Photo Gallery, Τοπικά

Τα SOS της φορολογικής δήλωσης

Από σήμερα οι καταληκτικές προθεσμίες για Ο.Ε. και Ε.Ε.

 

 

 

 

 

Οι «πύλες» του Taxisnet για την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχουν ανοίξει με προβλήματα φυσικά, και οι καταληκτικές προθεσμίες «τρέχουν» από σήμερα για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, ενώ οι προθεσμίες για ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροβιοτέχνες λήγουν από τις 18 Απριλίου. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους το Μάιο.

 

 

 

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από φέτος υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, όσους τις υποβάλλουν μέσω λογιστών. Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά υποβάλλονται: Η δήλωση στοιχείων ακινήτων έντυπο Ε9 από τα νομικά πρόσωπα, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, οι καταστάσεις από λογιστές-φοροτεχνικοί, η προσωρινή δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών (από 1/7/2011) και οι οριστικές δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων εμπόρων, ελευθέρων επαγγελματιών και λοιπών.

Προαιρετική είναι διαδικτυακή υποβολή για δηλώσεις εισοδήματος από μισθωτούς, συνταξιούχους, ΟΕ, ΕΕ, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (υποχρεωτικά από 2012), ΑΕ, ΕΠΕ και λοιπά νομικά πρόσωπα, καθώς και η Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων – Ε9 (σε έντυπη υποβολή κατά τις ίδιες προθεσμίες με το Ε1).

Σε δεκαοκτώ σημεία της φορολογικής δήλωσης, όπου παρατηρούνται κατά τεκμήριο τα περισσότερα λάθη, θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι φορολογούμενοι, προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά τα φορολογικά έντυπα και να μην κληθούν εκ νέου από την εφορία. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιο – οδηγό, παρέχει οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης οικονομικού έτους 2011, ενώ καλεί τους εφοριακούς να προχωρούν σε συνοπτικούς ελέγχους, προκειμένου να αποφεύγονται τα λάθη και να μην ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα μάλιστα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, κατά την υποβολή των δηλώσεων η παραμονή του πολίτη στη ΔΟΥ θα πρέπει να είναι σύντομη και όταν η αναμονή υπερβαίνει κάποιο εύλογο διάστημα τότε τα τμήματα υποδοχής των δηλώσεων των ΔΟΥ θα πρέπει να ενισχύονται με περισσότερο προσωπικό.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν αλλαγές στα προσωπικά τους στοιχεία (για παράδειγμα άλλαξαν διεύθυνση κατοικίας και δεν πέρασαν από το Μητρώο της εφορίας για να δηλώσουν την αλλαγή) θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά το χρονικό διάστημα υποβολής των δηλώσεων, η διόρθωση των ατομικών τους στοιχείων, που αφορούν διεύθυνση κατοικίας καθώς και οικογενειακής κατάστασης, μπορεί να γίνει επί του εντύπου Ε1 της δήλωσης χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή της δήλωσης μεταβολής στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ.

 

Τα sos της δήλωσης

Οι εφοριακοί κατά την παραλαβή των δηλώσεων θα ελέγχουν εάν:

1. Υπάρχει ένδειξη για υποβολή δήλωσης που αφορά αποβιώσαντα και δεν υπάρχει δηλωμένη σχέση στο Μητρώο μεταξύ αποβιώσαντος και κληρονόμου.

2. Συμπληρώνονται τόκοι για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας, τα οποία έχουν συναφθεί από 1.1.2003 και μετά, χωρίς να έχει συμπληρωθεί το συνολικό ποσό των δανείων στους κωδικούς 069-070 του πίνακα δαπανών καθώς αποτελούν τεκμήριο.

3. Είναι σωστή η σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

4. Έχουν συμπληρωθεί κωδικοί που αφορούν δαπάνες για επισκευή και συντήρηση οικοδομών χωρίς να έχει συμπληρωθεί εισόδημα από ακίνητα.

5. Στους παρακρατηθέντες φόρους, που συμπληρώνονται στους κωδικούς 601-602, 603-604 και 605-606 και αφορούν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα και είναι μεγαλύτεροι από το 20% των αντίστοιχων ακαθάριστων εισοδημάτων.

6. Δεν έχουν συμπληρωθεί τα τετραγωνικά μέτρα των κύριων χώρων της κύριας και των δευτερευουσών κατοικιών, ενώ έχουν συμπληρωθεί τα λοιπά στοιχεία (ποσοστό συνιδιοκτησίας, μήνες).

7. Στις δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων, στις οποίες δε διαγράφεται ο ΑΦΜ της πρώην συζύγου. Προσοχή! Υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων μόνο με τα σταθερά στοιχεία καθενός.

8. Έχουν συμπληρωθεί στοιχεία εκπροσώπου στη δήλωση χωρίς να έχει καταχωρηθεί αντίστοιχη σχέση στο Μητρώο.

9. Συμπληρώνεται η ένδειξη στους κωδικούς 911-912 χωρίς να έχει συμπληρωθεί το Ειδικό Ενημερωτικό Δελτίο.

10. Έχουν συμπληρωθεί καθαρά κέρδη από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί τα αντίστοιχα ακαθάριστα έσοδα.

11. Ο υπόχρεος είναι γυναίκα και έχουν συμπληρωθεί κωδικοί – ποσά στη στήλη της συζύγου.

12. Σε περίπτωση που ο εκπρόσωπος είναι γυναίκα συμπληρώνεται το δικό της ΑΦΜ (δεν θα συμπληρωθεί με τον ΑΦΜ του συζύγου).

13. Για έγγαμους κατοίκους εξωτερικού εφόσον διαγραμμίζεται ο κωδικός 319 διαγραμμίζεται και ο κωδικός 320, δεδομένου ότι η κατοικία της οικογένειας είναι μία και επομένως η κατοικία της συζύγου είναι η ίδια με αυτή του υπόχρεου.

14. Ο φορολογούμενος, που δηλώνει ότι καταβάλλει ενοίκιο, δικαιούται την έκπτωση αυτή σύμφωνα με τις διατάξεις, καθώς και αν έχει γράψει όλα τα στοιχεία του εκμισθωτή ώστε να τύχει της μείωσης αυτής.

15. Ελέγχονται τα ποσά των ασφαλίστρων όταν είναι υψηλά (πάνω από 3.000 ευρώ).

16. Εχουν συμπληρωθεί οι κωδικοί 131-132 και 133-134 του πίνακα 4Ε που αφορούν εισοδήματα από διατηρητέα ακίνητα.

17. Περιπτώσεις κατά τις οποίες εντός του έτους 2010 αποκτήθηκαν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες που από 1.1.2010 φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις του ΚΦΕ, αλλά από τις αρχές του έτους 2010 και για κάποιο διάστημα παρακρατήθηκε σε αυτά τα εισοδήματα αυτοτελής φόρος. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει στη βεβαίωση αποδοχών που χορηγήθηκε στους δικαιούχους για τα εισοδήματα που απέκτησαν στο έτος 2010, να έχει ενσωματωθεί στον πίνακα 2 της βεβαίωσης (αμοιβές που φορολογούνται) και το σύνολο των ανωτέρω εισοδημάτων.

18. Αν μεταφέρθηκαν σωστά τα δεδομένα από το έντυπο Ε3 στο έντυπο Ε1.

 

 

Το αφορολόγητο

 

Στον πίνακα 7.1 στον κωδικό 049 γράφεται το συνολικό ποσό των δαπανών που πραγματοποίησε στην Ελλάδα μέσα στο 2010 ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τον βαρύνουν για την αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών. Οι δηλούμενες δαπάνες δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 15.000 ατομικά ή τις 30.000 για συζύγους. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών. Περιλαμβάνονται επίσης:

– Τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κ.τ.λ.).

– Οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης, των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

– Η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά). Όταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

Οι αποδείξεις δαπανών υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία του εισοδήματος ΔΟΥ στον οποίο θα αναγράφονται: Το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου, ο αριθμός των αποδείξεων και το συνολικό ποσό αυτών. Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν συνυποβάλλονται οι αποδείξεις, όπως και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, τα οποία φυλάσσονται από τον φορολογούμενο και παραδίδονται εφόσον ζητηθούν.

 

 

Εξαιρέσεις

 

Δεν λαμβάνονται υπόψη:

– Οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.

– Οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κ.λπ.

– Οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ’ οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών κ.λπ.

– Οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστικών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

– Το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το