Photo Gallery, Τοπικά

Τα χρέη «πνίγουν» τον ενιαίο Δήμο Βόλου

Στα 48,8 εκατ. Ε συν 7 εκατ. Επιχειρήσεων και Οργανισμών αγγίζει το οικονομικό άνοιγμα


Ετοιμάζεται σχέδιο διαχείρισης της κρίσης και αξιοποίησης της περιουσίας

«Αν ο Δήμος ήταν επιχείρηση θα είχε κλείσει» λένε εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής

Το χρέος πνίγει την ανάπτυξη στον ενιαίο Δήμο Βόλου και διαψεύδει κάθε ελπίδα για ανάκαμψη πριν το τέλος του 2013. Το οικονομικό άνοιγμα του ενιαίου Δήμου Βόλου αγγίζει τα 48,8 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτό δεν υπολογίζονται τα 7 εκατομμύρια ευρώ των επιχειρήσεων και των Οργανισμών, αλλά και οι οφειλόμενες υποχρεώσεις από καταβολές αποζημιώσεων σε δικαιούχους από πράξεις εφαρμογών, καθώς και οι απαιτήσεις από αντίστοιχες πράξεις.

Ο Δήμος για να «αναπνεύσει» οικονομικά χρειάζεται δάνειο, που θα ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ – για τα επόμενα δύο χρόνια – και  που μόνο από το Ταμείο Παρακαταθηκών μπορεί να ζητήσει, ενώ τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί σχέδιο διαχείρισης της κρίσης με την αξιοποίηση περιουσίας και τον περαιτέρω περιορισμό δαπανών.

Η χθεσινή «πρόβα» συναίνεσης μεταξύ των παρατάξεων για τη διαχείριση της κατάστασης απέτυχε καθώς χθες το πρωί ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικής απογραφής κ. Ν. Μαυρόπουλος κάλεσε τους επικεφαλής να τους ενημερώσει για τα απογοητευτικά δεδομένα της έρευνας και δεν απέστειλαν ούτε εκπρόσωπο.

Ο μόνος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση ώστε να ενημερωθεί για το οικονομικό χάος ήταν ο κ. Μ. Πατσιαντάς.

Ρεπορτάζ:

Κατερίνα Τασσοπούλου

«Σοκ» προκαλούν τα στοιχεία για το οικονομικό άνοιγμα στον ενιαίο Δήμο Βόλου.

Η απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης είναι η δυσμενέστερη δυνατή για το μέλλον, με τους πρώην δήμους να έχουν αφήσει πίσω τους «συντρίμμια».

Σε δάνεια ο Δήμος οφείλει 10,4 εκατομμύρια ευρώ, σε υποχρεώσεις με τιμολογημένες οφειλές από το 2005 14,2 εκ. ευρώ, σε υποχρεώσεις από υπόλοιπα έργων πολλά εκ των οποίων εκτελέστηκαν χωρίς εξασφαλισμένες πιστώσεις, 7,6 εκ. ευρώ, σε ΙΚΑ και εφορία 3,2 εκατομμύρια ευρώ, σε προβλέψεις επίδικων υποθέσεων 13,2 εκ. ευρώ.

Το γενικό σύνολο των οφειλών του αγγίζει τα 48,8 εκατομμύρια ευρώ και δεν υπολογίζονται στο ποσό τα 7 εκατομμύρια που έχουν καταγραφεί ως «άνοιγμα» σε Οργανισμούς και Επιχειρήσεις και οι υποχρεώσεις από καταβολές αποζημιώσεων σε δικαιούχους από πράξεις εφαρμογών.

Τα διαθέσιμα ποσά του Δήμου ανέρχονται σε 1,4 εκατομμύριο ευρώ και οι απαιτήσεις του από τρίτους σε 6,2 εκ. ευρώ. Συνολικά οι απαιτήσεις που διεκδικούνται από τρίτους ανέρχονται σε 14 εκ. ευρώ και μάλιστα από το 1982, ωστόσο συγκροτήθηκε λίστα με τις οφειλές που ο δήμος μπορεί να λάβει γι’ αυτό και το ποσό περιορίστηκε σε 6,2 εκ. ευρώ.

Η περιουσία του Δήμου Βόλου, τμήμα της οποίας μπορεί να αξιοποιηθεί, ανέρχεται σε 259,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Αν ο Δήμος ήταν

επιχείρηση θα είχε κλείσει»

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νατάσσα Οικονόμου με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής κ. Νίκο Μαυρόπουλο παρουσίασαν χθες τα στοιχεία της οικονομικής απογραφής, με την πρώτη να επισημαίνει πως λόγω του γεγονότος ότι ο ενιαίος δήμος δεν πληρώνει πολλά δάνεια (1,2 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο), η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ενώ ο δεύτερος τόνισε πως αν ο Δήμος ήταν επιχείρηση θα είχε κλείσει.

«Είναι βέβαιο πως αν μιλούσαμε για επιχείρηση θα είχε κλείσει. Αλλά ο Δήμος δεν είναι επιχείρηση», τόνισε ο κ. Μαυρόπουλος, για να συμπληρώσει η κ. Οικονόμου ότι η οικονομική απογραφή είναι «συντηρητική» και όλα τα αποτελέσματα θα πιστοποιηθούν από τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών.

«Με την απογραφή ξεκινάμε την άσκηση μιας ορθολογικότερης οικονομικής διαχείρισης του νέου Δήμου», δήλωσε η αντιδήμαρχος και σημείωσε ότι στους πρώην δήμους δεν τηρούνταν αποθήκες, γεγονός αποτρεπτικό για την αποτύπωση της εικόνας.

Η απογραφή καταγράφει πολλές «παραδοξότητες» στη διαχείριση των οικονομικών από τους πρώην δήμους.

Ο δανεισμός τους ανέρχεται σε 10,1 εκατομμύρια ευρώ. Ο Σύνδεσμος Κοιμητηρίου εμφανίζεται να έχει λάβει περισσότερα δάνεια από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δήμος Βόλου, Νέα Ιωνία και Πορταριάς εμφανίζονται ως οι πρώην Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το μεγαλύτερο δανεισμό. Ο πρώην Δήμος Βόλου είχε δανειστεί 5,9 εκατομμύρια ευρώ, ο Δήμος Νέας Ιωνίας 2,2 και η Πορταριά 660.000 ευρώ.

Το υπόλοιπο των έργων του Θησέα ανέρχεται συνολικά σε 4,3 εκατομμύρια ευρώ , το υπόλοιπο των έργων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων 26.500 ευρώ, το υπόλοιπο έργων από ΣΑΤΑ 3 εκατομμύρια ευρώ, το υπόλοιπο έργων από ΕΣΠΑ 2 εκατομμύρια ευρώ, υπόλοιπο έργων μέσω ΣΔΙΤ 160.000 ευρώ, υπόλοιπο έργων με δάνειο 575.437 ευρώ. Το υπόλοιπο έργων με δάνειο αφορά μόνο το Δήμο Πορταριάς που κατασκεύασε το αποχετευτικό του δίκτυο με την προοπτική να λάβει δάνειο, το οποίο τελικά δεν εγκρίθηκε, αλλά τα χρήματα οφείλονται στον εργολάβο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το