Photo Gallery, Τοπικά

Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα

 

 

 

Το δώρο του Πάσχα έστω και πετσοκομμένο περιμένουν οι συνταξιούχοι

 

 

Μέχρι Μ. Τετάρτη η καταβολή του σε όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους

 

 

 

 

Ποσό ίσο με 15 ημερομίσθια δικαιούνται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ως δώρο Πάσχα, εφόσον έχουν εργαστεί από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και 30 Απριλίου 2011. Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και σε όλους τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, στους οποίους ωστόσο το δώρο έχει περικοπεί.

 

 

 

 

Από τις 16 Απριλίου θα αρχίσει η καταβολή του δώρου Πάσχα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ μαζί με τη σύνταξη μηνός Μαΐου. Στις 14 του μήνα θα καταβληθεί το δώρο στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

σχολιάστε και εσείς

Την Πέμπτη, 14 Απριλίου, θα καταβληθεί το δώρο στους συνταξιούχους του Δημοσίου, ενώ, δεδομένου ότι οι συντάξεις του Δημοσίου προκαταβάλλονται, τη Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις του Μαΐου. Για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ το δώρο μαζί με τη σύνταξη θα καταβληθούν την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011 με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ Περιφερείας Θεσσαλίας «Ο Άγιος Νικόλαος» ενημερώνει ότι η σύνταξη του μηνός Μαΐου μαζί και το δώρο Πάσχα θα καταβληθούν από το ΝΑΤ στους συνταξιούχους στις 15 Απριλίου ημέρα Παρασκευή.

Η καταβολή του δώρου Πάσχα πρέπει να γίνεται μέχρι τη Μ. Τετάρτη, καθώς σύμφωνα με το νόμο η γιορτή αυτή είναι μεταφερόμενη και δεν ορίζεται ακριβής ημερομηνία, όπως για το δώρο των Χριστουγέννων.

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται δώρο Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό ή ίσο με 15 ημερομίσθια, εφόσον έχουν εργαστεί από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι 30 Απριλίου συνεχώς.

Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το διάστημα αυτό της απασχόλησης, δικαιούνται δώρο ίσο με το 1/15 του μισού μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες από τη διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης αυτό το χρόνο.

Για μικρότερο χρονικό διάστημα του 8ημέρου καταβάλλεται ανάλογο ποσό κλάσμα, ενώ αν κάποιος έχει σποραδικά ημερομίσθια (π.χ. οικοδόμος), τότε το δώρο υπολογίζεται ένα ημερομίσθιο για κάθε 6,5 δεδουλευμένα.

Το δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα υπολογίζεται σύμφωνα με τη νομοθεσία (ΚΥΑ Οικονομίας και Εργασίας 19040/81) με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονται κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα, ενώ σ’ αυτό συνυπολογίζονται τα επιδόματα αδείας, η αμοιβή για την εργασία τις Κυριακές, η αμοιβή για νόμιμες υπερωρίες κ.λπ.

Επίσης στο δώρο συνυπολογίζεται ο χρόνος της υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό, αλλά και οι ημέρες ασθενείας που δεν τις καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο, οι άδειες σπουδαστών για συμμετοχή σε εξετάσεις, όχι όμως και οι ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας ή αδείας χωρίς αποδοχές ή συμμετοχής σε απεργίες.

Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθενείας π.χ. 50 ημέρες και έλαβε επίδομα ασθενείας για 30, θα αφαιρεθούν από το ταμείο του μόνον οι 30 ημέρες, για τις οποίες επιδοτήθηκε.

Εφόσον οι εργοδότες δεν καταβάλουν το δώρο Πάσχα, τότε οι τελευταίοι μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να κινηθεί εναντίον τους η διαδικασία του Αυτοφώρου.

 

Το δωρόσημο

στους οικοδόμους

Ξεκινά σήμερα και μέχρι 12 Μαΐου η καταβολή του Δωροσήμου Πάσχα στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους και στο Νομό Μαγνησίας.

Η πληρωμή του Δωροσήμου θα πραγματοποιηθεί αναλυτικά κατά τις ημερομηνίες 12, 13, 14, 18, 19, 20, 27, 28/4/2011, 2, 3, 4, 5, 9, 11, 12/5/2011 από ώρα 16:00 έως 19.00.

Η καταβολή Δωροσήμου στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους θα διενεργηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους και ειδικότερα μέσω Υποκαταστημάτων που λειτουργούν με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και μέσω Τραπεζών, για τους οικοδόμους που υπέβαλαν το έντυπο «Δήλωση Τραπεζικού Λογαριασμού Πληρωμής Δωροσήμου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων».

Οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι όταν προσέρχονται στο Υποκατάστημα για την πληρωμή σ΄ αυτούς του Δωροσήμου θα πρέπει να προσκομίζουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και επιπροσθέτως: Για τους απογραφέντες μέχρι 3/2/02 ΔΑΤΕ ή Βιβλιάριο Εντολών Ασφάλισης ή Απόσπασμα Λογαριασμού Ασφαλισμένου και για τους απογραφέντες από 4/2/02 και μετά Βεβαίωση Απογραφής Ασφαλισμένου ή Απόσπασμα Λογαριασμού Ασφαλισμένου.

 

 

Στους ανέργους

Χθες ξεκίνησε από τον ΟΑΕΔ η καταβολή του δώρου Πάσχα σε ανέργους.

Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι από χθες:

Καταβάλλεται στους επιδοτούμενους ανέργους το δώρο Πάσχα 2011 και προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται κανονικά από 11-04-2011 μέχρι και 01-05-2011.

Προπληρώνονται τα επιδόματα που έχουν εγκριθεί για τους μακροχρόνια ανέργους, τα οποία θα καταβάλλονταν κανονικά μέχρι και 01-05-2011.

Καταβάλλεται το δώρο Πάσχα των δικαιούχων της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Δεν απαιτείται η προσέλευση των δικαιούχων στις Υπηρεσίες του Οργανισμού για τις παροχές 1 και 3, καθόσον οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Ο έλεγχος της ταυτοπρόσωπης παρουσίας των ανέργων για την τακτική επιδότηση ανεργίας θα γίνει στην αμέσως επόμενη πληρωμή.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το