Τοπικά

Τα τζάκια απειλούν το… Βόλο

ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ ΒΟΛΟΣ

Μπορεί το κρύο να μην ήταν τσουχτερό το Σαββατοκύριακο στο Βόλο, ωστόσο τα τζάκια «πήραν φωτιά» και η αιθαλομίχλη έκανε αισθητή την παρουσία της, κυρίως τις βραδινές και νυχτερινές ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο κτίριο Παπαστράτου, στη 1 τα ξημερώματα χθες η τιμή των αιωρούμενων μικροσωματιδίων ήταν 33 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, με όριο τα 50 μικρογραμμάρια…

Σαββατοκύριακο και οι νεοέλληνες συνηθίζουν τον χειμώνα να ανάβουν το τζάκι…  Φέτος, όπως και πέρυσι, λόγω κρίσης, η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο, καθώς εκτός από τα τζάκια που ανάβουν για ψήσιμο λουκάνικων, πολλοί τα ανάβουν και να ζεσταθούν, όπως και τις ξυλόσομπες.

Αποτέλεσμα είναι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, που βαρύνονται για πολλές παθήσεις, να «κάνουν πάρτι». Μια τέτοια κατάσταση βίωσε η πόλη του Βόλου το Σαββατοκύριακο. Τις βραδινές και νυχτερινές ώρες τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, ένα σύννεφο αιθαλομίχλης είχε καλύψει την πόλη.

Με βάση τις μετρήσεις των σταθμών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας χθες η μέγιστη τιμή ήταν 334 μικρογραμμάρια ανά κυβικό αέρα στον σταθμό Παπαστράτου, με ελάχιστη τα 37 στις 11.10 το πρωί,  ενώ στο σταθμό του Πεδίου του Άρεως ήταν 99 μικρογραμμάρια στις 12.55 τα ξημερώματα, με ελάχιστη τιμή τα 31 μικρογραμμάρια στις 11.50 το πρωί. Από χθες το μεσημέρι πάντως οι τιμές υποχώρησαν, αφού άρχισαν να πνέουν ισχυροί βοριάδες.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού αέριας ρύπανσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η μέση τιμή των μικροσωματιδίων την Παρασκευή ήταν 43 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, το Σάββατο αυξήθηκε η μέση τιμή στα 69 μικρογραμμάρια και την Κυριακή έφθασε στα 94 μικρογραμμάρια… Ήταν η δεύτερη φορά μέσα στον φετινό χειμώνα, που η τιμή ξεπέρασε τα  όρια συναγερμού, που είναι τα 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, για τη λήψη μέτρων.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ψυχρές νύχτες, άπνοια και εκτεταμένες καύσεις ξύλου και βιομάζας συνεργούν στα επεισόδια αιθαλομίχλης, όπως συνέβη το Σαββατοκύριακο στο Βόλο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η άπνοια προκαλούν τη συσσώρευση του διοξειδίου του θείου και τον σχηματισμό αιθαλομίχλης.

Όταν η θερμοκρασία είναι μικρότερη των 5 βαθμών Κελσίου και υπάρχει άπνοια, σωματίδια και αέρια παγιδεύονται σε ένα στρώμα λίγων εκατοντάδων μέτρων πάνω από το έδαφος. Η καύση ξύλων αναδεικνύεται  ως σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνη, με ποσοστό συνεισφοράς άνω του 80%, στις υψηλές συγκεντρώσεις των επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία μικροσωματιδίων τις νυχτερινές ώρες, ενώ σε βραδινές περιόδους με μεγάλα επίπεδα ρύπανσης, άνω του 90% της συγκέντρωσης οφείλεται σε μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρομέτρα (PM2.5).

Τα σωματίδια αυτά είναι πιο διεισδυτικά από τα αντίστοιχα μεγαλύτερης διαμέτρου και ικανά να φτάνουν ευκολότερα στις κυψελίδες των πνευμόνων, όπου και είναι ιδιαίτερα επιβλαβή.  Σημειωτέον ότι ο ετήσιος μέσος όρος που τίθεται ως όριο για τη συγκέντρωση των PM2,5 στην ΕΕ είναι 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Ταυτόχρονα με τις υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων, μετρούνται και σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις αερίων αρωματικών ενώσεων (τολουόλιο, ξυλόλια κ.λπ).

Η ύπαρξη αυτών των ενώσεων αποδεικνύει την καύση επεξεργασμένων ξύλων και άλλων υλικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το