Photo Gallery, Τοπικά

Τιμωρήθηκε γιατρός του ΕΟΠΥΥ Βόλου

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, πρόκειται για γιατρό, που συνταγογραφούσε φάρμακα που δεν υπήρχαν στη «θετική» λίστα

Με ποινή στέρησης της δυνατότητας να συνταγογραφεί για ένα μήνα, τιμωρήθηκε γιατρός του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΟΠΥΥ) Βόλου από τη διοίκηση του Οργανισμού. Αιτία η συνταγογράφηση φαρμάκων σε αναντιστοιχία με την πάθηση των ασθενών. Στο μεταξύ αρχίζει τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, πρόκειται για ρευματολόγο γιατρό, που συνταγογραφούσε φάρμακα που δεν υπήρχαν στη «θετική» λίστα και με μη ορθό ποσοστό συμμετοχής, καθώς σε ορισμένες συνταγές ανέγραφε ποσοστό συμμετοχής 10%, αντί 25%. Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ και τα στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), δεκάδες γιατροί σε όλη την Ελλάδα έχουν καταληφθεί να συνταγογραφούν όχι ορθά. Πάντως, σύμφωνα με ιατρικές πηγές του Βόλου, πρόκειται για μη σοβαρό περιστατικό.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο γιατρός συνταγογραφούσε φάρμακα για οστεοπόρωση που δεν δικαιολογούνταν από τη σχετική λίστα του ΕΟΠΥΥ, ενώ προφανώς από λάθος συμπεριελάμβανε φάρμακα που έχουν συμμετοχή 25% σε συνταγογράφηση με συμμετοχή 10%. Τα εν λόγω φάρμακα ωστόσο δεν αφορούσαν στη χρόνια πάθηση του ασθενούς, για την οποία και έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει με 10%. Όπως μάλιστα δήλωσε γιατρός του ΕΟΠΥΥ Βόλου για το εν λόγω θέμα, ένας που πάσχει π.χ. από καρκίνο και πληρώνει συμμετοχή 10%, δεν σημαίνει πως τα φάρμακα που πιθανόν να πάρει π.χ. για αλλεργία, θα τα πάρει κι αυτά με συμμετοχή 10%.

Απογραφή συνταξιούχων ΟΓΑ

Με εγκύκλιο του ΟΓΑ δίνονται οδηγίες για την απογραφή των ασφαλισμένων του Οργανισμού. Όπως αναφέρεται, η απογραφή θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου και αφορά συνταξιούχους και επιδοματούχους, οι οποίοι θα πρέπει να πάνε στα ΕΛΤΑ ή στις τράπεζες απ’ όπου τους καταβάλλεται η σύνταξη ή το οικογενειακό επίδομα. Η καταγραφή φυσικής παρουσίας είναι υποχρεωτική και θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Στο μεταξύ ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή 5 Οκτωβρίου η φυσική απογραφή των συνταξιούχων και επιδοματούχων εξωιδρυματικού επιδόματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΕΑΜ, καθώς και των ενταχθέντων ταμείων ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΤΑΠΙΛΤ.
Παράλληλα με την καταγραφή των συνταξιούχων ΟΓΑ θα γίνει έλεγχος και επικαιροποίηση των στοιχείων των μητρώων των συνταξιούχων και των δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων ως προς τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.
Για την υλοποίηση των ανωτέρω θα αποσταλεί από τον ΟΓΑ σε όλους τους συνταξιούχους και δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων ενημερωτική επιστολή, στην οποία θα περιγράφεται η διαδικασία:
α) Της καταγραφής και
β) του ελέγχου του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ τους.
Οι συνταξιούχοι και οι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων που θα λάβουν την ενημερωτική επιστολή θα πρέπει να προσέλθουν αυτοπροσώπως στο πιστωτικό ίδρυμα (τράπεζα ή ΕΛΤΑ) από το οποίο εισπράττουν τη σύνταξή τους, προκειμένου να καταγραφούν, επιδεικνύοντας:
α) Το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριό τους και
β) τη σχετική ενημερωτική επιστολή.
Οι συνταξιούχοι και οι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων που αποδεδειγμένα αδυνατούν να προσέλθουν στα πιστωτικά ιδρύματα και μόνο αυτοί θα καταγραφούν διά του νομίμου εκπροσώπου τους στον ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου κατοικίας τους, στον οποίο θα πρέπει να προσέλθει ο εκπρόσωπός τους προσκομίζοντας κατά περίπτωση τα δικαιολογητικά.
Παράλληλα με την καταγραφή φυσικής παρουσίας θα γίνει έλεγχος και επικαιροποίηση του μητρώου συνταξιούχων και του μητρώου δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων ως προς τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους.
Οι συνταξιούχοι και επιδοματούχοι θα πρέπει να ελέγξουν εάν στην ενημερωτική επιστολή αναγράφεται ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ τους και αν οι αναγραφόμενοι αριθμοί είναι σωστοί.
Καταγραφή από πληρεξούσιο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο:
α) Πληρεξούσιο ή ειδική εξουσιοδότηση για την καταγραφή, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ, αστυνομία ή τη δημοτική αστυνομία στην περίπτωση που η θεώρηση θα γίνει στην οικία του δικαιούχου προσώπου.
β) Ιατρική γνωμάτευση/βεβαίωση νοσηλείας.
γ) Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο του δικαιούχου και του πληρεξουσίου ή του εξουσιοδοτημένου προσώπου.
δ) Προκειμένου για συνταξιούχο (γήρατος, αναπηρίας ή επιζώντων) που κατοικεί στο εξωτερικό και πληρώνεται τη σύνταξή του στην Ελλάδα, απαιτείται επιπλέον και βεβαίωση από την αρμόδια προξενική αρχή, εκδοθείσα κατά το χρονικό διάστημα της καταγραφής, στην οποία να πιστοποιείται ότι ο συνταξιούχος βρίσκεται στη ζωή.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου

Στο μεταξύ, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης σε όσους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς και ένστολους) δεν απογράφηκαν έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, όπως επίσης ανακοινώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην άμεση αναζήτηση όσων συνταξιούχων του Δημοσίου λάμβαναν παράνομα συντάξεις, προκειμένου τα ποσά να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, καθώς και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη εκείνων που με δόλο εισέπρατταν αυτές τις συντάξεις.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Καλησπέρα σας
    για ψάξτε και γιατρό – γυναίκα- οφθαλμίατρο του Εοππυ στο Βόλο για να διαπιστώσετε και μόνοι σας με ποιόν πρωτάκουστο τρόπο εργάζετε. Απορώ ειλικρινά, αν δεν την συμφέρει ο εοππυ τότε γιατί δεν παραιτείτε;
    Ειλικρινά σας το λέω, ότι στην ηλικία που είμαι, πρώτη φορά με μειώσανε τόσο ξεδιάντροπα και μάλιστα μπροστά στα παιδιά μου, για κάτι που στο κάτω κάτω δεν φταίω εγώ.
    Άλλοι αποφασίσανε και για μένα.

    Αυτό που γράφετε για τον συγκεκριμένο γιατρό όντως είναι πταίσμα σε σχέση με την άνω ιατρό.
    Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Μοιραστείτε το