Πολιτισμός

Τιμάται ο Χρήστος Χατζής

 Ο  διεθνής Βολιώτης συνθέτης στη «Θ», για τη σημερινή βραδιά τού «Ευμέλεια ΙΙ»

 

Ο Χρήστος Χατζής (αριστερά) με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ντίνο Μαστρογιάννη στην Αγριά, όπου ο συνθέτης παρακολούθησε τις πρόβες των μουσικών για τη σημερινή συναυλία
Ο Χρήστος Χατζής (αριστερά) με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ντίνο Μαστρογιάννη στην Αγριά, όπου ο συνθέτης παρακολούθησε τις πρόβες των μουσικών για τη σημερινή συναυλία

 

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ «Ευμέλεια ΙΙ» σήμερα και ώρα 20:00 θα τιμήσει το Βολιώτη συνθέτη Χρήστο Χατζή, που ζει και εργάζεται στον Καναδά, και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους κυριότερους εκπρόσωπους της σύγχρονης κλασικής μουσικής. Στη σκηνή του Πορφυρογένειου Ιδρύματος στην Αγριά θα παρουσιάσει το διπλό κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων «Arabesque», στο οποίο θα συμπράξει ως σολίστ η Βολιώτισσα Μαρία Πίκουλα καθώς και σε παγκόσμια πρώτη δύο μεταγραφές του πάνω σε τραγούδια του Γιώργου Κοντογιώργου. Λίγο πριν τη σημερινή βραδιά ο Χρήστος Χατζής μίλησε στη «Θ» για τη μουσική αυτή συνάντηση, ενώ σχολίασε και τη μουσική ελληνική σκηνή στην εποχή της κρίσης.

 

Της ΔΑΝΑΗΣ ΠΙΚΟΥΛΑ

 

Ο συνθέτης Χρήστος Χατζής επιστρέφει «μουσικά» στη γενέθλια πόλη του, μετά από εικοσιπέντε χρόνια. Η γνωριμία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Ντίνο Μαστρογιάννη, προέκυψε μέσω της μαθήτριας του δεύτερου, σολίστ Μαρίας Πίκουλα, η οποία επίσης διαπρέπει στο εξωτερικό με συναυλίες μέχρι και το Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, αλλά εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Βόλο (και την Ελλάδα) μετά από πολλά χρόνια. Στη σημερινή συναυλία οι δυο Βολιώτες συναντούνται μουσικά και ο κ. Χατζής λέει σχετικά πως «δεν μπορώ να περιγράψω πόσο χαρούμενος είμαι που αυτή η θαυμάσια ερμηνεύτρια θα ερμηνεύσει έναν αριθμό έργων μου αυτό το μήνα στο Βόλο. Παρόλο που τη Μαρία δεν τη γνώρισα παρά όταν άρχισε πανεπιστημιακές σπουδές, η μητέρα της, η θεία της, τα αδέρφια μου και εγώ μεγαλώσαμε μαζί στο Βόλο, γιατί οι γονείς μας ήταν αχώριστοι φίλοι. Αισθάνομαι τη Μαρία σαν δικό μου πνευματικό παιδί. Δεν είναι μόνο το υπέροχο μουσικό της τάλαντο, αλλά και ο άψογος χαρακτήρας της που εμπνέουν όσους τη γνωρίζουν από κοντά. Νέος άνθρωπος με ήθος και διάθεση να προσφέρει. Με τέτοιους ανθρώπους δεν ανησυχώ για το μέλλον της Ελλάδας, έστω κι αν μένουν στο εξωτερικό. Αποτελούν σημεία αναφοράς, σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι Έλληνας, για όσους προσπαθούν να αμφισβητήσουν το σύγχρονο νόημα αυτού του όρου». Όταν ο Χρήστος Χατζής βρίσκεται στο Βόλο φιλοξενείται από τον καλό του φίλο επίσης συνθέτη Γιώργο Κοντογιώργη. «Δεν γνωρίζω άνθρωπο με περισσότερη θετική ενέργεια και ενθουσιασμό, για την επιστήμη, για τη μουσική, για τη ζωή. Πέρυσι, λοιπόν, ενώ έμενα στο σπίτι του στην Αγριά, αποφάσισα να ενορχηστρώσω δύο γνωστά παλιά τραγούδια του Γιώργου, το «Μια ξανθιά απ’ τη Μυτιλήνη» και «Ένα φιλί αμάραντο» για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο που θα παρουσιαστούν ως διασκευές σε παγκόσμια πρεμιέρα».

Σε ό,τι αφορά στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή, ειδικότερα στην κλασική, ο συνθέτης σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ελπίζω κάποτε οι νέοι συνθέτες στην Ελλάδα να αναπνεύσουν τον ίδιο, ελεύθερο, δημιουργικό αέρα που ανέπνευσα εγώ ως νέος στην Αμερική, πέρα από τις αισθητικές περιπέτειες που καπήλευσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα το σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό και συνεχίζουν να τον υποθάλπτουν, ακόμη και σήμερα. Νομίζω πως αυτό θα συμβεί σύντομα. Η σύγχρονη οικονομική κρίση ίσως να λειτουργήσει σαν καταλύτης, προς αυτή την πνευματική ανανέωση». Τέλος και σε ό,τι αφορά στην εικόνα που έχει ζώντας στον Καναδά για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα και για το πώς «βλέπει» να εξελίσσεται το μέλλον της χώρας μας, ο Χρήστος Χατζής σημειώνει πως, «ο καθένας μας έχει κάποια εξήγηση να προσφέρει για τα αίτια του κακού, η αλήθεια πάντως είναι πιο πολύπλοκη από τις διάφορες εξηγήσεις και απονείμει ευθύνες σε κάποιο βαθμό σε όλους μας ανεξαιρέτως. Όπου καταρρέει το ηθικό υπόβαθρο, καταρρέουν τα πάντα. Πάντως, δεν είμαι ούτε οικονομολόγος, ούτε κοινωνιολόγος για να μπορώ να δώσω απαντήσεις σ’ αυτά τα θέματα και οι γνώμες στο εξωτερικό για το θέμα της νότιας Ευρώπης ποικίλουν αφάνταστα. Για πολλά χρόνια όμως, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, άρχισα να αισθάνομαι πως η ακάθεκτη καταναλωτική μας διάθεση άρχισε να γίνεται «οίστρος ακολασίας» για το νεοέλληνα και πως σίγουρα θα μας οδηγούσε εκεί που φτάσαμε. Και όλα αυτά να συμβαίνουν σ’ ένα λαό με τεράστια ιστορία που θα έπρεπε να είχε αφομοιώσει το μάθημα του Οδυσσέα με τις σειρήνες. Βλέπω, πάντως, τις ίδιες συνθήκες για κατάρρευση σε πολλές κοινωνίες. Ο καπιταλισμός και η κατανάλωση είναι οι σειρήνες της εποχής μας και κανένας δεν θέλει να βάλει κερί στ’ αυτιά του ή να δεθεί στο κατάρτι του προσωπικού, κοινωνικού και πολιτικού ήθους».

Μετά το πέρας της συναυλίας, η πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, Κατερίνα Μιλτ. Πορφυρογένη, θα απονείμει το αναμνηστικό του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ «Ευμέλεια ΙΙ» (ομοίωμα Κενταύρου, μικρογλυπτό του Άγγελου Μπάστη) στον τιμώμενο συνθέτη.

Όλες οι συναυλίες μεταδίδονται ζωντανά, σε απευθείας σύνδεση, μέσω διαδίκτυου στο http://www.evmelia-festival.org/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το