Photo Gallery, Τοπικά

ΤΕΕ: Χάνεται η ευκαιρία του ΕΣΠΑ

Μόλις το 15% των κονδυλίων της Θεσσαλίας δίνονται στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας

Ο πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ κ. Σωκρ. Αναγνώστου

 

Την έντονη ανησυχία του τοπικού ΤΕΕ για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στη Μαγνησία εξέφρασε χθες ο πρόεδρός του κ. Σωκ. Αναγνώστου. Τόνισε πως από τα 380 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, η Μαγνησία λαμβάνει μόλις 55 εκατ. -δηλαδή το 15%- τη στιγμή που ο μέσος Νομός λαμβάνει 25% των κονδυλίων.

 

 

Ο κ. Αναγνώστου θεωρεί ως πιθανότερες αιτίες την έλλειψη μελετών από τους Δήμους και την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Υπογράμμισε πως πρέπει να γίνουν γρήγορα κινήσεις και να καλυφθούν οι ελλείψεις. «Είμαστε σε πολύ άσχημο σημείο με το ΕΣΠΑ», τόνισε ο κ. Αναγνώστου. Πρόσθεσε επίσης πως αν δεν συμβασιοποιηθούν μέχρι τέλος του έτους και τα ενταγμένα έργα, κινδυνεύουν με απένταξη, όπως το έργο επέκτασης του δικτύου των ποδηλατοδρόμων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας σε χθεσινή του συνέντευξη ανέφερε πως η Διοικούσα Επιτροπή ανέθεσε στη μόνιμη επιτροπή δημοσίων έργων του ΤΕΕ, να διερευνήσει το θέμα των εντάξεων στο ΕΣΠΑ. Το συμπέρασμα της έρευνας αυτής είναι απογοητευτικό για τη Μαγνησία, αφού σε επίπεδο Θεσσαλίας, έχει το μικρότερο ποσοστό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Οι διαπιστώσεις της μόνιμης επιτροπής του ΤΕΕ, μεταξύ άλλων, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση, που κατατέθηκε στη Διοικούσα Επιτροπή, επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

«Οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ (που διαχειρίστηκε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Θεσσαλίας) ανέρχονται στο ποσό των 380 εκατ. Και από αυτά το σύνολο των ενταγμένων έργων του Νομού Μαγνησίας είναι 55.000.000 ευρώ (47.000.000 ευρώ έργα του Νομού, συν 8.000.000 ευρώ έργα που υποτίθεται θα διατεθούν στο Νομό από τα 31.500.000 ευρώ, που ανήκουν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία). Η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ διαχειρίστηκε έργα (κυρίως έργα οδοποιίας) συνολικού προϋπολογισμού 130 εκ. ευρώ (από τα 380 εκ. ευρώ), ποσοστό περίπου 35% του ΕΣΠΑ, δεν ενέταξε κανένα έργο του Νομού Μαγνησίας.

Το ποσοστό 15% ένταξης έργων για το Νομό θεωρούμε –τονίζεται- ότι είναι μικρό. Το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να πλησιάζει τουλάχιστον το 25%, για να είχαμε μια πιο ισοβαρή κατανομή έργων σε σχέση με τους άλλους Νομούς της Θεσσαλίας. Παρόλα αυτά, επειδή συνεχώς ανοίγουν νέες προσκλήσεις έργων, υπάρχουν ακόμη περιθώρια να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό, εντάσσοντας νέα έργα, αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι φορείς του Νομού (Δήμοι, Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων) θα πρέπει να έχουν ετοιμότητα στις διάφορες προσκλήσεις για προτάσεις ένταξης έργων. Θα πρέπει να έχουν «ώριμα» έργα (μελέτες, αδειοδοτήσεις, τεχνικά δελτία, τεύχη δημοπράτησης), γιατί μόνο έτσι μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις. Στις αξιολογήσεις των έργων για χρηματοδότηση παίζει ρόλο ακόμη και ο χρόνος (ημερομηνία) αίτησης κατάθεσης του φακέλου.

Πιστεύουμε ότι το χαμηλό ποσοστό ένταξης των έργων του Νομού οφείλεται και στο γεγονός, ότι οι περισσότεροι καλλικρατικοί Δήμοι δεν έχουν «ωριμότητα» σε έργα, καθώς και διαχειριστική επάρκεια.

Διαχειριστική επάρκεια έχουν ο Δήμος Βόλου, ο Δήμος Αλμυρού και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων (πρώην Νομαρχία Μαγνησίας). Βέβαια και στους υπόλοιπους θεσσαλικούς Νομούς, το ίδιο καθεστώς ίσχυε και παρόλα αυτά ενέταξαν περισσότερα έργα.

Να  επισημανθεί ότι οι  καλλικρατικοί Δήμοι, εκτός Δήμου Βόλου, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τις προγραμματικές συμβάσεις με όμορο Δήμο ή την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων (να αποστείλουν άμεσα τα τροποποιημένα τεχνικά δελτία), για να προκηρύξουν τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τα αντίστοιχα ΣΧΟΟΑΠ και ΓΠΣ. Απαιτείται η επιλογή αναδόχου μέχρι τέλος του έτους, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος απένταξης των αντίστοιχων μελετών.

Οι βασικές αλλαγές στη διαδικασία χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ  επιτάσσει να ενεργοποιηθούν άμεσα οι πάντες, κύριοι και φορείς των έργων, τεχνικές υπηρεσίες, ανάδοχοι των έργων. Υπάρχει κίνδυνος απένταξης ενός έργου του ΕΣΠΑ, αν δεν είναι σύμφωνο με την πορεία του χρονοδιαγράμματος των πιστώσεων και των λογαριασμών του.

Επαναξιολογούνται έργα, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, άλλα έχουν καθυστερήσει πάνω από έξι μήνες, είτε να δημοπρατηθούν, είτε να συμβασιοποιηθούν, είτε η πρόοδος του έργου – των λογαριασμών του- αποκλίνει πάνω από έξι μήνες από τη δήλωση της πορείας του. Γενικότερα αν δεν υπάρχει συνεχής ροή του έργου και απορρόφηση των πιστώσεων, υπάρχει κίνδυνος απένταξης». Τέλος επισημαίνεται ότι απαιτείται οργάνωση, στελέχωση τεχνικών υπηρεσιών των καλλικρατικών Δήμων, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ. Οι φορείς όπως Αρχαιολογία, Δασαρχείο, Πολεοδομία κ.ά. θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις αδειοδοτήσεις που ζητούνται, όταν αυτές αφορούν έργα του ΕΣΠΑ.

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το