Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Τον Μαζιώτη βλέπει η ΕΛ.ΑΣ πίσω από το χτύπημα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ11

Στο πρόσωπο του 42χρονου αντιεξουσιαστή Νίκου Μαζιώτη στρέφονται οι έρευνες των αρχών για το χτύπημα με καλάσνικοφ στην οικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ ο γνωστός αντιεξουσιαστής φαίνεται πως αντιγράφει τα «χτυπήματα» και τις κινήσεις της 17Ν.

Οπως γράφει και το ΒΗΜΑ η επίθεση έγινε από το ίδιο ακριβώς σημείο, από παρτέρι απέναντι πολυκατοικίας, από όπου εκτοξεύθηκε ρουκέτα της 17Ν τον Μάιο του 1999, με στόχο πάλι την κατοικία του Γερμανού πρέσβη και είχε προκληθεί τραυματισμός του Σάββα Ξηρού.

Πως λειτούργησαν οι δράστες

Οι δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, γάζωσαν με δύο καλάσνικοφ με πλήρεις γεμιστήρες των 30 σφαιρών την πρεσβευτική κατοικία. Οι πυροβολισμοί έγιναν κατά ριπάς και η επίθεση διήρκεσε συνολικά 20 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις που έκανε οι ΕΛ.ΑΣ στους κάλυκες και τις σφαίρες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στην πρωινή επίθεση κατά της οικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, προκύπτει πως οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν δύο καλάσνικοφ.

Οι δράστες έριξαν συνολικά 60 σφαίρες, 30 με το κάθε όπλο. Παράλληλα από τις εξετάσεις στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ διαπιστώθηκε πως τα όπλα δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση. Επίσης όπως υποστηρίζουν οι αρχές μία από τις σφαίρες «καρθώθηκε» στο διπλανό σπίτι.

Η επίθεση έγινε το ίδιο 24ωρο με την δολοφονία, το 2004, του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, έξω από την κατοικία του Βρετανού πρέσβη στην Κηφισιά, για την οποία είχαν διατυπωθεί υπόνοιες συμμετοχής του ίδιου ενόπλου αντιεξουσιαστή. Ωστόσο ο ίδιος είχε αρνηθεί κάθε εμπλοκή.

Το βίντεο από κάμερα ασφαλείας θα ρίξει φως στην υπόθεση

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξετάζουν καρέ καρέ το βίντεο από το σημείο της επίθεσης ενώ από την άλλη πλευρά ο φρουρός που βρισκόταν μέσα στο αλεξίσφαιρο κουβούκλιο, δεν φαίνεται να αντιλήφθηκε πλήρως τις κινήσεις των δραστών και παρέμεινε εγκλωβισμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην κατοικία του πρέσβη υπήρχαν δύο ακόμη φρουροί -σε περίπτωση εισβολής στην κατοικία- που επίσης δεν αντέδρασαν. Πάντως οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν την περίπτωση πίσω από την επίθεση στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη να κρύβεται μία σύμπραξη ενόπλων ομάδων, όπως οι «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις», που ανέλαβε την ευθύνη για την δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής προ τριών μηνών στο Νέο Ηράκλειο ή της ΟΠΛΑ που ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής, τον Οκτώβριο του 2009.

Οι κρίσιμες επισημάνσεις

Οπως γράφει το ΒΗΜΑ, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ τέσσερις είναι οι παράμετροι της επίθεσης στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη Βόλφγκαγκ Νολτ.

Στην αντιτρομοκρατική θεωρεί επικρατέστερο σενάριο να πρόκειται για έργο της ένοπλης ομάδας Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, με την συμμετοχή του καταζητούμενου αντιεξουσιαστή Νίκου Μαζιώτη, η οποία είχε επιχειρήσει να χτυπήσει αρχικά με ρουκετοβόλο RPG και μετά με καλάσνικοφ τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, στις 14 Ιανουαρίου του 2013. Η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη με προκήρυξη έξι μήνες μετά. Σε εκείνη την προκήρυξη υπήρχαν συνολικά οκτώ αναφορές στον ρόλο της Γερμανίας στην ελληνική οικονομική κρίση και με την ενδεικτική φράση «ο πιο μύχιος πόθος του γερμανικού ιμπεριαλισμού είναι η μετάβαση δηλαδή σε μια Ευρώπη γερμανικής κυριαρχίας».

Η επίθεση κατά της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με αυτήν την 17Ν, πριν 15 περίπου χρόνια! Ηταν και πάλι βράδυ Κυριακής – στις 16 Μαΐου 1999- και οι δράστες στάθηκαν στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου εκτόξευσαν ρουκέτα. Το βλήμα κτύπησε στην οροφή της κατοικίας του τότε Γερμανού πρέσβη Αλμπερτ Κούνα ενώ στόχος των ενόπλων ήταν, όπως φαίνεται, να κτυπηθεί ο κεντρικό τοίχος του κτιρίου. Ακόμη τότε είχε τραυματισθεί από τον εκτοξευτήρα ο Σάββας Ξηρός.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι «στην πρεσβευτική κατοικία δεν ρίχτηκε ρουκέτα όχι μόνο λόγω της μεγάλης απόστασης, της αποτυχίας της 17Ν ή του εγχειρήματος στην λεωφόρο Συγγρού. Πλέον από το 1999 στην περιοχή έχουν ανεγερθεί κοντά στην πρεσβευτική κατοικία πολλά νέα κτίρια κι έτσι ίσως συνεκτιμήθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος τραυματισμού ανύποπτου ή άσχετου πολίτη».
Η ΕΛ.ΑΣ εξετάζει σειρά στοιχείων για την δράση του Νίκου Μαζιώτη που φέρεται να εμπλέκεται σε τέσσερις ληστείες τραπεζών -σε Σπέτσες, στο Βελεστίνο, στη Νεμέα και στα Μέθανα- για την χρηματοδότηση του νέου ενόπλου εγχειρήματός του. Ακόμη έχουν υπάρξει υπόνοιες για συνεργασία του με άτομα που είχαν και ποινικές εμπλοκές. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Μαζιώτης σε πρόσφατο κείμενό του είχε αρνηθεί την εμπλοκή του στις ληστείες. Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ υπενθύμιζαν ότι το 2007 είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέσεις με την δράση της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» στην οποία αργότερα αποδέχθηκε την συμμετοχή του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το