Αθλητισμός

Τεράστιο “διπλό” της Νίκης στην Πάτρα (1-0)

Το πρώτο τέρμα του Χρήστου Τζιώρα με τη φανέλα της Νίκης έμελε να είναι και πολύτιμο. Ο 24χρονος στράικερ μπήκε ως αλλαγή στο 70’ και δύο λεπτά αργότερα χάρισε τους τρεις βαθμούς στη βολιώτικη ομάδα σε βάρος της Παναχαϊκής με 1-0 στην Πάτρα. Έξαλλα πανηγυρίστηκε η επιτυχία από τους 500 και πλέον οπαδούς που βρέθηκαν χθες στο γήπεδο της Αγυιάς.

 

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΙΣΙΛΑΣ

 

Πολύτιμη επιτυχία σημείωσε χθες η Νίκη. Παίζοντας σαφώς καλύτερα από την Παναχαϊκή το βολιώτικο συγκρότημα κατέκτησε το «τρίποντο» κερδίζοντας με 1-0. Οι «κυανόλευκοι» στο πρώτο μέρος έχασαν πολλές και σπουδαίες ευκαιρίες αποτυγχάνοντας να σκοράρουν νωρίς. Αυτό προκάλεσε άγχος στην επανάληψη, αλλά στο 72’ ο Χρήστος Τζιώρας έδωσε τη λύση πετυχαίνοντας το «χρυσό» γκολ, το οποίο πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους φίλους της Νίκης, που είχαν εντυπωσιακή παρουσία στις εξέδρες του γηπέδου της Αγυιάς. Μαζί τους παρακολούθησε το παιχνίδι και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Νίκη Ανδρέας Πάτσης.

 

Πώς έπαιξαν

οι δύο ομάδες

Ο Απόστολος Χαραλαμπίδης δεν επιφύλαξε εκπλήξεις στην αρχική ενδεκάδα παρατάσσοντας το αγαπημένο του 4-2-3-1. Την εστία υπερασπίστηκε ο Βούρας έχοντας μπροστά του από τα δεξιά προς τα αριστερά τους Ψιάνο, Σαμαρά Βέρτζο και Κοντοδήμο. Στον άξονα του κέντρου έπαιξαν οι Ριζογιάννης, Χατζής, από τις πτέρυγες επιχειρούσαν οι Σκούφαλης και Παππάς (δεξιά και αριστερά αντίστοιχα), με το Κυριάκο να συνεπικουρεί τον Φλίγκο που αποτέλεσε την «αιχμή του δόρατος».

Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο Ηλίας Φυντάνης επέλεξε παρόμοια διάταξη (4-2-3-1). Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Πίτκας, ενώ στα μετόπισθεν τοποθετήθηκαν οι Καραμανλής (δεξιά), Λίτσης (αριστερά) και Κοκκίνης, Βοσκόπουλος (σέντερ μπακ). Στη μεσαία γραμμή αγωνίστηκαν οι Ρεκλείτης, Βάντερσον (αμυντικοί χαφ), Παμπόε (δεξιά) και Γκούρτσας (αριστερά), ενώ ο Δ. Κοιλιάρας κινούταν λίγο πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, τον Εντζιοντό.

 

Μεγάλες ευκαιρίες

η Νίκη στο α’ μέρος

Η Παναχαϊκή λίγο έλειψε να αιφνιδιάσει μόλις μετά από …38 δευτερόλεπτα αγώνα. Μετά από κόντρες ο Βάντερσον βρέθηκε μόνος του σε θέση πλάγια αριστερά. Ο Βούρας βγήκε γρήγορα από την εστία του και έκλεισε το οπτικό πεδίου του Βραζιλιάνου χαφ υποχρεώνοντάς τον σε άστοχο σουτ.

Η Νίκη απάντησε με μια σπάνια ευκαιρία στο 11’. Ο Παππάς, λες και είχε μάτια στην πλάτη, πέρασε πάσα με «γυριστό» στον Φλίγκο που κινήθηκε στον κενό χώρο ξεπερνώντας στο σπριντ τον Βοσκόπουλο. Ωστόσο το διαγώνιο σουτ που επιχείρησε πέρασε λίγα εκατοστά δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι (άουτ).

Στο επόμενο λεπτό ο Κοντοδήμος προσπάθησε να βρει τον Παππά που κινήθηκε από τα δεξιά, αλλά για λίγο ο βραχύσωμος εξτρέμ δεν πρόλαβε την μπάλα που κατέληξε εκτός αγωνιστικού χώρου. Παρόμοια φάση στο 15’ για τους «κυανόλευκους». Δημιουργός αυτή τη φορά ήταν ο Φλίγκος, αλλά για λίγο δεν μπόρεσε να τροφοδοτήσει τον Κυριάκο.

Σκούφαλης και Παππάς άλλαξαν πλευρές μετά το πρώτο τέταρτο και στο 16’ ο πρώτος επιχείρησε σέντρα και ο Χατζής ανενόχλητος έπιασε κεφαλιά, που πέρασε μόλις πάνω από τα οριζόντιο δοκάρι. Οι Πατρινοί βγήκαν στην αντεπίθεση και στο 17’ σέντρα σουτ του Λίτση σταμάτησε στον Βούρα πριν ο Παμπόε γίνει επικίνδυνος για την «κυανόλευκη» εστία.

Το συγκρότημα του Απόστολου Χαραλαμπίδη συνέχισε να υπερέχει δημιουργώντας πολλές φάσεις στα αντίπαλα καρέ. Έτσι στο 23’ Ψιάνος έβγαλε σέντρα, οι αμυνόμενοι δεν μπόρεσαν να διώξουν, αλλά ο Φλίγκος απέτυχε να πιάσει γυριστό σουτ από τη μικρή περιοχή. Τρία λεπτά μετά, ο Κυριάκος εκτέλεσε φάουλ και ο Σαμαράς αμαρκάριστος αστόχησε με το κεφάλι.

Γρήγορη αντεπίθεση της Νίκης στο 30’, την οποία τελείωσε με μονοκόμματο σουτ ο Κυριάκος, αλλά η μπάλα κόντραρε στον Λίτση και έφυγε κόρνερ. Στο 40’ ο Κοντοδήμος έκλεψε την μπάλα από τα αριστερά και τροφοδότησε τον Σκούφαλη, ο οποίος σέντραρε αμέσως, όμως ο Πίτκας με γροθιές απομάκρυνε.

Στο 45’ ο Σκούφαλης έβγαλε καταπληκτική μπαλιά προς τον Παππά, με τον Πίτκα να βγαίνει από την εστία του για την απόκρουση. Η μπάλα κόντραρε στον μέσο της Νίκης και πέρασε έξω από τα γκολπόστ. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με ένα μακρινό σουτ του Ρεκλείτη που πέρασε πάνω από τα γκολπόστ.

 

«Χρυσός» σκόρερ

ο Χρήστος Τζιώρας

Με τις ίδιες ενδεκάδες μπήκαν στην επανάληψη οι δύο «μονομάχοι». Όπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και στο δεύτερο η Παναχαϊκή ήταν εκείνη που απείλησε πρώτη. Ήταν το 49’ όταν ο Δ. Κοιλιάρας εκτέλεσε κόρνερ και ο Εντζιοντό δεν μπόρεσε να βρει την μπάλα με προβολή. Επίσης στο 51’ βολέ του Παμπόε έφυγε στα ύψη, ενώ στο επόμενο λεπτό κεφαλιά του Εντζιοντό δεν ανησύχησε τον Βούρα που μπλόκαρε εύκολα.

Στον αντίποδα ο Πίτκας στο 50’ ενήργησε πάλι σαν λίμπερο βγαίνοντας αρκετά μέτρα μακριά από την εστία του και αποκρούοντας με τα πόδια προ του Φλίγκου, ενώ στο 52’ ο πορτιέρο της Παναχαϊκής μπλόκαρε σέντρα-σουτ του Κυριάκου.

Η αλήθεια είναι πως στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν καλύτερα το ματς. Αντίθετα οι «κυανόλευκοι» εμφανίστηκαν επηρεασμένοι από τις πολλές χαμένες ευκαιρίες του πρώτου μέρους.

Ο Απόστολος Χαραλαμπίδης ενήργησε άμεσα τοποθετώντας τον Τάντιτς αντί του Παππά στο 55’, ενώ αμέσως μετά ο Ηλίας Φυντάνης απάντησε με τον Βασιλαντωνόπουλο στη θέση του Δ. Κοιλιάρα.

Οι «κυανόλευκοι» πήραν πάλι τα ηνία του ματς στα χέρια τους και στο 60’ ο Πίτκας μπλόκαρε συρτό σουτ του Ψιάνου’, ενώ στο επόμενο λεπτό Κυριάκος και Φλίγκος έπαιξαν το «ένα-δύο», αλλά ο Καραμανλής ανέκοψε την τελευταία στιγμή τον πρώτο, ενώ ετοιμαζόταν να πλασάρει τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Μεγάλη ευκαιρία στο 62’ για τη Νίκη. Ο Τάντιτς πραγματοποίησε εξαιρετική ατομική ενέργεια βγάζοντας δεξιά για τον Φλίγκο. Εκείνος στόπαρε την μπάλα και σούταρε δίχως να βρει στόχο.

Όσο κυλούσε ο χρόνος το άγχος μεγάλωνε για τους «κυανόλευκους», οι οποίοι μετά το 55’ είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά αδυνατούσαν να βρουν διαδρόμους προς την αντίπαλη εστία. Από την άλλη πλευρά οι γηπεδούχοι αμύνονταν σθεναρά και προσπαθούσαν να «χτυπήσουν» στις αντεπιθέσεις.

Στο 68’ κεφαλιά του Εντζιοντό αποδείχθηκε εύκολο έργο για τον Βούρα, ενώ στο 70’ ο Σκούφαλης παραχώρησε τη θέση του στον Τζιώρα. Το σύστημα της Νίκης έγινε πιο επιθετικό με τον νεοεισελθόντα να τοποθετείται δίπλα στον Φλίγκο.

Η αλλαγή του κ. Χαραλαμπίδη αποδείχθηκε «χρυσή». Ήταν το 72ο λεπτό όταν ο Τάντιτς κινήθηκε ωραία έξω από τη μεγάλη περιοχή και πέρασε υπέροχη ασίστ για τον Τζιώρα. Ο νεαρός στράικερ στην πρώτη του επαφή με την μπάλα ενήργησε με ψυχραιμία πλασάροντας τον εξερχόμενο Πίτκα. Το 0-1 ήταν γεγονός μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους φιλάθλους της Νίκης.

Το γκολ αυτό άλλαξε τόσο την ψυχολογία των παικτών των δύο ομάδων, όσο και τον τρόπο που σφύριζε ο διαιτητής. Μετά το 0-1 ο κ. Γρατσάνης είχε περίεργες υποδείξεις υπέρ των γηπεδούχων ενώ «κιτρίνισε» αρκετούς παίκτες της Νίκης.

Το ματς στη συνέχεια ήταν «στην κόψη του ξυραφιού», με την Παναχαϊκή να χάνει καλή ευκαιρία στο 88’, όταν ο Παμπόε αστόχησε από πλεονεκτική θέση.

Οι γηπεδούχοι έπαιζαν με υπερβάλλοντα ζήλο, πράγμα που φάνηκε και στη φάση του 92ου λεπτού, όταν ο Κοκκίνης στην προσπάθειά του να σταματήσει τον Κυριάκο τον πέταξε με δύναμη στις διαφημιστικές πινακίδες. Ο έμπειρος μέσος της Νίκης έμεινε εκτός αγωνιστικού χώρου για δύο λεπτά περίπου δείχνοντας ζαλισμένος, ενώ ο κ. Γρατσάνης αρκέστηκε μόνο στην κίτρινη κάρτα για τον αμυντικό της Παναχαϊκής.

Αν και με παίκτη λιγότερο (ο Κυριάκος επανήλθε μόλις ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το τελικό σφύριγμα του διαιτητή στο 96’) οι παίκτες της βολιώτικης ομάδας πάλεψαν με όλη τους τη δύναμη και κατόρθωσαν να διατηρήσουν το υπέρ τους σκορ. Το τελικό 0-1 έδωσε το έναυσμα για τρελό πανηγύρι εντός γηπέδου από παίκτες και προπονητικό τιμ της Νίκης. Οι ποδοσφαιριστές πήγαν αμέσως στο πέταλο όπου γνώρισαν την αποθέωση από τους φιλάθλους, που έδωσαν βροντερό «παρών» στην Πάτρα.

 

Παναχαϊκή-Νίκη 0-1

 

60. Πίτκας

8. Καραμανλής

33. Λίτσης

(30. Περέιρα 77’)

5. Κοκκίνης

49. Βοσκόπουλος

14. Ρεκλείτης

23. Βάντερσον

10. Παμπόε

97. Γκούρτσας

75. Δ. Κοιλιάρας

(27. Βασιλαντωνόπουλος 56’)

77. Εντζιοντό

(22. Χοντζάλι 86’)

 

12. Βούρας

6. Ψιάνος

18. Κοντοδήμος

5. Βέρτζος

55. Σαμαράς

14. Ριζογιάννης

85. Χατζής

20. Σκούφαλης

(66. Τζιώρας 70’)

17. Παππάς

(1. Τάντιτς 55’)

7. Κυριάκος

46. Φλίγκος

(4. Καρατζάς 80’)

 

Σκόρερ: 72’ Τζιώρας

Κίτρινες: Κοκκίνης, ΒοσκόπουλοςΡιζογιάννης, Κοντοδήμος, Σαμαράς, Τάντιτς, Βούρας

Διαιτητής: Γρατσάνης (Τρικάλων)

Βοηθοί: Κουρέντας (Τρικάλων), Σφυρής (Ηλείας)

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το