Photo Gallery, Τοπικά

ΤΕΕ: Θετικά και αρνητικά στο Ρυθμιστικό

"Κάποιες από τις προτάσεις μας φαίνεται ότι λήφθηκαν υπόψη, ενώ άλλες αγνοήθηκαν", αναφέρει το τοπικό τμήμα

Θετικά αλλά και αρνητικά παρατηρεί το ΤΕΕ Μαγνησίας στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος για το Ρυθμιστικό Σχέδιο  και το Πρόγραμμα Προστασίας του Περιβάλλοντος του Οικιστικού Συγκροτήματος Βόλου. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ, έχει καταθέσει τις προτάσεις του και τις παρατηρήσεις του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας (επιβλέπουσα υπηρεσία). Κάποιες από αυτές φαίνεται ότι λήφθηκαν υπόψη, ενώ άλλες αγνοήθηκαν.

Οι τροποποιήσεις στην υφιστάμενη ΖΟΕ

 

 

Η προσθήκη του άρθρου 23, που προτείνει τροποποιήσεις στην υφιστάμενη ΖΟΕ, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη συμβολή του Ρυθμιστικού Σχεδίου στον σχεδιασμό της περιοχής.

Ωστόσο, οι διορθώσεις που προτείνονται στις Ζ.Ο.Ε. με το συγκεκριμένο άρθρο, είναι εξαιρετικά περιορισμένες, δεν επιλύουν πολλά από τα υφιστάμενα προβλήματα και θα αφήσουν εκκρεμότητες που δεν θα μπορέσει πλέον να επιλύσει η κατώτερη βαθμίδα σχεδιασμού. Πιστεύουμε ότι από το Ρυθμιστικό θα πρέπει να παρασχεθεί η γενικόλογη  εξουσιοδότηση της μελέτης Γ.Π.Σ. να εξειδικεύσει αναλυτικά και με επακριβή γεωμετρικό προσδιορισμό τα σημεία που έχουν επισημανθεί από τη διαβούλευση. Επίσης, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο άρθρο 23 παρατίθεται ως ξεχωριστό άρθρο, με το ενδεχόμενο να μην συμπεριληφθεί τελικά στον σχεδιασμό, επαυξάνει την αναγκαιότητα να υπάρξει στο άρθρο 21  «Κατευθύνσεις για τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού» εξουσιοδότηση επανασχεδιασμού των Ζ.Ο.Ε. από την μελέτη Γ.Π.Σ.

Πέρα των παραπάνω θετικών αλλαγών υπάρχουν και ορισμένα σημεία για τα οποία εκφράστηκε η διαφωνία του ΤΕΕ, αλλά παρέμειναν όπως ήταν στο αρχικό κείμενο. Συγκεκριμένα:

α) Τα πληθυσμιακά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα και οι παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να προβλεφθεί η εξέλιξη του πληθυσμού, των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της απασχόλησης παραμένουν τα αρχικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γενικότερη οικονομική ύφεση της χώρας που επηρεάζει άμεσα και έμμεσα τα μεγέθη που έχουν προβλεφθεί και χρησιμοποιούνται για το  σχεδιασμό της περιοχής.

β) Δεν προτείνονται χώροι απόρριψης αδρανών υλικών και τοξικών αποβλήτων. Επίσης, δε δίνεται καμιά κατεύθυνση για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την αύξηση του αστικού πρασίνου.

Στο κεφάλαιο των υποδομών θα πρέπει να μπει η απαγόρευση ανάπτυξης των δικτύων της Δ.Ε.Η. με το σύστημα των πυλώνων μέσα στους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου.

Παρατηρήσεις στο άρθρο  23 «Μερική τροποποίηση ΖΟΕ»

Όπως προαναφέρθηκε στο Σχέδιο ΠΔ του Ρυθμιστικού προστίθεται ένα νέα άρθρο, το άρθρο 23, που προτείνει τη μερική τροποποίηση της υφιστάμενης ΖΟΕ. Για το θέμα αυτό προηγήθηκαν αναλυτικές παρατηρήσεις και προτάσεις εκ μέρους του ΤΕΕ τόσο ως προς τις προτάσεις των μελετητών του ΓΠΣ Βόλου όσο και ως προς την πρόταση του δήμου Βόλου. Οι μελετητές τελικά προτείνουν αρκετά λιγότερες τροποποιήσεις (εφτά στον αριθμό).

Το ΤΕΕ συμφωνεί με τις τέσσερις από αυτές, τις (α), (β), (γ) (και (ε), που ουσιαστικά τροποποιούν υφιστάμενες ζώνες με στοιχείο 3α και 3δ  σε 3β, με την επισήμανση ότι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κατάλληλες για αστική επέκταση και όχι απλά 3β (εκτάσεις με τάσεις οικιστικής ανάπτυξης). Ακόμη συμφωνεί με τη γενική τροποποίηση της ΖΟΕ ώστε να επιτρέπεται η δημιουργία υποδομών σχετικών με το Τελεφερίκ προς Πήλιο.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δε συμπεριλήφθηκε το Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος στην προτεινόμενη τροποποίηση (α) ανατολικά του περιφερειακού στη Ν. Ιωνία. Ακόμη, δε συμπεριλήφθηκε στην προτεινόμενη τροποποίηση στο δεύτερο σημείο του κειμένου (β) το τμήμα της ζώνης με στοιχείο 3α που βρίσκεται νοτιοδυτικά της περιφερειακής οδού, μεταξύ των διοικητικών ορίων της δημοτικής ενότητας Ν. Ιωνίας και του Κραυσίνδωνα, το οποίο παραμένει ως έχει, ενώ αντίθετα το τμήμα της ΖΟΕ 3α που βρίσκεται βορειοανατολικά της περιφερειακής οδού, τροποποιείται σε 3β. Έτσι, όμως, προκύπτει ένα κενό με άλλες χρήσεις ανάμεσα στον αστικό ιστό.

Όσον αφορά στις προτεινόμενες τροποποιήσεις (δ) και (στ), που αναφέρονται στην αλλαγή από ζώνη ΖΟΕ 3α σε 3β δυτικά του εγκεκριμένου ρυμοτομικού των Ν. Παγασών και στην προσθήκη νέων επιτρεπόμενων χρήσεων στη ζώνη ΖΟΕ 3δ μεταξύ κόμβου ΑΓΕΤ και κόμβου Δράκειας, το ΤΕΕ  δεν είναι σύμφωνο. Στην πρώτη περίπτωση, όπως έχει επισημανθεί από το ΤΕΕ δεν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη επεκτάσεων και επιπλέον λόγω της απαγόρευσης δόμησης σε βάθος 45μ. κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Βόλου, τα οφέλη είναι αμελητέα. Στη δεύτερη περίπτωση οι χρήσεις που προστίθενται είναι ασύμβατες με τις ήδη επιτρεπόμενες και επιπλέον θα πρέπει να οριστεί ΠΕΠΔ για τα εργαστήρια.

Τέλος, σημειώνεται ότι δεν τροποποιήθηκε η ζώνη με στοιχείο 3ε στην περιοχή Σαμπάναγα.

Γενικά εξακολουθούν να μπαίνουν τα προτεινόμενα όρια με νοητές γραμμές, αντί να χρησιμοποιούνται ορθοφωτοχάρτες, και η επίγεια αποτύπωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ε.Π.Α. ώστε να προσαρμόζονται σε υφιστάμενα φυσικά όρια και όρια ιδιοκτησιών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το