισαγγελέα.
Στις 12:00 το μεσημέρι ο κ. Πολυβίου θα ανακοινώσει στον Τύπο το πόρισμά του, δίνοντας περίληψη των συμπερασμάτων του και ολόκληρο το πόρισμα.
Αύριο εξάλλου αναμένεται το πόρισμα της αστυνομίας για τυχόν ποινικές ευθύνες. Η υπόθεση της φονικής έκρηξης στο Μαρί ήταν η μεγαλύτερη από πλευράς λήψης καταθέσεων υπόθεση που εξέτασε η κυπριακή αστυνομία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μνήμη Αγίων Αναργύρων – Εθελοντική Αιμοδοσία στους Αγίους Αναργύρους Βόλου

Την μνήμη των Αγίων Ιατρών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των Ρωμαίων τιμά η Εκκλησία μας τη Δευτέρα…

28 Ιουνίου 2024

Οι πρωτεύσαντες του ΓΕΛ Αγχιάλου

Ο Διευθυντής κι ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Ν.ΑΓΧΙΑΛΟΥ συγχαίρει τους/τις παρακάτω πρωτεύσαντες μαθητές/τριες και…

28 Ιουνίου 2024

Δείτε τους αριστούχους του Μουσικού Σχολείου Βόλου

Αριστούχοι Μουσικού Σχολείου Βόλου στις Πανελλαδικές Ιουνίου 2024»   Α/Α Ονοματεπώνυμο Μαθητή Επιστημονικό Πεδίο Μ.Ο.…

28 Ιουνίου 2024

Οι ανήλικοι που την «έστησαν» στον 16χρονο προσπάθησαν να τον στραγγαλίσουν με μια ζώνη

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο δυο 16χρονοι και ένας 17χρονος έστησαν…

28 Ιουνίου 2024

Βασίλης Μεταξάς “Κίνδυνος για τον αποκλεισμό από τις αποζημιώσεις πλημμυροπαθών της Μαγνησίας”

  Σε επρώτηση στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βουλευτές του ΚΚΕ και μεταξύ…

28 Ιουνίου 2024

Φρίκη στη Ρόδο: 45χρονος βιντεοσκοπούσε τη θετή του κόρη την ώρα που έκανε μπάνιο

Μια φρικτή υπόθεση ήρθε στο φως στη Ρόδο καθώς 45χρονος κατηγορείται από την 18χρονη θετή…

28 Ιουνίου 2024