Photo Gallery, Τοπικά

ΤΕΕ: Να καλυφθούν και οι τωρινές ανάγκες των δικαστηρίων

Να βρεθεί οικόπεδο για νέο Δικαστικό Μέγαρο

Την προσωρινή κάλυψη των αναγκών των δικαστηρίων του Βόλου με τη χρήση του κτιρίου, όπου στεγαζόταν τοπική εφημερίδα, επί της οδού Αντωνοπούλου (πρώην κτίριο «Ταχυδρόμος»), με παράλληλη ωστόσο αναζήτηση οικοπέδου για την ανέγερση νέου σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου, με προτεραιότητα στο οικόπεδο όπου σήμερα φιλοξενούνται οι Φυλακές Βόλου, προκρίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας ως λύση για το πρόβλημα των δικαστηρίων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της χθεσινής συζήτησης στη Διοικούσα Επιτροπή του τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, όπου παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Βόλου κ. Ν. Μόσχος, που παρουσίασε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στο χώρο των φυλακών (έκταση 8 στρεμμάτων περίπου), επί της οδού Μεταμορφώσεως.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σ. Αναγνώστου, μέχρι να ανεγερθούν οι νέες φυλακές στο Αϊδίνι, να μεταφερθούν εκεί οι κρατούμενοι των φυλακών Βόλου και να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο, σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής ασφυξίας της χώρας, θα έχει παρέλθει πάνω από μια 15ετία. Μέχρι τότε θα πρέπει τα δικαστήρια να λειτουργούν σωστά με την προσθήκη μάλιστα και όλων των περιφερειακών Ειρηνοδικείων. Γι’ αυτό προσωρινά θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες με χρήση του κτιρίου επί της οδού Αντωνοπούλου, όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν το Πταισματοδικείο, γραφεία, το αρχείο και άλλες υπηρεσίες των δικαστηρίων. Μάλιστα για το εν λόγω κτίριο (2.700 τετραγωνικά) ο αρχιτέκτων κ. Μιχ. Θέμελης, που είχε ασχοληθεί για λογαριασμό της «Θέμις Κατασκευαστική» με αυτό, που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι δεν υφίστανται κτιριολογικά ή στατικά προβλήματα.

Το ΤΕΕ πάντως ζητεί παράλληλα να αναζητηθούν και άλλα οικόπεδα για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου, στην κατεύθυνση και του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, έτσι ώστε να μην παραμείνει η πόλη με τη δέσμευση του οικοπέδου των φυλακών.

Πάντως μέλη της Δ.Ε. συμφώνησαν το ΤΕΕ να ζητήσει και αυτό ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στο χώρο των φυλακών, διότι ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας υπεραμύνθηκε της πρότασης της Δημοτικής Αρχής για Δικαστικό Μέγαρο στο χώρο των φυλακών, ενώ αναφορικά με το πώς θα χρηματοδοτηθεί το κόστος ανέγερσης, μίλησε για ιδιώτες που θα μπορούσαν να ανεγείρουν στο ίδιο οικόπεδο κτίριο γραφείων, από τα οποία θα μπορούσαν να έχουν έσοδα για το έργο.

Επίσης το ΤΕΕ ζητεί, όποια λύση τελικά κι αν προκριθεί, να υπάρξει μέριμνα για το υπάρχον κτίριο των δικαστηρίων, έτσι ώστε να μην αποκτήσει ακόμη ένα «κουφάρι» η πόλη στο κέντρο της, όπως το Ματσάγγου κ.ά.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα ζητηθεί πρόβλεψη-πρόταση, π.χ. για ίδρυση πινακοθήκης, βιβλιοθήκης κ.ά.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το