Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Τελευταίο αντίο στο Θανάση Νάκο

Είπαν χιλιάδες Βολιώτες χθες στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου Βόλου
Είπαν χιλιάδες Βολιώτες χθες στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου Βόλου

Λαοφιλής, έντιμος, πατριώτης, πεισματάρης, συναινετικός, αδερφός, φίλος είναι ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς που ακούστηκαν χθες στην κηδεία του β’ αντιπροέδρου της Βουλής, βουλευτή και πρώην υπουργού Θανάση Νάκου, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου Βόλου. Πολιτικοί, συγγενείς και χιλιάδες πολιτικοί του φίλοι είπαν το ύστατο χαίρε στο Θανάση Νάκο, που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, σε ηλικία 63 χρόνων. «Παρών» στη νεκρώσιμη ακολουθία και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Η σορός του ήταν τυλιγμένη με την ελληνική σημαία, ενώ η κηδεία του έγινε με τιμές εν ενεργεία υπουργού.

Η σoρός του Θανάση Νάκου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Μητροπολιτικό Ναό από χθες στις 9:30 το πρωί. Ο Θανάσης Νάκος έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Πέμπτης, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου, σύμφωνα με την οικογένειά του, είχε υποβληθεί στις 26 Φεβρουαρίου σε προγραμματισμένη, ένα μήνα νωρίτερα, χειρουργική επέμβαση «μπάι πας» και αλλαγής βαλβίδας.

Άγημα του Στρατού απέδωσε τιμές.

Έντιμο, φιλοπάτριδα, λαοφιλή, φίλο και συνεργάτη χαρακτήρισε τον εκλιπόντα πολιτικό ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, για να σημειώσει ότι «άρχοντες και λαός πονούμε για τον απροσδόκητο χαμό του».

Ο κ. Ιγνάτιος, που τέλεσε την εξόδιο ακολουθία, ανέφερε στον επικήδειό του ότι «ο πολιτικός κόσμος της Μαγνησίας κατέστη φτωχότερος» και χαρακτήρισε το Θαν. Νάκο ήρεμη πολιτική δύναμη, πρακτικό πνεύμα, που απέβλεπε στο κοινό συμφέρον και ο οποίος κέρδισε πολλές πολιτικές μάχες, αλλά νικήθηκε από τον φυσικό θάνατο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ανέφερε ότι «μερικές φορές η απουσία γίνεται πιο αισθητή από την παρουσία, γιατί μας κάνει να συνειδητοποιούμε την απώλεια».

Χαρακτήρισε το Θ. Νάκο ξεχωριστή προσωπικότητα του δημόσιου βίου και κατέληξε με τη φράση του Καζαντζάκη, «οι άνθρωποί μας, οι δικοί μας άνθρωποι, δεν πεθαίνουν ποτέ, πεθαίνουν μαζί μας».

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ε. Μεϊμαράκης, ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι «μας συγκέντρωσες όλους εδώ σήμερα για να σε αποχαιρετήσουμε» και υπενθύμισε το έργο του εκλιπόντα όπως το πρόγραμμα «Θησέας». Χαρακτήρισε το Θαν. Νάκο πεισματάρη, αλλά και συναινετικό, που υπηρέτησε αρχές και αξίες απ’ όπου κι αν πέρασε.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στον αυτοδημιούργητο Νάκο, χαρακτηρίζοντάς τον φίλο αγαπημένο.

Ο δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «με ανείπωτη οδύνη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε σήμερα, σύσσωμη η κοινωνία του Βόλου, ένα δικό μας άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πόλη, το νομό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Κοινοβούλιο, με όραμα, σθένος, συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Έναν άνθρωπο με ισχυρή την αίσθηση του καθήκοντος και της κοινωνικής προσφοράς. Αλλά και έναν άνθρωπο που το χαρακτήριζε αυτό που, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, λείπει στο δημόσιο βίο της χώρας μας, η κοινή, η «τετράγωνη», θα έλεγα, λογική».

Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Θαν. Μπούρας δήλωσε ότι ο Θανάσης Νάκος ταυτίστηκε με την πατρίδα και υπηρέτησε την παράταξη. Χαρακτηρίζοντάς τον πατριώτη, τόνισε ότι δικαιωματικά κατέκτησε την εκτίμηση και την αγάπη όλων, από το 1993 που είχε εκλεγεί πρώτη φορά βουλευτής, μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε δε για το Θ. Νάκο, ότι ήταν ένας πολιτικός χωρίς εμπάθεια, με αίσθημα δικαιοσύνης και συνέπεια.

Ο κ. Ζωντανός, εκ μέρους της ΝΔ χαρακτήρισε φίλο και αγωνιστή τον εκλιπόντα, που υπηρέτησε τον κοινοβουλευτισμό με συνέπεια και υπευθυνότητα και με σεβασμό προς τον αντίπαλο, τίμησε τη ΝΔ, τη δημοκρατία και την πολιτική και χαρακτηριζόταν από μετριοπάθεια, ειλικρίνεια, σεμνότητα, που υπερασπιζόταν τις θέσεις του, αλλά άκουγε και τις απόψεις των άλλων. «Ήξερε να συνθέτει».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής κ. Λ. Γρηγοράκος χαρακτήρισε εκλεκτό φίλο το Θαν. Νάκο και σπουδαίο άνθρωπο, πρότυπο εργατικότητας, ακούραστο, που άφησε πλούσιο έργο, δίδαξε ήθος και ακεραιότητα, που υπηρέτησε αρχές και αξίες.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, μέλος του οποίου ήταν ο Θαν. Νάκος, κ. Σ. Αναγνώστου χαρακτήρισε τον εκλιπόντα πρότυπο επιτυχημένου μηχανικού και επαγγελματία, που ποτέ δεν ξέχασε τους μηχανικούς. Και κατέληξε με τη ρήση του Πλούταρχου, ο άνθρωπος που επιτυγχάνει την ανάμνηση, γλιτώνει από τον αιώνιο ύπνο.

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας της ΝΔ κ. Γ. Κίτσιος χαρακτήρισε το Θαν. Νάκο πολύτιμο συνεργάτη και καλό φίλο, το πέρασμα του οποίου από την πολιτική ζωή του τόπου θα μείνει στις μνήμες μας.

Η κ. Μαρία Καρρά, πρώην διοικήτρια του Νοσοκομείου Βόλου, που μίλησε ως εκπρόσωπος της οικογένειας του Θαν. Νάκου, το χαρακτήρισε ακούραστο, που βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη πέρα από κόμματα, τρυφερό και προστατευτικό πατέρα της μικρής Ροδόπης και του Σταυρή, των παιδιών που άφησε πίσω του.

Ο βουλευτής κ. Ηλ. Κοντογιάννης δήλωσε ότι «ο Αθ. Νάκος ήταν ένας συνάδελφος, που τίμησε με την παρουσία του το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τη Μαγνησία. Το κενό που αφήνει είναι δασαναπλήρωτο. Το σημαντικό είναι ότι ήταν ένας άνθρωπος με καινοτόμες ιδέες, ένας άνθρωπος που αγάπησε αυτό που έκανε, πρόσφερε πολλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και βοήθησε κάθε νέα προσπάθεια».

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Γ. Καλατζής δήλωσε ότι «ήταν σαν αδελφός μου. Έχασε η Μαγνησία, που στερείται το Θανάση Νάκο».

Η πρώην υπουργός και βουλευτής κ. Ροδούλα Ζήση δήλωσε: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη κι οδύνη, γιατί χάθηκε ένας μεγάλος πολιτικός και φίλος. Από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου 1990 – 1991, στα έδρανα της Βουλής το 1993, είμαστε 20 χρόνια μαζί. Με σχέσεις συνεργασίας για τη Μαγνησία και τον κόσμο. Τιμώ τη μνήμη του κι εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Η σορός του Θανάση Νάκου μεταφέρθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων στο κοιμητήριο «Κούκος», όπου έγινε και η ταφή του.

Το τελευταίο αντίο έδωσαν ακόμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, οι υφυπουργοί κ.κ. Μιταράκης, Σταϊκούρας και Χαρακόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Ορφανός, Γιαννόπουλος, Παυλόπουλος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Βλαχογιάννης, Ταμήλος, Κέλλας, Μουτσινάς, Νικολόπουλος, δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρώην βουλευτές και υπουργοί, εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων.

Δεν άφησαν τη Ζέττα να εισέλθει στον Ιερό Ναό

Η κ. Ζέττα Μακρή, γενική γραμματέας Ισότητας και συνυποψήφια του Θαν. Νάκου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και η οποία θα καταλάβει τη θέση του στο Κοινοβούλιο, όταν προσερχόταν στο Ναό, της απαγορεύτηκε η είσοδος από στενό συνεργάτη του εκλιπόντα. Με  την παρέμβαση του αστυνομικού διευθυντή Μαγνησίας κ. Ταμβάκη, άναψε ένα κερί, ενώ της επεστράφη το στεφάνι που είχε αποστείλει…

Σε δήλωσή της η κ. Μακρή ανέφερε: «Ο κόσμος πενθεί τον εκπρόσωπό του επί 20 χρόνια. Στο πένθος αυτό θέλησα να συμμετέχω, όπως έχω υποχρέωση, καθήκον και δικαίωμα. Η οικογένεια αποφάσισε να μου επιστρέψει το στεφάνι και το μόνο που μπόρεσα να κάνω, είναι να ανάψω ένα κερί στη μνήμη του».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το