Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Τα νέα βλαστοκύτταρα σώζουν ζωές

Ωστόσο μειώθηκαν κατά 50% τα ζευγάρια που τα φυλάσσουν σε τράπεζες λόγω κρίσης
Ωστόσο μειώθηκαν κατά 50% τα ζευγάρια που τα φυλάσσουν σε τράπεζες λόγω κρίσης

Η οικονομική κρίση συνέβαλε στη μείωση κατά 50% των νέων ζευγαριών που επιλέγουν να βάλουν τα βλαστοκύτταρα του παιδιού τους σε κάποια τράπεζα φύλαξης στην Ελλάδα. Ωστόσο τα βλαστοκύτταρα, ιδίως τα νέα, έχουν μεγάλη θεραπευτική αξία και μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια μελλοντικά, όπως τονίστηκε σε χθεσινή επιστημονική εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Biohellenika στην Ελληνογαλλική Σχολή Άγιος Ιωσήφ με θέμα: «Εξελίξεις στις θεραπείες με τα βλαστοκύτταρα».

Για τις νέες εξελίξεις στο θέμα των βλαστοκυττάρων μίλησαν ο πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, δρ. Γεώργιος Κολιάκος, καθηγητής Βιοχημείας και η επιστημονική υπεύθυνος της Biohellenika, δρ. Κοκκώνα Κουζή, καθηγήτρια Εμβρυολογίας – Ιστολογίας.

Η ημερίδα τέθηκε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιατρών Νομού Μαγνησίας, η είσοδος ήταν δωρεάν και απευθύνθηκε σε ζευγάρια, μελλοντικούς γονείς, εγκύους, οικογένειες, επαγγελματίες υγείας, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο για τα βλαστοκύτταρα.
Ο κ. Κολιάκος τόνισε πως στην Ελλάδα υπάρχουν οικογενειακής και δημόσιας πρόσβασης τράπεζες. Λέγοντας οικογενειακής πρόσβασης τράπεζες σημαίνει ότι οι γονείς φροντίζουν, ώστε το παιδί τους να κρατήσει τα βλαστοκύτταρα για το μέλλον του. Λέγοντας δημόσιας πρόσβασης τράπεζες, εκεί στοχεύουμε στη θεραπεία ορισμένων μορφών λευχαιμίας που είναι σπάνιες. Σε αυτή την περίπτωση, αντί να πετάμε τα βλαστοκύτταρα κατά τη γέννηση του παιδιού, τα δίνουμε εκεί για να χρησιμοποιηθούν σε κάποιον τυχόν πάσχοντα ανά τον κόσμο και εφόσον είναι συμβατός με το δότη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ήδη σήμερα χρησιμοποιούνται βλαστοκύτταρα σε διάφορες ιατρικές εφαρμογές. Άλλωστε και ο ενήλικας έχει βλαστοκύτταρα. Ωστόσο, όσο πιο νέα είναι τα βλαστοκύτταρα, τόσο καλύτερα είναι, όπως φάνηκε στην αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, του εγκεφαλικού επεισοδίου. «Εμείς έχουμε δώσει πέντε μονάδες με βλαστοκύτταρα σε παιδιά με πάθηση στον εγκέφαλο, ενώ έχουμε δώσει βλαστοκύτταρα και για τον αυτισμό» είπε ο καθηγητής.

Η Ελλάδα υιοθέτησε εξαρχής τον επιστημονικό κλάδο με τα βλαστοκύτταρα. Σε όλο τον κόσμο και τις οικονομικά προηγμένες χώρες ένα ποσοστό 20%-25% των ζευγαριών φυλάσσει τα βλαστοκύτταρα του παιδιού του. Στην Ελλάδα προ κρίσης το ποσοστό αυτό ήταν 20%, αλλά πλέον μειώθηκε γύρω στο 10%. Γι’ αυτό το λόγο και οι περισσότεροι απευθύνονται στις δημόσιας πρόσβασης τράπεζες, καθώς δεν έχει τα χρήματα για να τα διαθέσουν στις οικογενειακής πρόσβασης τράπεζες.

«Εμείς οι γιατροί λέμε πως αν οι γονείς δεν διαθέτουν τα χρήματα, καλύτερα να δώσουν τα βλαστοκύτταρα στη δημόσια τράπεζα. Το χειρότερο θα είναι να τα πετάξουν» τόνισε.

Ο κ. Κολλιάκος υπογράμμισε πως τα βλαστοκύτταρα αποτελούν ένα όπλο για την υγεία του παιδιού στο μέλλον. Σήμερα υπάρχουν πολλές εφαρμογές με τα βλαστοκύτταρα, όπως στο έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τις εκφυλιστικές νόσους, στην ορθοπεδική, τη χειρουργική. Όμως τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούμε από τον ίδιο τον ασθενή που έχει γεράσει, δεν είναι τόσο καλά, όσο θα ήταν αν είχαμε κρατήσει τα βλαστοκύτταρα κατά τη γέννηση. Άλλωστε ξέρουμε ότι τα βλαστοκύτταρα γερνάνε. Για το σκοπό αυτό είναι καλό να κρατούμε τα βλαστοκύτταρα σε ηλικία μηδέν.
Από την πλευρά της η κ. Κουζή αναφέρθηκε στις εφαρμογές του ομφαλοπλακουντιακού αίματος. «Είναι το αίμα που μένει μέσα στον πλακούντα, όταν θα γεννηθεί το παιδί, και αποτελεί μια πλούσια πηγή βλαστοκυττάρων που σήμερα με τη δυνατότητα της επιστήμης, μπορούμε να τα απομονώσουμε, να τα κρυοσυντηρήσουμε και να τα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά στα επόμενα χρόνια της ζωής τους».

Επίσης μια άλλη πηγή βλαστοκυττάρων είναι δόντια των παιδιών, αλλά και ο λιπώδης ιστός.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό και με το πέρας των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το