Τι λένε Αστυνομία και Αλ. Μεϊκόπουλος για τα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό

Εικόνα από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, όπου οι ζημιές υπολογίζονται σε 6.000 Ε. Είναι το σημείο όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια την Κυριακή

Στις 6.000 ευρώ, σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, ανέρχεται η ζημιά στο Πανθεσσαλικό Στάδιο από τα επεισόδια μετά τον αγώνα μεταξύ των δύο τοπικών ομάδων Ολυμπιακού και Νίκης. Συνολικά βρέθηκαν σπασμένα 62 καθίσματα στην κερκίδα όπου κάθισαν οι φίλαθλοι της Νίκης και έγιναν τα επεισόδια, βρύσες από τα μπάνια και δύο πόρτες. Πολλές ήταν ωστόσο και οι πέτρες που βρέθηκαν στο έδαφος σε όλα σχεδόν τα σημεία της συγκεκριμένης κερκίδας. Φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τα δακρυγόνα, ενώ αστυνομικός των ΜΑΤ προστάτευσε με την ασπίδα του φίλαθλο με το παιδί του από τις πέτρες που εκτοξεύονταν. Στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε φίλαθλος που βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Μόλις 12 λεπτά διήρκησε η αποχώρηση των 6.500 περίπου φιλάθλων του Ολυμπιακού Βόλου από το γήπεδο.

Οι φίλαθλοι μίλησαν για επίθεση της Αστυνομίας με δακρυγόνα εναντίον τους όταν ζητούσαν να ανοίξουν οι θύρες και να αποχωρήσουν από το στάδιο. Καταγγελία υπήρξε από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας κ. Αλεξ. Μεϊκόπουλο για άσκηση βίας από τους αστυνομικούς της διμοιρίας των ΜΑΤ τόσο σε βάρος του, όσο και σε βάρος φιλάθλων. Η Αστυνομία κάνει λόγο για απρόκλητη επίθεση με πέτρες, καρέκλες και σίδερα εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ.

Πολλοί όμως φίλαθλοι – μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους – εγκλωβίστηκαν στην κερκίδα των οργανωμένων φιλάθλων της Νίκης και δέχθηκαν τα δακρυγόνα που έριξαν οι αστυνομικοί για να απωθήσουν τους φιλάθλους.

Ενώ ο αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων έληξε χωρίς να σημειωθεί τίποτε απολύτως και η Αστυνομία είχε να διαχειριστεί τη μετακίνηση – εντός και εκτός γηπέδου – 9500 ατόμων, στο τέλος του αγώνα και μετά την αποχώρηση 6.500 τουλάχιστον φιλάθλων του Ολυμπιακού, σημειώθηκαν τα επεισόδια που χαρακτήρισαν και το τοπικό ντέρμπι.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν ένα περίπου τέταρτο μετά τη λήξη του αγώνα. Φίλαθλοι της Νίκης, που βρίσκονταν στις κερκίδες, επιχείρησαν να εξέλθουν του γηπέδου, παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί δεν επέτρεπαν ακόμη την έξοδό τους και παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα του γηπέδου να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να αποχωρήσουν όλοι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού.

Όπως ανέφερε χθες ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας κ. Απόστολος Αλαμάνας, μέσα σε 12 λεπτά – σε χρόνο ρεκόρ, σημείωσε χαρακτηριστικά – είχαν αποχωρήσει από το γήπεδο 6.500 φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας ήταν να μην υπάρξει συνάντηση των φιλάθλων των δύο ομάδων ούτε κατά την προσέλευσή τους, ούτε κατά την έξοδό τους. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι φίλαθλοι της Νίκης έπρεπε να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να αποχωρήσει και ο τελευταίος φίλαθλος του Ολυμπιακού. Η σχετική ανακοίνωση γινόταν από το 80ο λεπτό του αγώνα και επαναλαμβανόταν συνεχώς και μετά τη λήξη. Φίλαθλοι της Νίκης ζητούσαν επίμονα να ανοίξουν οι πόρτες. Σε κάποια στιγμή έφτασαν σε «απόσταση αναπνοής» από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες με τη σειρά τους στην προσπάθειά τους να τους απωθήσουν, έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Όπως υποστηρίζεται από την Αστυνομία, στην κερκίδα βρίσκονταν περίπου 500-600 άτομα. Συνολικά οι αστυνομικοί των δύο διμοιριών ήταν 42 άτομα και προέρχονταν από την Αθήνα. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, είναι διμοιρίες των γηπέδων, με ειδική εκπαίδευση για επεμβάσεις σε επεισόδια γηπέδων.

Η Αστυνομία για τα επεισόδια

Η Αστυνομία, στη δική της επίσημη αναφορά για τα επεισόδια μετά τον αγώνα, τονίζει ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν απρόκλητα επίθεση από άγνωστα άτομα. Ειδικότερα αναφέρει:

«Χθες (16-12-2012) (σ.σ. συντάκτη προχθές) το βράδυ, μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ τοπικών ομάδων, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου, προκλήθηκαν επεισόδια, όταν άγνωστα άτομα επιτέθηκαν απρόκλητα στις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν διατεθεί σε μέτρα τάξης. Ειδικότερα, εκσφενδόνιζαν κατά των αστυνομικών καθίσματα, που είχαν αποκολλήσει από τις κερκίδες του σταδίου και διάφορα άλλα αντικείμενα. Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση των αναγκαίων μέσων για να αποκρούσουν τις επιθέσεις, αλλά και για να αποτρέψουν τη μαζική έξοδο οπαδών από το γήπεδο, που θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επεισοδίων μεταξύ των φιλάθλων των δύο ομάδων.

Επιπλέον, κατά την αποχώρησή τους τα άτομα συνέχισαν να εκσφενδονίζουν πέτρες και άλλα αντικείμενα, κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν φθορές σε τέσσερα υπηρεσιακά οχήματα».

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, η οποία διενεργεί την προανάκριση, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα των διακεκριμένων φθορών, της απόπειρας επικίνδυνων σωματικών βλαβών και της παραβίασης της νομοθεσίας περί αθλητισμού.

Ο κ. Αλαμάνας αναφερόμενος χθες για τα όσα διαδραματίστηκαν στο γήπεδο σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε εκεί, ανάμεσα στους φιλάθλους, όταν έκαναν επέμβαση οι αστυνομικοί.

Ποδοπατήθηκαν

Αρκετοί ήταν οι φίλαθλοι που ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τα δακρυγόνα των αστυνομικών. Ο αστυνομικός διευθυντής είναι κατηγορηματικός όσον αφορά στο χρόνο παραμονής των φιλάθλων της Νίκης εντός του γηπέδου, τονίζοντας ότι η αποχώρηση των φιλάθλων του Ολυμπιακού έγινε μέσα σε 12 λεπτά και συνεπώς δεν βρίσκονταν σε αναμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπήρξαν κάποιοι, οι οποίοι προκάλεσαν τα επεισόδια με τη συμπεριφορά τους επιμένοντας να εξέλθουν του γηπέδου παρά την απαγόρευση.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά ενός στιγμιότυπου από τον κ. Αλαμάνα, ότι αστυνομικός των ΜΑΤ κάλυψε με την ασπίδα του φίλαθλο που βρισκόταν στην κερκίδα με το παιδί του για να αποφύγει τις πέτρες που εκτοξεύονταν.

Για τα μέτρα τάξης στο Πανθεσσαλικό χρησιμοποιήθηκαν 200 αστυνομικοί και δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα με εμπειρία στα γήπεδα.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κυβερνητικές πηγές: Επικοινωνιακό πυροτέχνημα το κατηγορητήριο ΣΥΡΙΖΑ για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Eπικοινωνιακό πυροτέχνημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά του…

1 Απριλίου 2024

Φάλαινα εμφανίστηκε σε παραλία της Εύβοιας

Το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό προκάλεσε σε έναν άνθρωπο στην Εύβοια μια φάλαινα φυσητήρας που…

1 Απριλίου 2024

Απάντηση Ακρίτα: Ας με μηνύσει η Μαρέβα Μητσοτάκη, δεν ιδρώνει το αυτί μου

Απάντηση στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού που έκανε λόγο για προσφυγή της Μαρέβας…

1 Απριλίου 2024

Στα χέρια του 1% των πιο πλούσιων της Ελλάδας το 1/4 του συνολικού πλούτου της χώρας

Η ανισότητα πλούτου είναι πολύ εμφανής σε όλο τον κόσμο και η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση: το…

1 Απριλίου 2024

Κολωνός: Εκτός φυλακής οι κατηγορούμενοι πλην Μίχου και «Μιχάλη» – Η απόφαση του δικαστηρίου

Αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό χορήγησε το δικαστήριο σε 17 κατηγορούμενους…

1 Απριλίου 2024

Τέμπη: Το κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία το κατηγορητήριο για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ.…

1 Απριλίου 2024