Photo Gallery, Τοπικά

Τα Χριστούγεννα απόρων σε Βόλο και περιφέρεια

Κατατέθηκε ο νέος κανονισμός λειτουργίας και διαχείρισης του Δημοτικού πλέον Παντοπωλείου, που θα έχει ενισχυμένο ρόλο και θα εποπτεύει και το πρόγραμμα σίτισης

 

Μέσω της δραστηριότητας που κοινωνικού παντοπωλείου, που αποκτά νέο κανονισμό λειτουργίας, προμηθεύτηκαν όλα τα αναγκαία είδη για τις γιορτές 2.500 οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Χωρίς συνωστισμούς, σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον, γίνεται διανομή τροφίμων κάθε Τρίτη και Πέμπτη, οπότε χθες στο Κοινωνικό παντοπωλείο έσπευσαν μόλις 60 άτομα, ενώ είχε προηγηθεί διανομή 1.000 φιαλών γάλακτος, που δώρισε η ΕΒΟΛ.

Χθες επίσης, προμηθευόταν τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο όποιος δημότης είχε ανάγκη χωρίς να ζητούνται πιστοποιητικά.

Όπως τόνισε η δημοτική σύμβουλος κ. Κατερίνα Μπαρμπουδάκη, από τους απλούς πολίτες και τις τοπικές βιομηχανίες υπήρξε πρωτόγνωρη ανταπόκριση για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου και εκτιμάται ότι στη συναυλία της Πέμπτης, που διοργανώνει η αντιδημαρχία κοινωνικής αλληλεγγύης θα συγκεντρωθούν οκτώ τόνοι τρόφιμα.

Στο μεταξύ, από τον αντιδήμαρχο κ. Παντσά κατατέθηκε ο νέος κανονισμός λειτουργίας και διαχείρισης του Δημοτικού πλέον Παντοπωλείου, που θα έχει ενισχυμένο ρόλο και θα εποπτεύει και το πρόγραμμα σίτισης.

Η λειτουργία της δομής θα εποπτεύεται από επιτροπή διαχείρισης στην οποία θα εκπροσωπούνται, αναλογικά με τη δύναμή τους, οι δημοτικές παρατάξεις.

Η επιτροπή διαχείρισης υποχρεούται να παρουσιάζει ανά εξάμηνο, στην οικονομική επιτροπή έκθεση πεπραγμένων και διαχειριστικό απολογισμό.

Για την εύρυθμη οργάνωση, λειτουργία και διαχείριση του Δημοτικού Κοινωνικού

Παντοπωλείου ήταν απαραίτητο να καταρτιστεί, εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή ένα κανονιστικό πλαίσιο, κατά το δυνατόν ευρέως αποδεκτό, με τις διατάξεις του οποίου θα καθορίζονται με σαφή τρόπο τα θέματα.

Για την εύρυθμη λειτουργία του, το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο πρέπει να διαθέτει κατάλληλους χώρους, εξοπλισμό και μέσα, που περιλαμβάνουν:

α) πρατήριο διανομής τροφίμων,

β) πρατήριο διανομής λοιπών ειδών (ατομικής υγιεινής-καθαριότητας, βρεφικής φροντίδας, ένδυσης, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού),

γ) αποθήκες (για τη συγκέντρωση, φύλαξη και προετοιμασία των χορηγούμενων από τα πρατήρια ειδών), δ) γραφείο, ε) τουαλέτες.

Τα είδη που παρέχονται από το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι εντελώς δωρεάν. Οι ποσότητες των προϊόντων που θα προσφέρονται στους δικαιούχους καθώς και η συχνότητα παροχής τους, θα καθορίζονται με απόφαση της Επιτροπής Διαχείρισης του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, μετά από εισήγηση των κοινωνικών υπηρεσιών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, ΚΑΠΗ και Δημόσιας Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες ποσότητες και είδη των προϊόντων, σε συνδυασμό με τον αριθμό των αιτούντων – δυνητικών δικαιούχων.

Με δικαιολογητικά

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, ΚΑΠΗ και Δημόσιας Υγείας είναι αρμόδια για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, με αρμοδιότητες ιδίως:

α) τη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών των δυνητικών δικαιούχων,

β) τη διερεύνηση της ορθότητας των στοιχείων που καταγράφονται στις αιτήσεις και τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά των δικαιούχων,

γ) την εισήγηση στην Επιτροπή Διαχείρισης για την έγκριση ή την απόρριψη των αιτήσεων,

δ) την έκδοση κάρτας δικαιούχου υπηρεσιών του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου,

ε) τη σύνταξη εκθέσεων κοινωνικού λειτουργού, για περιπτώσεις εξακρίβωσης αναγκών δυνητικών δικαιούχων του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπου κριθεί απαραίτητο,

στ) την έκδοση σχετικών βεβαιώσεων προς τους προσφέροντες φορείς (χορηγούς και δωρητές),

ζ) την τήρηση μητρώου παραλαβής προϊόντων και διανομής προς τους δικαιούχους,

η) το συντονισμό και προγραμματισμό των εθελοντών και φορέων για την ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, σε συνεργασία με το τοπικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων εθελοντών,

η) την πληροφόρηση των πολιτών, των φορέων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τους στόχους, τη λειτουργία, τις δραστηριότητες, τη διαχείριση και την απόδοση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Η λειτουργία του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου πραγματοποιείται:

α) από προσωπικό (τακτικό ή και έκτακτο) διαφόρων ειδικοτήτων, που υπηρετεί στο Δήμο Βόλου,

β) από εθελοντές, οι οποίοι είναι επίσημα καταγεγραμμένοι στο Μητρώο Εθελοντών του Δήμου Βόλου,

γ) από προσωπικό που θα απασχολείται ειδικά για το σκοπό αυτό, μετά από συμμετοχή του Δήμου σε Εθνικά, Περιφερειακά ή Ευρωπαϊκά Προγράμματα (π.χ. Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας).

δ) Στο προσωπικό του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου μπορούν να

μετέχουν, εφόσον χρειάζονται υπάλληλοι των κλάδων, ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, ΠΕ Ψυχολόγων, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού ή ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, ΔΕ Διοικητικού, ΔΕ Οδηγών Αυτοκινήτων, ΥΕ Αποθηκαρίων, ΥΕ Οικογενειακών βοηθών και ΥΕ Εργατών Γενικών Καθηκόντων.

Δυνητικοί δικαιούχοι του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι:

α) Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Βόλου,

β) ομογενείς μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Βόλου,

γ) αλλοδαποί που αποδεδειγμένα κατοικούν μόνιμα στο Δήμο Βόλου και διαθέτουν άδεια παραμονής και θεωρημένο διαβατήριο, εφόσον πληρούν τα κριτήρια.

Τα κριτήρια

Βασικό κριτήριο για την ένταξη, μεμονωμένων ατόμων ή οικογενειών στους δικαιούχους των υπηρεσιών του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι η διαπίστωση της «απορίας», η οποία αποδεικνύεται από το εισόδημα σε συνδυασμό με την εξέταση και άλλων κοινωνικών κριτηρίων, όπως η ανεργία, η οικογενειακή κατάσταση, η ασθένεια, η αναπηρία, οι συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, καθώς και τυχόν άλλα ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Από την εξέταση των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών θα διαπιστώνεται η κάλυψη ή μη των ακόλουθων κοινωνικών κριτηρίων:

Απορία: Ετήσιο καθαρό ατομικό εισόδημα έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ,

κλιμακούμενο για τα μέλη της ίδιας οικογένειας ως εξής:

Μέλη Οικογένειας Εισόδημα

Ένα άτομο 5.000 ευρώ

Δύο άτομα 6000 ευρώ

Τρία άτομα 8.000 ευρώ

Τέσσερα άτομα και άνω 12.000 ευρώ.

Οικογενειακή Κατάσταση: Πολυτεκνία, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ., ανεργία, συνθήκες στέγασης και διαβίωσης.

Νέος ενισχυμένος ρόλος

Οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα χρήσης των υπηρεσιών του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου για ένα τρίμηνο, το οποίο επαναεπιβεβαιώνεται από την Υπηρεσία ανά τρίμηνο έως ένα έτος, με τη λήξη του οποίου θα κατατίθενται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να επανεγκριθούν από την Επιτροπή

Διαχείρισης.

Οι δωρεές και χορηγίες προς το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, είτε αφορούν σε είδος είτε σε χρήμα, γίνονται αποδεκτές, εισπράττονται και καταχωρούνται στα οικεία βιβλία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Δήμου, με έκδοση των σχετικών αποδεικτικών στοιχείων, αντίγραφα των οποίων αποστέλλονται στους δωρητές και χορηγούς.

Ειδικός τραπεζικός λογαριασμός που μπορεί να ανοιχτεί για την οικονομική ενίσχυση του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου. Η λογιστική παρακολούθηση των εισερχομένων ειδών καθώς και των εξερχομένων, παραδοθέντων αγαθών στους δικαιούχους του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου θα ελέγχεται από κατάλληλο μηχανογραφικό σύστημα.

Πρόγραμμα σίτισης

Στο πλαίσιο των παντοπωλείων οι ΟΤΑ μπορούν να διοργανώνουν και συσσίτια για τη διανομή φαγητού σε άπορους και άστεγους. Το πρόγραμμα σίτισης, το οποίο λειτουργούσε από το 1995 με την αποκλειστική ευθύνη του ΚΑΠΗ Δήμου Βόλου και του ΚΑΠΗ Ν. Ιωνίας το οποίο συνεργαζόταν με την εκκλησία, αλλάζει.

Το πρόγραμμα σίτισης θα οργανώνεται και θα λειτουργεί όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Θα τηρεί τις ίδιες διαδικασίες εκτός του μητρώου παραλαβής προϊόντων. Την παραλαβή των προϊόντων θα υπογράφει η Επιτροπή Παραλαβής Προμηθειών.

 

Τρόφιμα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα διανείμει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου 

Αρχίζει την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου η διανομή τροφίμων σε δικαιούχους του Δήμου Ρήγα Φεραίου μέσω προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Συνολικά στο Δήμο θα εξυπηρετηθούν 1.700 περιπτώσεις δημοτών και οικογενειών.

Ζυμαρικά, λάδι, ρύζι, φέτα και γραβιέρα είναι τα προϊόντα που θα μοιραστούν στους κατοίκους του Δήμου για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες της σίτισης. Συνολικά το μέγεθος της βοήθειας ανέρχεται στους 27 τόνους.

Πιο αναλυτικά ο Δήμος θα διανείμει τις εξής ποσότητες τροφίμων: Ζυμαρικά 8.405 κιλά, ελαιόλαδο 3.362 κιλά, ρύζι 11.767 κιλά και γραβιέρα Κρήτης 840,5 κιλά. Επίσης, τις επόμενες μέρες αναμένεται να σταλεί και η φέτα συνολικά 2.521,5 κιλά. Στο Δήμο οι δικαιούχοι ανέρχονται στους 1.700. Την πρώτη φορά που υλοποιήθηκε το πρόγραμμα στο Δήμο, οι δικαιούχοι ανέρχονταν στους 800 και πλέον.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου εντάχθηκε για δεύτερη φορά στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πέρυσι ήταν ο μοναδικός Δήμος που κατάφερε και έλαβε τρόφιμα που τα διέθεσε δωρεάν στους δημότες. Φέτος υπέβαλε ξανά αίτηση που εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η βοήθεια έρχεται σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο κατά την οποία κάθε στήριξη που παρέχεται στις οικογένειες είναι πολύτιμη.

Όπως τονίζεται από τη Δημοτική Αρχή, δεν είναι τυχαίο πως πέρυσι οι δικαιούχοι ανέρχονταν στους 800 και φέτος άγγιξαν τους 1700 που σημαίνει όλο και περισσότεροι δημότες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων.

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε με έμφαση πως «καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να καλυφθεί το ζήτημα της σίτισης στους άπορους, αλλά και σε άλλους δημότες που έχουν πληγεί οικονομικά από τα μέτρα και χρειάζονται μια ενίσχυση. Γι’ αυτό το λόγο διεκδικήσαμε και τελικά καταφέραμε να ενταχθούμε για δεύτερη συνεχή φορά στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Από την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου ξεκινάμε τη διανομή των δωρεάν τροφίμων στον κόσμο βάσει του προγράμματος που έχει καταρτιστεί από την υπηρεσία μας. Ξέρουμε ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και υπάρχουν δημότες που αναμένουν με μεγάλη ανυπομονησία αυτή τη βοήθεια. Εμείς αυτό που θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε, είναι πως ανά πάσα στιγμή θα είμαστε στο πλευρό τους. Τόσο μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο λειτουργεί χάρη στη φιλανθρωπία των δημοτών, όσο και με τις καθημερινές μερίδες φαγητού που διαθέτουμε, έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, ώστε κάθε σπίτι να έχει φαγητό».

Η διανομή των δωρεάν τροφίμων (με εξαίρεση τη φέτα που θα μοιραστεί λίγο αργότερα) θα γίνει μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου. Ειδικότερα την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου θα μοιραστούν τα τρόφιμα στους δικαιούχους από το Βελεστίνο, τη Χλόη, το Περίβλεπτο και τον Άγιο Γεώργιο, την Παρασκευή στο Αερινό και το Μ. Περιβολάκι, το Σάββατο στο Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο και Κεραμίδι, ενώ τις 2 Ιανουαρίου θα γίνει η διανομή στους δικαιούχους των Καναλίων και της Κερασιάς.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το