Κατηγορίες: Αθλητισμός

Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2010

Λεζάντα Φ1: Ο Ινιέστα σκοράρει για την Ισπανία στον τελικό με την Ολλανδία και οδηγεί τους «φούριας ρόχας» στην κατάκτηση του Μουντιάλ

Λεζάντα Φ2: Η Ίντερ ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης κερδίζοντας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ την Μπάγερν

Λεζάντα Φ3: Μετά από έξι χρόνια ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ στο ποδόσφαιρο

Το 2010 μας αποχαιρέτησε πριν από τρεις μέρες και αρκετά ήταν τα αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά. Η Εθνική Ισπανίας κατέκτησε το Μουντιάλ στα γήπεδα της Ν. Αφρικής, η Ελλάδα αγωνίστηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία τους σε τελική φάση παγκοσμίου Κυπέλλου, σημειώνοντας μάλιστα την πρώτη της νίκη (επί της Νιγηρίας), η Ίντερ σήκωσε το Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 45 χρόνια, ενώ η Ατλέτικο Μαδρίτης κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ. Στην Ελλάδα ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής και Κυπελλούχος στο ποδόσφαιρο, ο Ότο Ρεχάγκελ έκλεισε τον κύκλο του με την Εθνική ομάδα, στον Ολυμπιακό είχαμε αλλαγή σκυτάλης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να διαδέχεται τον Σωκράτη Κόκκαλη στην ΠΑΕ, ενώ Άρης και ΠΑΟΚ είχαν πολύ καλή παρουσία στο Γιουρόπα Λιγκ, καθώς προκρίθηκαν στους «32» και συνεχίζουν στη διοργάνωση.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν το 2010:

Στην κορυφή του

κόσμου η Ισπανία

Η Εθνική Ισπανίας κατέκτησε το Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποτίναξε από πάνω της τη ρετσινιά του «loser» που την ακολουθούσε για δεκαετίες και απέδειξε με τις εμφανίσεις, τη σταθερότητα και τη σοβαρότητά της ότι είναι η κορυφαία ποδοσφαιρική δύναμη στον κόσμο την τελευταία τριετία. Οι πρωταθλητές Ευρώπης ξεκίνησαν το τουρνουά με ήττα, στη συνέχεια όμως δικαιολόγησαν απόλυτα τον τίτλο του πρώτου φαβορί, ξεπερνώντας διαδοχικά τα εμπόδια της Πορτογαλίας, της Παραγουάης, της Γερμανίας και της Ολλανδίας χωρίς να δεχτούν ούτε ένα γκολ, μέχρι τη στιγμή που ο Ίκερ Κασίγιας ύψωσε το τρόπαιο στον ουρανό του Γιοχάνεσμπουργκ, προκαλώντας ντελίριο σε ολόκληρη την Ισπανία.

Πρώτη νίκη

της Εθνικής

σε Μουντιάλ

Η 17η Ιουνίου 2010 αποτελεί πλέον ορόσημο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η Εθνική που βρέθηκε μετά από 16 χρόνια και πάλι σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, έψαχνε το πρώτο της γκολ στη διοργάνωση. Μετά το απογοητευτικό 0-2 από τους Κορεάτες στην πρώτη αγωνιστική, σειρά είχε η Νιγηρία, που προηγήθηκε στο σκορ με τον Ούτσε. Μετά την αποβολή του Καϊτά, οι Έλληνες πίεσαν και ένα λεπτό πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα ξορκίζοντας την κατάρα. Στην επανάληψη ήταν η σειρά του Τοροσίδη να πετύχει  το δεύτερο γκολ για την Εθνική, η οποία σημείωσε την πρώτη της νίκη σε Μουντιάλ.

Η αποχώρηση του

«Βασιλιά Ότο»

Μετά από εννέα χρόνια, 106 επίσημα παιχνίδια (53-23-30), συμμετοχές σε 2 EURO (2004 και 2008) και ένα Μουντιάλ (2010), πάνω από όλα όμως με το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας το 2004, ο Ότο Ρεχάγκελ άφησε τον πάγκο της Ελλάδας. Ο Γερμανός τεχνικός αναμόρφωσε εκ βάθρων τη νοοτροπία και την αγωνιστικότητα της Εθνικής και την οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης, χαρίζοντάς της την διεθνή αναγνώριση. Τον Ότο Ρεχάγκελ διαδέχτηκε στο τιμόνι της Εθνικής ο Πορτογάλος Φερνάντο Σάντος.

Το «τριπλ κράουν»

της Ίντερ

Στην κορυφαία σεζόν της καριέρας του, ο Μουρίνιο μάζεψε όλους τους τίτλους που διεκδίκησε η ομάδα του. Η Ίντερ κατέκτησε κατά σειρά το κύπελλο και το πρωτάθλημα Ιταλίας και στη συνέχεια έζησε τη στιγμή που περίμεναν όλοι οι φίλοι της επί 45 ολόκληρα χρόνια: Οι «νερατζούρι» πρόσθεσαν στη συλλογή τους το πολυπόθητο τρίτο πρωταθλητριών, νικώντας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ την Μπάγερν με 2-0. Ο Μουρίνιο, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη και τη Ρεάλ, έκανε τον Μάσιμο Μοράτι τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο του κόσμου.

Η Ατλέτικο Μαδρ.

κατέκτησε το πρώτο

Γιουρόπα Λιγκ

Σαράντα οχτώ χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου της ευρωπαϊκού τροπαίου (Κύπελλο Κυπελλούχων 1961-62), η Ατλέτικο Μαδρίτης επανέλαβε τον θρίαμβό της κερδίζοντας στον τελικό της πρώτης διοργάνωσης του Europa League την αγγλική Φούλαμ με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ντιέγο Φορλάν. Ο Ουρουγουανός έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του και σκόραρε το νικητήριο γκολ στην παράταση. Το τελικό 2-1 υπέρ των Ισπανών σκόρπισε θύελλα ενθουσιασμού στους φίλους της Ατλέτικο που συγκεντρώθηκαν στο σιντριβάνι του Ποσειδώνα στη Μαδρίτη για να γιορτάσουν τον ευρωπαϊκό τίτλο των «ροχιμπλάνκος».

Πρωταθλητής ο Φέτελ

στη Φόρμουλα Ένα

Η Red Bull Racing πρωταγωνίστησε φέτος στη Φόρμουλα Ένα, κερδίζοντας και τους δυο τίτλους, των κατασκευαστών και των οδηγών. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ πραγματοποίησε μεγάλες εμφανίσεις και παρά το γεγονός ότι έφτασε στο Άμπου Ντάμπι στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, εκμεταλλεύτηκε άριστα το πλεονέκτημα που του έδινε το μονοθέσιό του, αλλά και τις γκάφες των ανθρώπων της Ferrari, πήρε τη νίκη στο τελευταίο γκραν πρι της χρονιάς και ξεπέρασε τον Αλόνσο στην τελική κατάταξη. Ο Φέτελ έγινε έτσι ο μικρότερος σε ηλικία οδηγός που κατακτά το πρωτάθλημα της F1.

Η Μπλάνκα

των… αιθέρων

Η Μπλάνκα Βλάσιτς, η πιο εντυπωσιακή και όμορφη παρουσία στον παγκόσμιο στίβο, ψηφίστηκε από την IAAF ως η κορυφαία αθλήτρια του 2010 στον κόσμο. Η 27χρονη άλτρια του ύψους από την Κροατία κέρδισε και φέτος τα πάντα, με κορυφαίες στιγμές της τα χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου στην Ντόχα και στο Πανευρωπαϊκό ανοιχτού στίβου στη Βαρκελώνη.

Το νταμπλ του

πολυμετοχικού

Μια εξαετία μετά το νταμπλ του 2004, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή, κατακτώντας πρωτάθλημα και Κύπελλο στην Ελλάδα και εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι δύο τίτλοι γιορτάστηκαν σε μια λαμπρή τελετή στο ΟΑΚΑ. Στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟ συγκέντρωσε 70 βαθμούς (54-17 τα γκολ), αναδεικνύοντας τον Σισέ πρώτο σκόρερ με 24 τέρματα, ενώ στο Κύπελλο κέρδισε στον τελικό τον Άρη 1-0 με το γκολ του Λέτο.

Αλλαγή σκυτάλης

στο «Θρύλο»

Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχαμε την μεγαλύτερη και σημαντικότερη αλλαγή σκυτάλης στον ελληνικό αθλητισμό. Ο Σωκράτης Κόκκαλης μεταβίβασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του της ΠΑΕ Ολυμπιακός στον Βαγγέλη Μαρινάκη, κλείνοντας έτσι τον πιο ένδοξο κύκλο στην ιστορία του συλλόγου. Με 12 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα στο ποδόσφαιρο, αλλά και 5 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και ένα Πρωταθλητριών στο μπάσκετ, ο πρώην πλέον πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι ο πιο επιτυχημένος παράγοντας στην 85χρονη ιστορία των Πειραιωτών. Ο διάδοχός του έδειξε ότι βαδίζει στα χνάρια του προκατόχου του, αφού μετά την μεταβίβαση, ξόδεψε πολλά εκατομμύρια ώστε να διατηρήσει την ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών.

Το τέλος των

πολυμετοχικών

Ο Παναθηναϊκός έκανε μέσα στο 2010 όλες τις κινήσεις που απαιτούνται ώστε να μην επαναλάβει τις πρόσφατες επιτυχίες του μέσα στο 2011. Η αποθέωση όμως συνέβη στους κόλπους της διοίκησης με ένα απίστευτο, απερίγραπτο και ιστορικό γαϊτανάκι ανακολουθιών, υποχωρήσεων, αναχωρήσεων, επιστροφών, διαφωνιών, δηλώσεων, ανακοινώσεων, υποσχέσεων, αναιρέσεων και ότι άλλο χωράει ακόμα ανθρώπου νους. Το σίγουρο είναι ότι το πολυμετοχικό πείραμα απέτυχε, αφού όσοι το αποτελούσαν φρόντισαν για τα πάντα, εκτός από το συμφέρον του Παναθηναϊκού.

Ιστορική πρόκριση

για Άρη

Μετά από μεγαλειώδη εμφάνιση μέσα στο «Βιθέντε Καλντερόν» της Μαδρίτης, ο Άρης κέρδισε 3-2 την Ατλέτικο, πήρε χρυσή πρόκριση στους «32» του Europa League, απέκλεισε την κάτοχο του τίτλου και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφυγε με νίκη από ισπανικό έδαφος. Σε μια βραδιά γεμάτη ανατροπές και πολλά γκολ, ο Άρης έγραψε την πιο χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή του ιστορία και έκανε όλους τους Έλληνες φιλάθλους να τον χειροκροτήσουν. Αλλά και ο ισπανικός αθλητικός Τύπος αφιέρωσε διθυράμβους στην ομάδα του Κούπερ για την μεγάλη εμφάνιση που προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο.

Διαπρέπει και

ο ΠΑΟΚ

στην Ευρώπη

Στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ προκρίθηκε και ο ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» μπορεί να αποκλείστηκε από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κατάφερε ωστόσο να αποκλείσει την Φενέρμπαχτσε ύστερα από μια σπουδαία εμφάνιση στην Κωνσταντινούπολη και να συμμετάσχει αρχικά στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ύστερα από εξαιρετικές εμφανίσεις κατέλαβε τη 2η θέση στον όμιλό του (πίσω από τη Βιγιαρεάλ) και θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με στόχο να φτάσει ακόμη ψηλότερα.

Μοιράστηκαν τους

τίτλους στο βόλεϊ

Ολυμπιακός και ΠΑΟ

Σε έναν ονειρικό τελικό που διεξήχθη στις 27 Μαρτίου στο Φάληρο, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 6ο Κύπελλο βόλεϊ της ιστορίας του, νικώντας τον Ολυμπιακό 3-2 σετ. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν 0-1 και 1-2 σετ, όμως οι «πράσινοι» ισοφάρισαν σε 2-2 και επιβλήθηκαν 18-16 στο τάι μπρέικ.

Όσον αφορά το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός κατέκτησε σχετικά εύκολα τον τίτλο, επικρατώντας με 3-1 νίκες του Παναθηναϊκού στη σειρά των τελικών.

Πέντε φορές

πρωταθλητής

Ευρώπης ο Μάρας

Ο Βλάσης Μάρας συνέχισε και το 2010 τις μεγάλες του εμφανίσεις στην ενόργανη γυμναστική. Ο 27χρονος πλέον πρωταθλητής κατέκτησε για πέμπτη φορά την πρώτη θέση στο μονόζυγο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ και έγινε έτσι ο πρώτος αθλητής της ηπείρου με πέντε χρυσά μετάλλια στο αγώνισμα. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης στη Γάνδη, ο Μάρας κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο μονόζυγο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ποιοι προκρίθηκαν και τα γκρουπ δυναμικότητας στο Euro 2024 

Τα προκριματικά του Euro 2024 ολοκληρώθηκαν, με 21 ομάδες να εξασφαλίζουν την πρόκρισή τους στη διοργάνωση της Γερμανίας, και μόνο…

23 Νοεμβρίου 2023

Ποια είναι η Γλυκερία Τσοπλίδου που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Miss Tourism International

Η Γλυκερία Τσοπλίδου ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό Miss Tourism International, που θα…

23 Νοεμβρίου 2023

Διέπρεψαν μικροί “νίντζα” από τη Ν. Αγχίαλο

Σε ένα κατάμεστο γυμναστήριο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης όπου πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Πολεμικών Τεχνών,…

23 Νοεμβρίου 2023

«Τα τσιπουράδικα του Βόλου» είναι το νέο τουριστικό έντυπο του Δήμου Βόλου για την προώθηση της τοπικής γαστρονομικής ταυτότητας

Ένα νέο θεματικό έντυπο γαστρονομίας με τίτλο «Τα τσιπουράδικα του Βόλου» δημιούργησε ο Δήμος Βόλου…

23 Νοεμβρίου 2023

Σάλος με καθολικό ιερέα που «το έσκασε» στην Ιταλία με 18χρονη και μετά την παντρεύτηκε

Ένας καθολικός ιερέας στην Αλαμπάμα, ο οποίος το είχε «σκάσει» στην Ιταλία με μία νεαρή…

23 Νοεμβρίου 2023

Διαγωνισμός αθλητικού χορού στις 2/12 στον Βόλο

Η παγκόσμια ομοσπονδία καλλιτεχνικού χορού (WADF) και ο Αθλητικός Σύλλογος Χορού Βόλου - Dance Academy…

23 Νοεμβρίου 2023