Photo Gallery, Τοπικά

Τα τσιγάρα δεν σβήνουν…

Μηδενικές είναι οι παραβάσεις από τα καφέ-μπαρ του Βόλου για το 2012

Τρία χρόνια μετά την ολική απαγόρευση του καπνίσματος, τα τσιγάρα εξακολουθούν να «καίνε» στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Ανασυγκροτείται, με απόφαση του υπουργού, η Εθνική Επιτροπή για τον έλεγχο του καπνίσματος, ενώ η Δημοτική Αστυνομία Βόλου δηλώνει πως πλέον, θα ξεκινήσουν τακτικοί έλεγχοι στα καφέ-μπαρ της πόλης.

Στα χαρτιά έμειναν -για ακόμη μία φορά- τα αντικαπνιστικά μέτρα. Οι έλεγχοι έχουν ατονήσει, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα στο 2012 δεν έχει καταγραφεί ούτε μία παράβαση, με αποτέλεσμα ο καπνός του τσιγάρου να κυριαρχεί σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους. Όπως φαίνεται, επιλέξαμε ως χώρα να αφήσουμε την κοινωνία να περάσει την οικονομική κρίση καπνίζοντας και όλοι, πελάτες και καταστηματάρχες, έκαναν τα αδύνατα δυνατά εδώ και δύο χρόνια, ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Παρόλα αυτά, προ 15νθημέρου, συνταγματική κρίθηκε, με απόφαση του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η απαγόρευση του καπνίσματος σε κέντρα διασκέδασης, καφενεία, καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες κλπ. Οι σύμβουλοι στις αρχές του μήνα έκριναν ότι η απόφαση αυτή, περιορίζει μεν την ελευθερία του ατόμου, ωστόσο ο περιορισμός αυτός είναι εντός συνταγματικού πλαισίου. Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές του Πανελλήνιου Συνδέσμου Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης και 150 επιχειρηματιών από όλη την Ελλάδα, που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 25.8.2010 υπουργική απόφαση, που απαγόρευσε το κάπνισμα στις επιχειρήσεις τους και προβλέπει την επιβολή προστίμων στους παραβάτες. Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν, ότι η απαγόρευση του καπνίσματος είναι αντισυνταγματική, ενώ σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τις αυξήσεις του ΦΠΑ επιφέρει προσβολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και υπόστασης.

Η Δημοτική Αστυνομία

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δημοτική Αστυνομία Βόλου, θα ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι έλεγχοι αλλά και τα πρόστιμα, που θα επιβάλλονται στους παραβάτες επιχειρηματίες των τοπικών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του Βόλου, που δεν θα εφαρμόζουν το νόμο σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος. Εξάλλου, πρόστιμα θα επιβάλλονται και στους καπνιστές. Σύμφωνα με τους αρμόδιους της υπηρεσίας, ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει χωρίς εξαιρέσεις και ως εκ τούτου οι δημοτικοί αστυνομικοί θα πρέπει να τον εφαρμόζουν, ανεξάρτητα απ’ την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και την πτώση του τζίρου που έχουν αυτό το διάστημα, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Συγκεκριμένα, από την ισχύ του ν.3868/10, στο Βόλο επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 20 επιχειρήσεις και σε δύο μόλις ιδιώτες καπνιστές. Τα πρόστιμα για τα καταστήματα ανήλθαν στο ποσό των 600 ευρώ, ενώ στους καπνιστές στα 50 ευρώ. «Μέσα στο 2012 δεν σημειώθηκε καμία παράβαση. Έχουμε σκοπό στο άμεσο μέλλον, να ξεκινήσουμε τακτικούς ελέγχους, καθώς τώρα που χειμώνιασε και ο κόσμος κάθεται πλέον μέσα στα καταστήματα, υπάρχει λόγος να βγούμε για έλεγχο. Μέχρι τώρα όλοι κάθονταν έξω», σημειώνει η υποδιευθύντρια Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου κ. Μαρία Κατίκου.

Οι καταστηματάρχες

Ο κ. Νίκος Ντέρτσας, ιδιοκτήτης νυχτερινού καταστήματος, θεωρεί πως ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται ούτε στο ελάχιστο. «Ίσως εφαρμόζεται σε ένα ποσοστό 30% των καταστημάτων,  που από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος, βρήκαν μια αφορμή, για να κάνουν το κατάστημά τους πιο φιλικό σε μη καπνίζοντες. Παρόλα αυτά, είμαι κάθετα αντίθετος με το νόμο και θεωρώ, πως δεν θα έπρεπε να έχει καν ψηφιστεί. Εάν εφαρμοστεί, θα λειτουργήσει ως καταδίκη για όλα τα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα, που θέλουν να εξυπηρετούν καπνιστές», σημειώνει ο κ. Ντέρτσας. Ο ίδιος θεωρεί πως η εποχή που ζούμε, με την οικονομική κρίση να έχει «χτυπήσει» μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, «αν κληθούμε να εφαρμόσουμε και το νόμο, δεν έχουμε κανένα μέλλον. Δηλαδή τι να κάνουμε, για να γεμίσουμε τα μαγαζιά μας; Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, δεν μπορείς να του στερείς και το δικαίωμα να καπνίσει. Δεν θα βγει καθόλου από το σπίτι. Όπως φαίνεται, θα χειροτερέψουν κι άλλο τα πράγματα, ήδη κλείνουν πόσα μαγαζιά κάθε μέρα». Κατακόρυφη μείωση στην κίνηση θα σημειωνόταν στην περίπτωση, που ο νόμος εφαρμοζόταν, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ενώ η καθημερινή συναναστροφή του με τη νεολαία εδώ και τρία χρόνια,  που διατηρεί κλαμπ, του έχει δείξει, πως «το 95% της νεολαίας  καπνίζει και μάλιστα πολύ. Εξάλλου, κατά μέσο όρο ξεκινούν το κάπνισμα από τα 16 τους χρόνια», καταλήγει ο κ. Ντέρτσας.

Κόστος

Πολυτέλεια για νοικοκυριά και κράτος είναι το κάπνισμα. Η επιβλαβής αυτή συνήθεια κοστίζει σε ετήσια βάση πάνω από 2 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι το κάπνισμα «ευθύνεται» για 700.000 ημέρες νοσηλείας το χρόνο, οι οποίες αντιστοιχούν στο 4,3% των συνολικών ημερών νοσηλείας στο ΕΣΥ. Αξίζει να σημειωθεί, πως δεν έχει δοθεί στην αντικαπνιστική εκστρατεία η προσοχή, που έπρεπε. Όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί από το υπουργείο Υγείας, απέβησαν άκαρποι, με ενδεικτικό το στοιχείο ότι τα έσοδα από το «τσιγαρόσημο» στα νυχτερινά κέντρα ήταν λίγο πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου 40 εκατομμυρίων!

Διακοπή

Οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι αν κατορθώσουμε ως χώρα, να μειώσουμε το ποσοστό των καπνιστών κατά 15%, θα εξοικονομήσουμε 200 έως 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Το κάπνισμα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου (μετά την υπέρταση), προκαλώντας το 10% των θανάτων,  που καταγράφονται στον πληθυσμό των ενηλίκων. Η χρήση καπνού αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση μίας σειράς χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, παθήσεις των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού συστήματος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από το κάπνισμα μπορεί να αποφευχθεί. Εκτός από τους καπνιστές, θα ωφεληθούν και όσοι βρίσκονται γύρω τους, καθώς εκτιμάται ότι 10% των θανάτων, αφορά παθητικούς καπνιστές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το