Τοπικά

Τοξικά από τις Σκουριές πέρασαν από το Βόλο

ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Για άμεση καταστροφή του περιβάλλοντος, που όμως ακόμη είναι αναστρέψιμη στις Σκουριές Χαλκιδικής, όπου γίνονται εργασίες εξόρυξης χρυσού και έκκληση στους κατοίκους διαφόρων περιοχών της χώρας να συνδράμουν ενεργά για να ανακόψουν την καταστροφή, κάνουν λόγο εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Χαλκιδικής, οι οποίοι ήρθαν στο Βόλο στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας για τα όσα συμβαίνουν εκεί σήμερα. Έκαναν και μία σοβαρή καταγγελία, τονίζοντας ότι πριν από λίγο καιρό ένα ατύχημα έφερε στο φως την παράνομη μεταφορά τοξικών αποβλήτων από τις Σκουριές με προορισμό τον Πειραιά. Το λιμάνι του Βόλου, όπως αναφέρθηκε, ήταν στη διαδρομή της μεταφοράς. Η αντίδραση μάλιστα ενός καπετάνιου να τα μεταφέρει με κοντέινερ από το Βόλο στον Πειραιά σταμάτησε τελικά τη μεταφορά, όπως επισημάνθηκε.

Εκπρόσωποι των κατοίκων από τις Σκουριές έδωσαν συνέντευξη Τύπου χθες στο Βόλο τονίζοντας ότι μεθαύριο Κυριακή θα έρθουν στο Βόλο 200 άτομα οργανωμένα για να ενημερώσουν τους Βολιώτες σχετικά με τα όσα συμβαίνουν με την εξόρυξη χρυσού. Ο κ. Γιώργος Ζουμπάς, εκπρόσωπος των κατοίκων (πρώην δημοτικός σύμβουλος και δύο φορές υποψήφιος δήμαρχος της περιοχής), υπογράμμισε πως «ο κόσμος παραπληροφορείται και έτσι κρίθηκε απαραίτητο να αρχίσει η εκστρατεία ενημέρωσης από κατοίκους». «Δεν είμαστε εγκληματική οργάνωση, ή κάποιοι περίεργοι οικολόγοι, είμαστε πολίτες – πολλοί δεν έχουν καμία σχέση με κόμματα, που δεν θέλουμε την καταστροφή της φύσης. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία ισοπεδώνει λόφο, δάσος, ενόψει της εξόρυξης. Όλοι μιλούν για νομιμότητα. Η νομιμότητα έχει δύο πλευρές: Να διώκονται οι πολίτες, οι οποίοι αντιδρούν και διαδηλώνουν στις ενέργειες της εταιρείας και η εταιρεία να προβαίνει σε παρανομίες, οι οποίες να απασχολούν τις Αρχές μόνον αν καταγγέλλονται από τους πολίτες. Το Κράτος δεν λειτουργεί μόνο του» αναφέρει ο κ. Ζουμπάς. Και συνεχίζει με έμφαση ότι «η εταιρεία παρανομεί με την ανοχή της Πολιτείας». Κατήγγειλε ότι γίνονταν μεταφορές με φορτηγά από τη Σίνδο μέσω του λιμένος Βόλου στον Πειραιά, με προορισμό την Κίνα, τοξικών υλικών σε κοντέινερ. Όπως είπε «η διαδικασία μεταφοράς σταμάτησε όχι με πρωτοβουλία των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά μετά από τα αποτελέσματα του Χημείου του Κράτους και την πίεση που άσκησε η τοπική κοινωνία». «Ένα τυχαίο ατύχημα φορτηγού που μετέφερε τοξικά απόβλητα αποκάλυψε την παρανομία αυτή. Τώρα έχει σταματήσει, αλλά όχι με πρωτοβουλία της Πολιτείας. Τα ΜΑΤ μπαίνουν μπροστά για να κάνει η εταιρεία τις παρανομίες της» είπε. Και πρόσθεσε ότι «τα μηχανήματα που είχαν καεί κατά τον εμπρησμό των εγκαταστάσεων, της Eldorado Gold, βρίσκονταν παράνομα στο σημείο εκείνο».
Ακόμη ανέφερε ότι σε γεωτρήσεις που έγιναν στο Νεοχώρι Χαλκιδικής, ύστερα από ελέγχους, διαπιστώθηκε αρσενικό στο νερό. «Οι κάτοικοι έπιναν νερό με αρσενικό επί δύο μήνες» και τόνισε «η μόλυνση δεν αφορά μόνο στη Χαλκιδική», καθώς η σκόνη ή τα απόβλητα διοχετεύονται στον αέρα ή τον υδροφόρο ορίζοντα που δεν έχουν όρια…

Ακόμη είπε ότι «οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν μόνοι τους να αντισταθούν. Έτσι έγινε το καραβάνι ενημέρωσης και αλληλεγγύης ώστε να ευαισθητοποιηθούν πολίτες και από άλλες περιοχές. Ήδη υπάρχει ανταπόκριση. Στη Χαλκιδική γίνονται δοκιμές πώς θα αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά κινήματα. Αν λυγίσει η Χαλκιδική θα ανοίξει ο δρόμος κατά των κινημάτων σε όλη τη χώρα. Στο κίνημα στις Σκουριές συμμετέχουν πολίτες, οι οποίοι είχαν να κινητοποιηθούν από το τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Όσο για τις αυτοσυγκεντρώσεις, σε αυτές συμμετέχουν εργαζόμενοι της εταιρείας, που τους δίνουν ρεπό, τους πληρώνουν και τα σουβλάκια για να φωνάξουν».

Το καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου με πρώτη στάση στην Κατερίνη και το βράδυ στη Λάρισα, το πρωί της Κυριακής θα βρίσκεται στο Βόλο, επόμενη στάση είναι η Λαμία και θα καταλήξει στην Αθήνα, το πρωί της Δευτέρας.

Στο Βόλο προγραμματίζεται εκδήλωση την Κυριακή, στις 11 το πρωί στην αίθουσα «Κορδάτος» του κτιρίου «Παπαστράτος». Εκτός από τις ομιλίες θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό και δεν αποκλείεται να γίνει πορεία των κατοίκων της Χαλκιδικής στο κέντρο της πόλης.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου το μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Κατοίκων Χαλκιδικής κ. Βασιλική Νάκου, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στην εταιρεία κάνοντας λόγο «για προσπάθεια φίμωσης των κατοίκων, οι οποίοι προσπαθούν να αναδείξουν διαμαρτυρόμενοι ειρηνικά το καταστροφικό έργο που επιχειρείται να συντελεστεί στην περιοχή». «Η προσπάθεια της εταιρείας και της κυβέρνησης να επιβληθούν στην περιοχή με αυταρχικές και βίαιες μεθόδους, που έφτασαν ώς και τη δίωξη για ηθική αυτουργία γνωστών ενεργών πολιτών του Κινήματος κατά των μεταλλείων, αλλά και στην πρόσφατη κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης – που βασίζεται στη θεωρία των δύο άκρων – αποτελεί ευθεία επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων της κοινωνίας, του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και το συλλογικό αγώνα. Αποτελεί ξεκάθαρη απόπειρα φίμωσης και τρομοκράτησης της τοπικής κοινωνίας για κάμψη των αντιστάσεων απέναντι στο καταστροφικό έργο κυβέρνησης και εταιρείας, κάτι που γίνεται μεθοδευμένα και με τη συμβολή της ΕΛΑΣ, που ώς τώρα έδειχνε να ενεργεί ως ιδιωτική εταιρεία φύλαξης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»» ανέφερε.
Συμπαράσταση δηλώνει η Κίνηση Πολιτών Πηλίου για το νερό και το μέλος της, ο κ. Γαλανόπουλος σημείωσε ότι ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι σημαντικός, διότι αντιστέκονται στις πολιτικές ων μνημονίων».

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό τονίζεται πως «ο αγώνας των κατοίκων του Πηλίου και του Βόλου για το νερό είναι αγώνας για τη ζωή τους. Οι χρυσοθήρες των βουνών μας και της ζωής μας δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας. Ο αγώνας των πολιτών της Χαλκιδικής δείχνει το δρόμο της αντίστασης και εκπληρώνει τις προσδοκίες μας για την επόμενη μέρα».
Ανακοινώσεις στήριξης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής εξέδωσαν το Στέκι Αλληλεγγύης για όλους, το ΞΕΚΙΝΗΜΑ-Αριστερή Σοσιαλιστική Διεθνικιστική Οργάνωση, η Λαϊκή Αντίσταση-Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία και οι Οικολόγοι – Πράσινοι Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το