Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Τετ α τετ Παπούλια – Σαμαρά

 

Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση στην ΕΕ για να πάμε μπροστά, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ

Στις Βρυξέλλες σήμερα για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

 

 

Την ανάγκη ισχυρής πολιτικής βούλησης όλων των χωρών της ΕΕ «για να πάμε μπροστά, αλλιώς θα συνεχίσουμε σημειωτόν ή με βήματα πίσω», εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, από τον οποίο έγινε δεκτός το μεσημέρι της Παρασκευής (χθες).

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λέγοντας πως υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις δικές του θέσεις.

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, που επισκέφθηκε τον Κάρολο Παπούλια ενόψει της συμμετοχής του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημείωσε: «Από την Ευρώπη υπάρχει μεγάλη δυστοκία στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πολύ νωρίτερα.

 

»Αυτή η δυστοκία δημιουργεί αβεβαιότητα, η οποία δημιουργεί αναταράξεις και σύγχυση στις αγορές. Το πρόβλημα των αγορών δημιουργεί αδυναμία στις χώρες να ανακάμψουν γρήγορα. Οι αδυναμίες αυτές οδηγούν σε προβλήματα κοινωνικής συνοχής».

 

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες του ΕΛΚ σε κρίσιμες για την πατρίδα και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στιγμές.

 

«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, για να είναι στέρεο, πρέπει να βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και να υπάρχει κοινωνική συνοχή. Πέραν της αναγκαίας προϋπόθεσης για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι στόχος μας για να επιτύχουμε όλους αυτούς τους στόχους που έχουμε θέσει ως ΝΔ. Αγωνιζόμαστε κατά της ύφεσης και της ανεργίας, υπέρ της ανάκαμψης στον τόπο, και υπάρχουν κορυφαίες φωνές στην Ευρώπη που συμφωνούν σε αυτήν την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με το Βήμα, το βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της ΝΔ έναντι των ηγετών του ΕΚΛ είναι ότι σύντομα θα έχουν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν με τον ίδιο, εμφανιζόμενος ουσιαστικά ως εν δυνάμει πρωθυπουργός.

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε εκτενώς την Πέμπτη με στενούς του συνεργάτες όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να τεθούν στο τραπέζι της συνόδου, όπου αναμένεται να υπάρξει και πάλι έντονη πίεση, κυρίως από τη γερμανική πλευρά.

 

Προ ημερών κριτική στη ΝΔ άσκησε και ο Τέο Βάιγκελ, ο οποίος είχε χρηματίσει επί 10 χρόνια υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Χέλμουτ Κολ και επί 11 χρόνια πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας (CSU), που σημείωσε: «Είμαι εξοργισμένος με τη ΝΔ το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στην Ελλάδα. Το ΕΛΚ θα έπρεπε να της διαμηνύσει: ”εάν δεν δείξετε εθνική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε μια τέτοια περίσταση, προσφέρετε κάκιστες υπηρεσίες στη χώρα σας”».

 

Πάντως, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αναμένουν ότι στη Σύνοδο του ΕΛΚ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις αλληλεγγύης προς τον κ. Σαμαρά από αρκετούς πολιτικούς αρχηγούς, ιδίως από τον ισπανό Μαριάνο Ραχόι, τον Ιρλανδό Έντα Κένι, τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος -όπως λένε- είπε στον κ. Σαμαρά τον περασμένο Ιούνιο «κάνεις το σωστό για τη χώρα σου• μην υποκύψεις στις πιέσεις είσαι στο σωστό δρόμο».

 

Πάντως, με εξαίρεση την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και σειρά άλλων ηγετών που ταυτίζονται μαζί της, στη ΝΔ αναμένουν ότι αυτή τη φορά θα υπάρχουν κεντροδεξιές φωνές που θα αμφισβητήσουν τη «συνταγή» για την Ελλάδα.

 

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ σημειώνουν ότι ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει αμετακίνητος στην αντίθεσή του με τη συνταγή του Μνημονίου, δηλώνοντας «δικαιωμένος» για τις ενστάσεις που είχε προβάλει στη σύνοδο του ΕΛΚ την περασμένη άνοιξη και την αντιπαράθεση που είχε τότε με την κ. Μέρκελ.

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση εάν εκλεγεί πρωθυπουργός και να του δοθεί μικρή πίστωση χρόνου. Θα επικαλεστεί, δε, το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές, διατήρησε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα (μισθοί και συντάξεις) και το αποτέλεσμα είναι τα spreads να είναι πλέον κοντά στις 620 μονάδες και η χώρα να ετοιμάζεται σιγά-σιγά να απεγκλωβιστεί από την εποπτεία της τρόικας.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τι λέει ο εύζωνας που έγινε viral στην τελευταία του υπηρεσία – «Δάκρυσα, γιατί είναι μοναδικό να φοράς αυτή τη στολή»

Την συγκίνηση που αισθάνθηκε και τους λόγους για τους οποίους δάκρυσε περιέγραψε ο Γιώργος Τσούλος,…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Δημιουργήστε υγιείς οικογένειες με έναν άνδρα και μία γυναίκα»

Ημερίδα, με θέμα «Δημογραφικές προκλήσεις», πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Την Ημερίδα διοργάνωσε το…

20 Σεπτεμβρίου 2024

“ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ”: Νέες ανθρωπιστικές αποστολές εντός και εκτός Μαγνησίας

Το Δ. Σ. του Σ.Σ.Κ. Βόλου ο "ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ" και οι συνεργάτες-εθελοντές των κοινωνικών δομών του…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Shogun: Η ιαπωνική κυβέρνηση χαρακτήρισε πολιτιστική νίκη την επιτυχία της σειράς στα Emmy

Η κυβέρνηση και οι πολίτες της Ιαπωνίας επευφημούν για το ρεκόρ βραβείων Emmy που απέσπασε…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Η αναγέννηση της Μίλαν: Όταν ο Arrigo Sacchi ανέλαβε προπονητής

Τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ήταν πραγματικά ένα σημείο καμπής για τη Μίλαν, έναν…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Συγκρότηση συνεργείου καταμετρητών των υδρομέτρων από εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ – Στόχος οι απολύτως ορθές μετρήσεις

Τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ, που συγκροτούν το συνεργείο καταμέτρησης των υδρομέτρων, συνάντησε στο γραφείο του…

20 Σεπτεμβρίου 2024