Πολιτική

Τη Δευτέρα το ραντεβού των τριών

Για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, μετά τις τριβές που έχουν προκληθεί
Για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, μετά τις τριβές που έχουν προκληθεί

Θετικά ανταποκρίθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο αίτημα που του έθεσε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, την Πέμπτη (χθες) να υπάρξει συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων για το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Έτσι, η συνάντηση των αρχηγών ορίστηκε να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ ο κ. Κουβέλης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να υπάρξει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα αυτό. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι “ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά και τη Δευτέρα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΔ κρίνει επαρκές το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αναφορικά με τον αντιρατσιστικό νόμο, διευκρινίζοντας ότι είναι επιθυμητές τυχόν βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε μάλιστα νέα σύσκεψη στη Βουλή με τη συμμετοχή του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Θανάση Μπούρα, του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη, του Χρύσανθου Λαζαρίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, του γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, του Προκόπη Παυλόπουλου και του Τάσου Νεράντζη.

Στη νέα αυτή σύσκεψη διαπιστώθηκαν τα εξής:

-Πρώτον, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού όπως για παράδειγμα ο Ν. 927/79 και το άρθρο 79 παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα (η τέλεση εγκληματικής πράξης από φυλετικό μίσος κλπ συνιστά επιβαρυντική περίπτωση).

-Δεύτερον, η ΝΔ δεν θεσπίζει ιδιώνυμο.

-Τρίτον, πιθανή θέσπιση ιδιώνυμου θα αποτελούσε παραβίαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της ελευθερίας της έκφρασης που θα μπορούσε θεωρητικά να γενικευθεί κατά πάντων.

-Τέταρτον, τυχόν βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία είναι εφικτή και είναι και επιθυμητή.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ενοχλημένο από τις διαρροές που αφορούν στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου γίνεται λόγος για “αλαζονικές διαρροές”, με τις οι οποίες γίνεται προσπάθεια από κάποιους να προκαταλάβουν τη Βουλή.

Τονίζεται επίσης ότι “το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει μεταφερθεί εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία”.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, έκρινε πως δεν υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς νομικοί διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο θα πρέπει να αποσαφηνιστούν ορισμένοι σημαντικοί όροι, όπως “μίσος”, “γενοκτονία” κ.α.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το