Πολιτική

Τις θέσεις του «για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση» παρουσίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Για την ανάγκη ενός «ευρωπαϊκού, ριζοσπαστικού, μεταρρυθμιστικού, σοσιαλδημοκρατικού κόμματος» που θα ηγηθεί της πορείας για την ανόρθωση της χώρας, έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος, στην παρουσίαση του βιβλίου του Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεδριακό κέντρο στην Αθήνα.
Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι τέτοιο κόμμα δεν υπάρχει, ωστόσο, δεν θέλησε να κάνει λόγο «σήμερα» για τον τρόπο συγκρότησής του, για το εάν «θα οδηγηθούμε δηλαδή στη δημιουργία νέου κόμματος, ή αν μπορεί να μετασχηματιστεί κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα, ή αν θα συγκροτηθεί ένα κόμμα τύπου ΕΛΙΑΣ, ή αν υπάρχει περίπτωση -δεν το βλέπω- να ενωθούν υπάρχοντα κόμματα» και τόνισε ότι όλα αυτά πρέπει να τρέξουν μετά την ολοκλήρωση των θεμάτων που αντιμετωπίζει τώρα η χώρα, διότι πριν θα ήταν εθνικό λάθος.
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «η Δημοκρατική Παράταξη» είναι μεγάλη και πως «θα παλέψουμε, όμως, και θα την ξανακάνουμε μεγάλη». Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι δεν αξίζει τον κόπο να είναι κανείς «υπάλληλος» μιας κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί και υπογράμμισε ότι «ο προβληματισμός δεν πρέπει να φύγει από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο, από το χώρο της Κεντροαριστεράς», ότι η μετατόπιση προς το Κέντρο είναι «αρνητική πολιτική προοπτική», σημειώνοντας ότι «προχωράμε στο χώρο που γεννηθήκαμε».
Αναφορικά με το προς ψήφιση νέο πακέτο μέτρων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι παρά το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές για το εάν θα δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στην Ελλάδα «στριμώχνοντας για τέταρτη φορά τους πολίτες της» ή «την αφήνουμε να καταρρεύσει», εκείνος θα πράξει το καθήκον του, «στηρίζοντας τους τρεις αρχηγούς» και τη συμφωνία τους που «αποδείχτηκε πως εμπεριέχει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης». Σημείωσε δε ότι η «υπέρ Ελλάδας ψήφος» του στη Βουλή, θα συνοδευτεί με τη συμμετοχή του «στην απόπειρα μιας καθολικής ρήξης με το δεδομένο πολιτικό και κομματικό σύστημα».
Ο πρώην υπουργός, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αν δεν παλέψουμε αποτελεσματικά κατά της ύφεσης από αύριο το πρωί, τότε μπροστά μας έχουμε δύο ενδεχόμενα: Είτε θα πτωχεύσουμε και θα φύγουμε από το ευρώ, είτε θα μείνουμε ακόμη στο ευρώ, αλλά σε συνθήκες φτώχειας».
Ακόμη, υποστήριξε ότι για την ευρεία και επιθετική ύφεση που μαστίζει τη χώρα, «δεν έκαναν τα αναγκαία ούτε η κυβέρνηση Παπανδρέου, ούτε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ούτε έως σήμερα η τρικομματική κυβέρνηση».
Ο κ. Λοβέρδος άσκησε κριτική στα «δημαγωγικά πολιτικά μορφώματα που υποστηρίζονται από πολίτες και δυνάμεις, που ό,τι πελατειακό και παρασιτικό έχασαν ως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούν να το ξαναπάρουν ως ΣΥΡΙΖΑ».
Σε άλλη σημείο, με αφορμή τις περσινές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Λοβέρδος διερωτήθηκε πώς ξαφνικά σταμάτησε η βία, ενώ δεν άλλαξαν οι πολιτικές, προσθέτοντας: «Μήπως η αλλαγή των συσχετισμών ήταν ο στόχος της βίας και όχι οι ασκούμενες πολιτικές;»
Αναφερθείς στον σκοπό του βιβλίου του, το χαρακτήρισε «πολιτική μπροσούρα» για κάποια από όσα έγιναν και γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν, με σκοπό, όπως είπε, να επιχειρήσει να επηρεάσει τις εξελίξεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι η ομάδα 30 νέων επιστημόνων με τους οποίους συνεργάζεται, εργάζονται για τη διαμόρφωση του σχεδίου ανάπτυξης στους επτά κρίσιμους παραγωγικούς τομείς και ότι το έργο αυτό θα είναι έτοιμο το Φεβρουάριο.
Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος. Το πάνελ αποτελούνταν από τους καθηγητές του Πάντειου Πανεπιστημίου Αργύρη Πασσά και Θανάση Διαμαντόπουλο, καθώς επίσης και τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργού Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.
Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Αηδόνης, Συμεών Κεδίκογλου, Μάρκος Μπόλαρης, Θοδώρα Τζάκρη, Παναγιώτης Ρήγας.
Επίσης, οι πρώην βουλευτές Γιώργος Κουτρουμάνης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Ηλίας Μόσιαλος, Γιώργος Νικητιάδης, Νάσος Αλευράς, Μαρία Θεοχάρη, Σούλα Μερεντίτη, Κατερίνα Μπατζελή, ‘Αννα Νταλάρα και Δημήτρης Παπουτσής.
Επιπλέον, το «παρών» έδωσαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο πρώην Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής και ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

ΠΗΓΗ: in.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το