Κόσμος

Την απόφαση για το αν θα αφεθεί προσωρινά ελεύθερος περιμένει ο Πιστόριους

Πιστόριους

Μετά την τριήμερη ακρόαση του δικαστήριου για την υπόθεση του Πιστόριους, από την οποία βγήκαν και οι πρώτες επιβεβαιωμένες πληροφορίες για το δράμα, ο 26χρονος περιμένει την απόφαση για το έαν θα αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη του.

Η συνεδρίαση έχει ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής. Το δικαστήριο θα καταλήξει στην απόφαση λίγο μετά τις 14:30 (ώρα Ελλάδος και τοπική) όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο δικαστής.

Η υπεράσπιση του αθλητή έχει πετύχει μία μικρή νίκη με την αντικατάσταση του αστυνομικού που χειρίζεται την υπόθεση -ο οποίος και είχε εισηγηθεί την κράτησή του μέχρι να αρχίσει η δίκη, θεωρώντας τον Πιστόριους ύποπτο φυγής.

O Xίλτον Μπόθα, ο αστυνομικός επικεφαλής της έρευνας στο σπίτι του Πιστόριους, αντικαταστάθηκε την Πέμπτη εξαιτίας προηγούμενων κατηγοριών που τον βαρύνου για απόπειρα δολοφονίας, για παλιότερο περιστατικό.

Εισαγγελία: «Να ξέρει ότι μάλλον θα μείνει χρόνια στη φυλακή»

«Δεν το είπε, όμως οφείλει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να καταδικαστεί. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μια μακροχρόνια ποινή στη φυλακή είναι σχεδόν σίγουρη» δήλωσε ο εισαγγελέας Γκέρι Νελ την Παρασκευή. «Δεν είδα πουθενά, δεν άκουσα εκ μέρους του ένα “παραδέχομαι πως προκάλεσα παρανόμως ένα θάνατο”» συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας πως τα δάκρυα του Πιστόριους στο δικαστήριο δείχνουν περισσότερο ότι λυπάται για τον εαυτό του παρά τύψεις.

Σχετικά με το αίτημα του διάσημου αθλητή να αποφυλακιστεί με εγγύηση, ο Νελ ήταν κατηγορηματικός: «Αυτό που διαβάζουμε είναι το εξής: “Δώστε μου το διαβατήριό μου. Αφήστε με να βγω, να συνεχίσω την καριέρα μου”, είναι “συνεχίζουμε τις δουλειές μας ως συνήθως”».

«Τι ζωή θα έχει ένα πρόσωπο που πρέπει να χρησιμοποιεί προσθετικά μέλη, αν χρειαστεί να διαφύγει;» ρώτησε ο δικαστής Ντέσμοντ Νέιρ. «Μια ζωή ελευθερίας. Μια ζωή έξω από τη φυλακή» απάντησε ο εισαγγελέας. «Να δραπετεύει μ’ αυτά τα προσθετικά μέλη;» επέμεινε ο δικαστής, προκαλώντας γέλια στο ακροατήριο -και δυσφορία στον ίδιο τον Πιστόριους, όπως φάνηκε από την αντίδρασή του εκείνη τη στιγμή.

Σχετικά με τον εάν ο Πιστόριους έπρεπε να αφεθεί προσωρινά ελεύθερος, η αστυνομία είχε υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι θα έπρεπε να θεωρηθεί ύποπτος φυγής επειδή στο σπίτι του βρέθηκαν στοιχεία για τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό.

Αντιθέτως, η ομάδα υπεράσπισης του αθλητή αντέτεινε ότι η αναγνωρισιμότητα του Πιστόριους θα τον εμπόδιζε εκ των πραγμάτων εάν προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Πιστόριους ότι δολοφόνησε εκ προμελέτης τη σύντροφό του, Ρίβα Στέενκαμπ, τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου στο σπίτι του στην Πρετόρια πυροβολώντας την τέσσερις φορές στο μπάνιο. Οι μαρτυρίες, σύμφωνα με την εισαγγελία, ανέφεραν ότι άκουγαν φωνές πριν το περιστατικό.

Από την πλευρά του, ο αθλητής επιμένει ότι βρισκόταν σε άμυνα, πιστεύοντας ότι η Στέενκαμπ ήταν διαρρήκτης. Μέσα στον πανικό του, πυροβόλησε την κοπέλα πίσω από την κλειστή πόρτα του μπάνιου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το