Τοπικά

Τιμήθηκαν για το συγγραφικό τους έργο

Τρεις δασκάλους, που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στα Γράμματα και τον Πολιτισμό της πόλης, τίμησε χθες ο Δήμος Βόλου σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο
Τρεις δασκάλους, που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στα Γράμματα και τον Πολιτισμό της πόλης, τίμησε χθες ο Δήμος Βόλου σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο

Τρεις δασκάλους, που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στα Γράμματα και τον Πολιτισμό της πόλης, τίμησε χθες ο Δήμος Βόλου σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δημαρχείο, παρουσία πολλών εκπαιδευτικών και άλλων συμπολιτών.

Οι δάσκαλοι που τιμήθηκαν είναι οι κ.κ. Γιώργος Γιαννούχος, Χρήστος Μηλίτσης και Νίκος Τσεκούρας, ενώ αποδόθηκε τιμή στη μνήμη του αποβιώσαντος δασκάλου Στέργιου Νασίκα.

Ήταν μια ξεχωριστή εκδήλωση για εκείνους τους εκπαιδευτικούς που εκτός από τα διδακτικά τους καθήκοντα αφιερώθηκαν με πίστη και ενθουσιασμό στις Τέχνες, τα Γράμματα, τον Πολιτισμό.

Οι δάσκαλοι που τιμήθηκαν για τη συγγραφική τους δράση Γιώργος Γιαννούχος, Χρήστος Μηλίτσης και Νίκος Τσεκούρας προέρχονται από την ενδοχώρα των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, ενώ ο αποβιώσας Στέργιος Νασίκας από το Βελεστίνο. Κοινή συνισταμένη της γραφής και έρευνας και των τεσσάρων ήταν η αγάπη για τη γενέτειρα γη αλλά και η άσκηση του λειτουργήματός τους, καθώς η διδασκαλία τους προσέφερε πλούτο εμπειριών και αναμνήσεων.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Βόλου – Δημοτική Επιτροπή Παιδείας με την υποστήριξη του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚεΒιΜαΣυ) και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος και ο πρόεδρος του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚεΒιΜαΣυ), ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος ο οποίος παράλληλα σε ομιλία του ανέπτυξε  το θέμα «Η προσφορά των δασκάλων στα Γράμματα και τον Πολιτισμό».

Ακολούθησε απονομή τιμητικής πλακέτας στους τιμώμενους, ενώ στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο λαογράφος και συγγραφέας κ. Κώστας Λιάπης παρουσίασε το τελευταίο -πρόσφατα εκδοθέν – βιβλίο του δασκάλου Νίκου Τσεκούρα με τίτλο «Επιλεκτικά Σταχυολογήματα». Η εκδήλωση έκλεισε με την εμφάνιση της Παιδικής Χορωδίας των 16ου και 30ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου.
Ο κ. Σκοτινιώτης εξήρε την προσφορά των τιμώμενων δασκάλων λέγοντας πως «εκτός από τα διδακτικά τους καθήκοντα αφοσιώθηκαν και στον Πολιτισμό υπηρετώντας ποικιλοτρόπως και με επιτυχία την αποστολή τους ως εκπαιδευτικοί».

Από την πλευρά τους ο κ. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε πως «περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα η κοινωνία μας και ιδιαίτερα οι νέοι έχουν ανάγκη από παραδείγματα αληθινού πατριωτισμού. Γιατί αληθινός πατριωτισμός είναι η προσφορά μας στα Γράμματα και τον Πολιτισμό. Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων θα είναι κοντά σε κάθε εκδήλωση που τιμά την πνευματική παραγωγή και τους πνευματικούς παραγωγούς του μαγνησιώτικου χώρου.

Ο κ. Μούσιος σημείωσε πως «οι τρεις δάσκαλοι που τιμήθηκαν χθες αλλά και ο αποβιώσας Στέργιος Νασίκας αποτελούν προσωπικότητες που άφησαν τα ίχνη τους όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά στον τόπο μας ευρύτερα. Ο δάσκαλος δεν είναι μόνο φορέας γνώσης, αλλά κυρίως πολιτισμού. Ο δάσκαλος, αυτός που θέλει να διατηρήσει την εθνική ταυτότητα, θα πρέπει να αφήνει τα ίχνη του στο λαϊκό πολιτισμό, την παράδοση και τα ήθη και τα έθιμα. Είναι η σύζευξη του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον».

Κατέληξε δε πως «λίγοι εκπαιδευτικοί γίνονται και συγγραφείς, γι’ αυτό και οι συγκεκριμένοι δάσκαλοι κάνουν περήφανους τον τόπο μας και την εκπαιδευτική κοινότητα. Είμαστε βέβαιοι πως και η νεότερη γενιά των εκπαιδευτικών θα ακολουθήσει τα χνάρια αυτών των ανθρώπων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το