Οικονομία

Τζορτζ Σόρος: Η λιτότητα δεν αποδίδει

  Η Γερμανία να διαλέξει ευρωομόλογα ή έξοδο από το ευρώ τόνισε σε ομιλία του

Η Γερμανία να διαλέξει ευρωομόλογα ή έξοδο από το ευρώ τόνισε σε ομιλία του

Τη θέση ότι η Γερμανία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να πει «ναι» στα ευρωομόλογα –κάτι που ως τώρα αρνείται και παραπέμπει στο μέλλον υπό προϋποθέσεις– ή να βγει από το ευρώ εξέφρασε σε ομιλία του ο Τζορτζ Σόρος.

Όπως επισήμανε, η λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη είναι το ευρωομόλογο. Αν και είχε εκφράσει αυτή τη θέση και στο παρελθόν, σημειώνει ο Guardian, αυτή τη φορά ο Σόρος επισήμανε ότι οι Γερμανοί δεν ρωτήθηκαν για το ευρωομόλογο.

Είναι μία λύση «πολύ πιο φτηνή από το ελάχιστο που γίνεται για να διατηρηθεί το ευρώ» και αυτό δεν το αντιλαμβάνεται ο κόσμος, εξήγησε ο Σόρος.

Η Γερμανία «δεν έχει δικαίωμα να αποτρέψει τις καταχρεωμένες χώρες από το να ξεφύγουν από τη μιζέρια τους ενωμένες και εκδίδοντας ευρωομόλογα. Με άλλα λόγια, αν η Γερμανία είναι αντίθετη στα ευρωομόλογα, να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ευρώ και να αφήσει τους άλλους να τα εκδώσουν».

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής εξήγησε με πολύ σαφείς όρους ποιο είναι το πρόβλημα και γιατί το βάρος της ευθύνης πέφτει κυρίως πάνω στη Γερμανία. «Το πρόβλημα είναι διπλό, πολιτικό και οικονομικό», τόνισε.

Η Γερμανία δεν επιδίωξε να είναι στην κυρίαρχη θέση όπου βρίσκεται -αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα- και «δεν είναι πρόθυμη να δεχτεί τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που έρχονται μαζί με αυτή τη θέση». Βοηθά τόσο ώστε να μην χρεοκοπήσουν οι χώρες και, μόλις υποχωρήσουν οι πιέσεις, επιδιώκει να γίνουν σκληρότεροι οι όροι της βοήθειας.

Το οικονομικό πρόβλημα είναι ότι «η λιτότητα δεν αποδίδει: δεν μπορείς να μειώνεις το χρέος μειώνοντας τον προϋπολογισμό». Η ανεπαρκής ζήτηση και οι περικοπές μειώνουν περισσότερο το ΑΕΠ και αυξάνουν τον πολλαπλασιαστή -«αυτό δυσκολεύεται να το καταλάβει η κοινή γνώμη στη Γερμανία».

Η απάντηση καταλήγει ο Τζορτζ Σόρος είναι ότι «η λιτότητα αποδίδει όταν αυξάνονται οι εξαγωγές και μειώνονται οι εισαγωγές· όταν όλοι κάνουν το ίδιο, τότε απλά δεν αποδίδει».

Το Βέλγιο κατηγορεί τη Γερμανία

Το Βέλγιο κατέθεσε στην Κομισιόν καταγγελία κατά της Γερμανίας για τις πρακτικές κοινωνικού dumping, τις οποίες, κατά το Βέλγιο, εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια γερμανικές εταιρείες.

Όπως επισημαίνει η βελγική κυβέρνηση, οι «mini jobs» που είναι πλέον αρκετά συχνές στη Γερμανία, υπονομεύουν τους κανόνες ανταγωνισμού στην ΕΕ.

Πρόκειται για θέσεις εργασίας (συνολικά είναι 7,5 εκατομμύρια) που αμείβονται με τρία ή τέσσερα ευρώ την ώρα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς εισφορές εργαζομένων ή εργοδοτών και χωρίς φορολογία. Πολλοί εργαζόμενοι με mini jobs είναι από την ανατολική Ευρώπη και απασχολούνται σε σφαγεία.

Αντιθέτως στο Βέλγιο οι χαμηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι παίρνουν τουλάχιστον 12-13 ευρώ την ώρα και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.

Είναι «ένας μη έντιμος ανταγωνισμός» ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, είπε στο BBC η εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βελγίου που επισήμανε ότι η Κομισιόν μπορεί να κάνει την Ευρώπη «μία περισσότερο κοινωνική ένωση».

Αφορμή για την αναφορά ήταν οι καταγγελίες από σφαγεία στο Βέλγιο ότι απειλείται η επιβίωσή τους γιατί τα γερμανικά σφαγεία λειτουργούν με μικρότερο κόστος.

Τις αντιρρήσεις τους για το καθεστώς που επικρατεί στη χώρα εκφράζει στο BBC εκπρόσωπος του κόμματος Η Αριστερά που θυμίζει ότι η παράταξή του από καιρό επισήμανε τις πρακτικές dumping. Από την πλευρά τους, το SPD και οι Πράσινοι ζητούν να υπάρξει στη Γερμανία και επίσημα θεσπισμένος κατώτατος μισθός.

Αν και η Κομισιόν θα μπορούσε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους που μετακινούνται προσωρινά από τη μία χώρα στην άλλη, δεν μπορεί να ορίσει έναν πανευρωπαϊκό κατώτατο μισθό ή να ζητήσει τις χώρες-μέλη της ΕΕ συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ακόμη δεν μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια κατά της Γερμανίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το