Photo Gallery, Τοπικά

Τα κορίτσια έχουν καλύτερη στοματική υγεία

Από την κλινική εξέταση εκατοντάδων μαθητών προκύπτει σε γενικές γραμμές ότι τα κορίτσια έχουν λιγότερα χαλασμένα δόντια σε σχέση με τα αγόρια
Από την κλινική εξέταση εκατοντάδων μαθητών προκύπτει σε γενικές γραμμές ότι τα κορίτσια έχουν λιγότερα χαλασμένα δόντια σε σχέση με τα αγόρια

Τα κορίτσια έχουν καλύτερη στοματική υγεία σε σχέση με τα αγόρια, καθώς φροντίζουν περισσότερο τα δόντια τους, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τα προγράμματα πρόληψης και κλινικών ελέγχων που υλοποιούνται σε 100 περίπου σχολεία της Μαγνησίας από τους οδοντίατρους σε εθελοντική βάση. Παράλληλα η τερηδόνα αποτελεί τον κυριότερο κίνδυνο για τα παιδιά.

Μέσω της ενημέρωσης, αλλά και των εξετάσεων, όπως η φθορίωση, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας συμμετέχει φέτος σε τρία προγράμματα παρέμβασης για τη στοματική υγεία των μαθητών στο Νομό.

Καθοριστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα ζητήματα της στοματικής υγείας παίζουν τα προγράμματα πρόληψης που είναι σε εξέλιξη στο Νομό Μαγνησίας. Στην εποχή της κρίσης η υγεία των δοντιών μπορεί να φαίνεται πολυτέλεια για κάποιους, ωστόσο είναι βασικός παράγοντας της σωματικής υγείας του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να προσέχουν και να φροντίζουν τα δόντια τους και να πραγματοποιούν επισκέψεις στον οδοντίατρο στο πλαίσιο της πρόληψης. Βέβαια το οικονομικό κόστος αποτρέπει αρκετούς γονείς να πραγματοποιούν τις συνήθεις επισκέψεις των παιδιών τους στον οδοντίατρο, που είναι μία φορά το εξάμηνο.

Τα προγράμματα με κλινικές εξετάσεις που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στα σχολεία, φέρνουν σε επαφή τον οδοντίατρο με το παιδί ενός περιφερειακού σχολείου ή μιας υποβαθμισμένης περιοχής και τα αποτελέσματα των ελέγχων μπορεί να είναι καταλυτικά για τη στοματική υγεία των παιδιών και την έναρξη μιας πιο συστηματικής πρόληψης.

Ο γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Θανάσης Λιάτσικας συμμετέχει ενεργά στα προγράμματα πρόληψης μαζί βέβαια με άλλους οδοντίατρους του Νομού.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα τρία προγράμματα με την ιδιότητα του συντονιστή λέγοντας πως το πρώτο πρόγραμμα έχει διοργανωθεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία κα το υπουργείο Υγείας και απευθύνεται σε 800 Ολοήμερα Δημοτικά ανά την επικράτεια. Στη Μαγνησία έχουν επιλεγεί συνολικά δεκαπέντε Δημοτικά από περιοχές, όπως Αργαλαστής, Τσαγκαράδας. Το πρόγραμμα παρεμβαίνει στους μαθητές της Β’ Τάξης, όπου γίνεται κλινική εξέταση και φθορίωση, ενώ παρέχονται και οδηγίες στοματικής υγείας. Το δεύτερο πρόγραμμα διεξάγεται με το ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου, το οποίο υλοποιείται για έβδομη χρονιά. Απευθύνεται σε δεκαπέντε Δημοτικά, όπου στους μαθητές της Α’ Τάξης πραγματοποιούνται κλινική εξέταση, φθορίωση και χορηγούνται οδηγίες, ενώ στους μαθητές της Δ’ Τάξης γίνεται κλινική εξέταση, ενημέρωση των παιδιών, αλλά και των γονέων μέσω της συμπλήρωσης κάποιων εντύπων. Το τρίτο πρόγραμμα διεξάγεται από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση του Νομού και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας συμμετέχει εθελοντικά. Στο πρόγραμμα δραστηριοποιούνται 35 Νηπιαγωγεία και 25 Δημοτικά, και προσεγγίζουν το θέμα της στοματικής υγείας μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης. Υπάρχουν πέντε ενότητες, ενώ μετά τη δεύτερη ενότητα ο οδοντίατρος επισκέπτεται το Δημοτικό Σχολείο και ενημερώνει τους μαθητές για οποιεσδήποτε απορίες έχουν. Τα προγράμματα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και τα μέσα Μαΐου.

Καλύτερη στοματική υγεία τα κορίτσια

Ο κ. Λιάτσικας ερωτηθείς ποια είναι κάποια γενικά συμπεράσματα που εξάγει από την κλινική εξέταση εκατοντάδων μαθητών, τόνισε πως σε γενικές γραμμές τα κορίτσια έχουν λιγότερα χαλασμένα δόντια σε σχέση με τα αγόρια. Ο κύριος λόγος είναι ότι τα κορίτσια προσέχουν και φροντίζουν περισσότερο τα δόντια τους. Επίσης δυστυχώς οι αλλοδαποί μαθητές δεν έχουν καλή στοματική υγεία, όπως ισχύει στα ελληνόπουλα. Είναι δύο κεντρικά συμπεράσματα μετά από δύο χρόνια συμμετοχής μου στα προγράμματα αυτά. Του χρόνου θέλουμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα κλινικής εξέταση σχεδόν όλων των μαθητών των Νηπιαγωγείων για να έχουμε συγκεκριμένα στατιστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνει συνήθεια στο παιδί να μάθει να πλένει τουλάχιστον δύο φορές τα δόντια την ημέρα, όπως πρωί-βράδυ. Επίσης και η διατροφή παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο, ιδίως στις ημέρες της οικονομικής κρίσης που ζούμε. Καλό θα είναι η μητέρα να δίνει φαγητό από το σπίτι στους μαθητές. Για παράδειγμα οι μαθητές μπορεί να πιουν ανθρακούχα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη και παραμένοντας πολλές ώρες στο στόμα, μέχρι να πλυθούν τα δόντια, αρχίζουν και δημιουργούν προβλήματα.

Ο κ. Λιάτσικας τόνισε πως ελάχιστα είναι τα παιδιά που εμφανίζουν ουλίτιδες, ενώ το κυριότερο πρόβλημα είναι η τερηδόνα.

Το ενθαρρυντικό είναι πως οι γονείς πλέον ευαισθητοποιούνται περισσότερο για τη στοματική υγεία των παιδιών τους.

Χαλασμένα δύο δόντια

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την επιδημιολογική κατάσταση της στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού, όπως καταγράφηκε σε έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε σε έντεκα Νομούς με τη συμμετοχή 6.000 εξεταζομένων.

Μερικά από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας έχουν ως εξής: Τα παιδιά 12 ετών έχουν κατά μέσο όρο 2 δόντια χαλασμένα. Οι ενήλικες έχουν κατά μέσο όρο 14 τερηδονισμένα δόντια. Στους έφηβους 12 και 15 ετών μόνο το 15,8 % και 16,7%  έχει υγιές περιοδόντιο. Επίσης, 9 στους 10 ενήλικες πάσχουν από ασθένειες των ούλων. Στην ηλικία των 12 ετών το 78,5% έχει μέτρια έως κακή στοματική υγεία. Ακόμη 8 στους 10 Έλληνες δεν ακολουθούν ολοκληρωμένη στοματική υγεία.  Το 62% του πληθυσμού επισκέπτεται τον οδοντίατρο μόνο όταν υπάρχει πόνος ή για αποκατάσταση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το