Οικονομία

Τετ-α-τετ Βαρουφάκη-Σαπέν με φόντο τις γερμανικές πιέσεις


Χωρίς να γίνουν δηλώσεις ολοκηρώθηκε η συνάντηση που είχε το απόγευμα στο Παρίσι ο Γιάννης Βαρουφάκης με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Θεωρείται βέβαιο, όπως μετέδωσε το Mega, ότι ο κ. Σαπέν μετέφερε στον Γιάννη Βαρουφάκη τα μηνύματα από τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όπου κύριο θέμα ήταν η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις.Το Παρίσι θέλει να παίξει έναν ρόλο στην πολιτική συζήτηση που γίνεται παράλληλα με την τεχνική, ώστε να υπάρξει κάποια συμφωνία, έλεγε Γάλλος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται για την ώρα, ο Γιάννης Βαρουφάκης φέρεται να είχε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι άτυπες συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσχοβισί.

Στόχος των σημερινών επαφών του υπουργού Οικονομικών στο Παρίσι, αλλά και αυτών που θα έχει αύριο στη γαλλική πρωτεύουσα ο Αλέξης Τσίπρας, είναι να δημιουργηθεί ένα αντίβαρο από Γαλλία, Κομισιόν και άλλους θεσμούς απέναντι στην προσπάθεια αποδόμησης τόσο του Γιάννη Βαρουφάκη όσο και της ελληνικής κυβέρνησης που επιχειρεί η Γερμανία και ο Σόιμπλε.

Ταυτόχρονα, μελετάται εάν μπορεί υπάρξει ένα ψήφισμα στην Ευρωβουλή σε συνεργασία και με Έλληνες ευρωβουλευτές το οποίο θα καταδικάζει τις πιέσεις και την οικονομική ασφυξία.

Τέλος, βολιδοσκοπείται εάν μέσα από τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια μπορεί να επιτευχθεί χαλάρωση της “θηλιάς” της ΕΚΤ, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί κι άλλο η απειλή της χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να φτάσει στο Παρίσι απόψε και αύριο, Πέμπτη, θα έχει συνάντηση στον ΟΟΣΑ με τον επικεφαλής του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία και άλλους εμπειρογνώμονες.

Το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ομιλία με θέμα “Η μεταρρύθμιση της Ελλάδας μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει” στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα διοργανώσει ο ΟΟΣΑ, με τη συμμετοχή στελεχών του Οργανισμού και εξωτερικούς προσκεκλημένους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το