Photo Gallery, Τοπικά

Τη Δευτέρα τα νεότερα για τα αγροτικά μπλόκα

Χθες το μεσημέρι 25 αντιπροσωπείες από τα 37 μπλόκα συναντήθηκαν στη Νίκαια και συζήτησαν την πορεία της κινητοποίησης
Χθες το μεσημέρι 25 αντιπροσωπείες από τα 37 μπλόκα συναντήθηκαν στη Νίκαια και συζήτησαν την πορεία της κινητοποίησης

 

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες, τουλάχιστον έως και την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των χθεσινών ενεργειών και διαπραγματεύσεων που κατέληξε στην οριστικοποίηση της συνάντησης αντιπροσωπείας αγροτών με τέσσερις υπουργούς.

Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε μετά από παρέμβαση της κ. Αλέκας Παπαρήγα και αφού είχε ζητηθεί από τον κ. Βαγγέλη Μπούτα.

Η κ. Παπαρήγα κατάφερε να οριστικοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάν. Στουρνάρα για την ερχόμενη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στις 2 το μεσημέρι. Στην ίδια συνάντηση θα παρευρεθούν και οι υπουργοί Εργασίας κ. Βρούτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης και Περιβάλλοντος κ. Λιβιεράτος. Με τους υπουργούς θα συναντηθεί οκταμελής αντιπροσωπεία αγροτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κ. Βαγγέλη Μπούτα.

Η συνάντηση αυτή, άλλωστε, αποτελούσε αίτημα των αγροτών μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να τους συναντήσει. Η εξέλιξη παρατείνει την παραμονή των αγροτών στα μπλόκα.

Χθες το μεσημέρι 25 αντιπροσωπείες από τα 37 μπλόκα συναντήθηκαν στη Νίκαια και συζήτησαν την πορεία της κινητοποίησης. Δυο ήταν οι κυρίαρχες τάσεις που επικράτησαν στον αγροτικό κόσμο στη χθεσινή συνάντηση: Η πρώτη αφορούσε στη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα και η δεύτερη στην αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα μέχρι το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να μην εκφυλιστεί η κινητοποίηση.

Υπάρχει κόπωση στους αγρότες και αυτό δεν κρύβεται. Άλλωστε βρίσκονται 25 ημέρες στους δρόμους, χωρίς στην ουσία να έχουν καταφέρει να αποσπάσει ικανοποιητικές απαντήσεις στα βασικά τους αιτήματα. Εκτός από το πετρέλαιο, τη μείωση του κόστους παραγωγής, ένα ακόμη βασικό ζήτημα που απασχολεί τους αγρότες είναι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων τους. Όπως αναφέρουν, είναι αδιανόητο να φορολογούνται τα εργαλεία δουλειάς τους…

Η ανακοίνωση για τη διυπουργική συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας άλλαξε το κλίμα και οδήγησε τους αγρότες σε ομόφωνη απόφαση παραμονής στα μπλόκα. Όπως ανέφερε, ο κ. Νίκος Αγγελής, εκπρόσωπος του μπλόκου του Αερινού, «η απόφαση να μείνουμε μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα είναι ομόφωνη και πρόσθεσε πως η επόμενη συνάντηση αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Εκεί θα συζητηθούν και θα κριθούν τα όσα προκύψουν από τη διυπουργική συνάντηση της Δευτέρας. Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα κριθεί η πορεία των κινητοποιήσεων» είπε ο κ. Αγγελής και υπογράμμισε: «Το θέμα είναι να καταλάβει η κυβέρνηση, όπως και ο κόσμος, ότι οι αγρότες έχουνε θέμα επιβίωσης. Κανένας δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει την ερχόμενη χρονιά, με ό,τι σημαίνει αυτό για την οικονομία».

Χθες υπήρξαν συναντήσεις αντιπροσωπείας αγροτών με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαρακόπουλο και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη.

«Κάνουμε βήματα προσέγγισης με τους αγρότες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους αγροτών από την Αχαΐα και την Ηλεία, παρουσία και βουλευτών των δύο Νομών. Ο κ. Χαρακόπουλος επανέλαβε την πρόταση του υπουργείου για θέσπιση κάρτας πετρελαίου για τους αγρότες.
Απευθυνόμενος στους αγρότες τόνισε με νόημα ότι «δεν χρειάζεται να είμαστε σε αντιπαράθεση για χρήματα που δεν υπάρχουν». Εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Αγροτοσυνδικαλιστές από τη Μαγνησία, σχολιάζοντας τις συναντήσεις ανέφεραν πως έχουν γίνει σίγουρα κάποια βήματα προσέγγισης, καλύτερα όμως θα ήταν αυτές οι συναντήσεις να γίνονταν με όλους μαζί τους εκπρόσωπους.

Σημειώνεται ότι η εικόνα των μπλόκων στη Μαγνησία, για 25η μέρα, παραμένει η ίδια: 140 περίπου τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στον κόμβο του Αερινού, 60 στον κόμβο του Αλμυρού. Οι αγρότες δεν έκαναν χθες κάποια κίνηση. Άλλωστε και οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το