Photo Gallery, Τοπικά

Τελειώνουν οι εκπτώσεις, έρχονται οι προσφορές

Λήγουν σήμερα οι θερινές εκπτώσεις με τον τζίρο μειωμένο 30%

 

Ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο και ακόμη ένας πιο δύσκολος χειμώνας περιμένουν τη βολιώτικη εμπορική αγορά, όπως επισημαίνουν οι καταστηματάρχες της. Οι εκπτώσεις που λήγουν σήμερα δεν πήγαν καλά, η πτώση σε σύγκριση με πέρυσι υπολογίζεται στο 30% και προκειμένου να έχουν κάποια ρευστότητα, ορισμένοι έμποροι προχωρούν σε προσφορές από αύριο κιόλας, με την είσοδο του Σεπτεμβρίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου μπροστά στα αδιέξοδα που έχουν συσσωρευτεί, προγραμματίζει έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του στις 12 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφασίσει κινητοποίηση, η οποία θα έχει τη μορφή αντίδρασης στα «λουκέτα». Υπολογίζεται ότι το ερχόμενο τρίμηνο δεκάδες καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης θα βάλουν λουκέτο στην τοπική αγορά, εξαιτίας της αδυναμίας των καταστηματαρχών να τα φέρουν εις πέρας.

Η αντίδραση ίσως έχει τη μορφή αποκλεισμού της Εφορίας ή κάποιων τραπεζών, δεδομένου του στραγγαλισμού που υφίστανται οι επιχειρήσεις από το τραπεζικό σύστημα.

«Δεν σχεδιάζουμε κλείσιμο καταστημάτων, αλλά κάποια άλλη μορφή αντίδρασης» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΣΒ Κων. Τσέλιος, που υπολογίζει την πτώση του τζίρου στη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων στο 30%. «Η πτώση του τζίρου στη διετία είναι πάνω από 50%».

Το πρόβλημα ρευστότητας εντείνεται από το αίτημα των προμηθευτών για εξόφληση μετρητοίς στις παραγγελίες. «Τέρμα πλέον οι επιταγές» προσθέτει έμπορος.

Οι έμποροι θεωρούν ότι για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, πρέπει να υπάρξει μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων,  αύξηση των μισθών και των δημοσίων επενδύσεων. Άλλωστε οι περισσότεροι έμποροι, σύμφωνα και με έρευνα της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, εκτιμούν ότι η βελτίωση της οικονομίας θα έλθει μέσα από τη βελτίωση της φορολογίας, δεδομένου μάλιστα ότι σχεδόν δύο στους τρεις επιθυμούν ένα προαιρετικό σύστημα φορολόγησης, όπου ένας φόρος επί του τζίρου θα αντικαθιστούσε το ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος.

«Είμαστε 30%-35% κάτω από πέρυσι και από το 2010 70% κάτω. Στην αγορά θα μείνουν όσοι επιχειρηματίες διαθέτουν προσωπικά κεφάλαια και έχουν ρευστότητα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο» σημειώνει ο έμπορος Βασίλης Χριστοδουλιάς.

«Ευτυχώς εμάς μας στηρίζουν οι Ιταλοί. Δεν σταμάτησαν να μας στέλνουν προϊόντα. Τους περισσότερους τους στηρίζουν οι εταιρείες τους. Το φθινόπωρο που μπαίνει είναι δύσκολο, λόγω των υποχρεώσεων τόσο των οικογενειακών, όσο και των φορολογικών. Όσοι μείνουμε, θα είμαστε λίγοι και υγιείς» προσθέτει ο κ. Χριστοδουλιάς.

Τα λουκέτα που αναμένονται το επόμενο διάστημα, θα ξαναφέρουν την εμπορική αγορά σε πολύ παλιές εποχές, τότε που τα καταστήματα ήταν ελάχιστα και μεγάλα. Ωστόσο στη θέση των καταστημάτων που θα κλείσουν, αναμένεται να ξεπηδήσουν επιχειρήσεις αγοράς χρυσού και κοσμημάτων. Ωστόσο εμπόδιο για πολλούς εμπόρους στο να βάλουν λουκέτο, είναι η μη εξόφληση των οφειλών τους προς την Εφορία.

«Φέτος κάναμε ως κατάστημα τις μεγαλύτερες πραγματικές εκπτώσεις, που έφθασαν και το 80%. Ωστόσο επηρέασαν αρνητικά τις εκπτώσεις, οι προεκπτωτικές περίοδοι και οι προσφορές, με αποτέλεσμα να χαθεί η έντονη κίνηση του πρώτου δεκαημέρου» αναφέρει ο υπεύθυνος μεγάλου εμπορικού καταστήματος Αλέξανδρος Τέντης. «Αντιμετωπίσαμε προβλήματα πληρότητας και ποικιλίας λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν. Ωστόσο βάσει των δεδομένων είμαστε ικανοποιημένοι» προσθέτει ο κ. Τέντης, που προβλέπει ότι «θα μείνουν πίσω» οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα ρευστότητας, σε σχέση με άλλες, ξένες, που έχουν λύσει το πρόβλημα αυτό.

Προσφορές

Κι ενώ σήμερα λήγουν οι θερινές εκπτώσεις, ήδη πέντε καταστηματάρχες του Βόλου έχουν ζητήσει από τον Εμπορικό Σύλλογο να ξεκινήσουν προσφορές από αύριο κιόλας. Μεταξύ αυτών και μεγάλα πολυκαταστήματα.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο έμπορος μπορεί να κάνει όσα δεκαήμερα προσφορών θέλει, ωστόσο κάθε φορά θα πρέπει να αφορούν οι προσφορές αυτές διαφορετικά προϊόντα. Για τη λήψη αδείας διενέργειας προσφορών υποβάλλεται σχετικό αίτημα στον Εμπορικό Σύλλογο.

Έτσι κάθε επιχείρηση που διενεργεί προσφορές, μπορεί να πουλά συγκεκριμένα προϊόντα ή προϊόντα ορισμένης κατηγορίας για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις δέκα (10) συνεχόμενες μέρες, εφόσον αναγράφονται ευκρινώς η παλιά και η νέα τιμή των προϊόντων, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα (βιτρίνες, ράφια κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι:

-Τα προσφερόμενα είδη δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει η επιχείρηση.

-Στα είδη θα πρέπει να αναγράφονται με ευκρίνεια δυο τιμές. Η τιμή πριν την προσφορά, διαγραμμένη και η νέα τιμή, χωρίς ποσοστό έκπτωσης. Θα πρέπει επίσης να τοποθετηθεί πινακίδα σε ορατά από τον πελάτη σημεία του καταστήματος και των βιτρινών, όπου θα αναφέρονται τα προσφερόμενα είδη.

-Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των προσφορών ως συνέχεια των εκπτώσεων.

-Νέα προσφορά του ίδιου είδους δεν επιτρέπεται πριν παρέλθουν εξήντα ημέρες από την προηγούμενη.

-Ο υπεύθυνος κάθε εμπορικού καταστήματος οφείλει να ανακοινώνει τις προσφορές που προτίθεται να κάνει (κατάσταση με τα προσφερόμενα προϊόντα) και τη χρονική διάρκειά τους, στον Εμπορικό Σύλλογο και στη Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την έναρξή τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το