Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Ταράζει τα νερά η Μαρία Δαμανάκη

Ούτε λίγο ούτε πολύ προειδοποίησε πως αν η κυβέρνηση δεν δεχθεί επιπρόσθετα μέτρα, τότε η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή


Καθησυχάζει η Κομισιόν, νέο μήνυμα Γιούνκερ – Οι θέσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης


Αναταράξεις στην Αθήνα και όχι μόνο προκάλεσε την Τετάρτη η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, με μια δήλωση-γρίφο από τις Βρυξέλλες για τα σενάρια απομάκρυνσης της χώρας από το ευρώ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η επίτροπος Αλιείας προειδοποίησε πως αν η κυβέρνηση δεν δεχθεί επιπρόσθετα μέτρα τα οποία θα ζητηθούν από την τρόικα, τότε η χώρα θα επιστρέψει στη δραχμή.

“Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά” είπε η κ. Δαμανάκη.

Και πρόσθεσε: “Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες”.

Καθησυχάζει η Κομισιόν,

νέο μήνυμα Γιούνκερ

Η δήλωση της κ. Δαμανάκη προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία, αν και η άμεση αντίδραση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν ήταν καθησυχαστική. Ο Αμαντέου Αλταφάζ ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους και επανέλαβε ξεκάθαρα πως “δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστελνε νέο μήνυμα ότι τα νέα μέτρα είναι επβεβλημένα για την Αθήνα, λέγοντας: “H Eλλάδα πρέπει να αναλάβει και νέες δεσμεύσεις, να διευρύνει περαιτέρω το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και να εξαγγείλει κι άλλες δομικές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε θέσει έναν ορισμένο αριθμό απαραίτητων προϋποθέσεων εκ των οποίων ορισμένες, ως έναν βαθμό, εκπληρώθηκαν τη Δευτέρα από την ελληνική κυβέρνηση”.

Ειδικότερα:

«Ναι» στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους αλλά και σε ένα «νέο πρόγραμμα» λέει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πετύχει όλες τις μεταρρυθμίσεις και όλους τους δημοσιονομικούς της στόχους.

«Αν ικανοποιηθούν όλοι αυτοί οι όροι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια αναδιάταξη (reprofiling), που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων», δήλωσε ο Γιούνκερ από τη Χάγη, όπου συναντήθηκε με τον Ολλανδό και τον Βέλγο πρωθυπουργό.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση που έδωσαν οι χώρες στην Ελλάδα και θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά, αν ικανοποιούνται όλοι οι όροι, κατά πόσο θα προχωρήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», συμπλήρωσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι θα συμπεριλαμβάνει αυτό το νέο πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε επίσης ότι ΕΕ και ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσουν αν μπορεί να γίνει η εκταμίευση της πέμπτης δόσης στα τέλη Ιουνίου. «Το ΔΝΤ ζητά οικονομικές εγγυήσεις τους επόμενους 12 μήνες», σημείωσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είχε υπογραμμίσει από το μεσημέρι στο press room ότι το μέλλον της χώρας είναι στο ευρώ και τα σενάρια που ακούγονται θα παραμείνουν σενάρια.

Ερωτηθείς για τη δήλωση της κ. Δαμανάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA: “Είναι κοινό μυστικό ότι κάποιες τέτοιες φωνές υπάρχουν στις Βρυξέλλες, έχουν εκδηλωθεί αυτές οι φωνές και νομίζω ότι αυτές τις φωνές απηχεί η δήλωση της κ. Δαμανάκη. Βεβαίως, οι φωνές αυτές δεν είναι κυρίαρχες, ευτυχώς, και κατά τη γνώμη μου δεν θα γίνουν και κυρίαρχες… Έχω την εντύπωση ότι εξέφρασε την αγωνία της η κ. Δαμανάκη ακούγοντας τις φωνές αυτές”.

Η αντιπολίτευση

Η Νέα Δημοκρατία αποδίδει στην κυβέρνηση τη δήλωση Δαμανάκη και τονίζει, δια του εκπροσώπου της, ότι είναι “μεγάλο λάθος” να επιχειρείται να μετατραπεί ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών. “Διλήμματα, όπως ‘μέσα ή έξω από την Ευρώπη’ και ‘μέσα ή έξω από το ευρώ’, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο” ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.

“Πού και να μην είχε περάσει από το Πολυτεχνείο η Μαρία τι θα έλεγε…” σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

Αναπαραγωγή των δηλώσεων του κ. Δασκαλόπουλου χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Μαρίας Δαμανάκη ο Συνασπισμός, σημειώνοντας ότι αμφότερες “εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας του λαού και εγκλωβισμού του σε ψεύτικα διλήμματα”.

“Οι διαχεόμενες πληροφορίες για μεθόδευση απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανησυχίας και πανικού της ελληνικής κοινωνίας. Δημιουργούν διλήμματα για τη διαμόρφωση συνθηκών αποδοχής μέτρων, που δεν οδηγούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας” σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χωριό Ρ. Φραίου: Στη φυλακή ο 33χρονος – Τα «γύρισε» στο δικαστήριο η σύζυγος που τον κατήγγειλε για ενδοοικογενειακή βία

Στη φυλακή θα οδηγηθεί ο 33χρονος Αλβανός, που κρίθηκε ένοχος από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο…

14 Ιουνίου 2024

Ιταλία: Βουλευτές τραγουδούσαν «Bella Ciao» την ώρα που έπεφτε το άγριο ξύλο στη Βουλή

Μεγάλη ένταση, με άσκηση βίας, σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην ιταλική βουλή όταν…

13 Ιουνίου 2024

Ρέθυμνο: Στρατολόγησαν Παλαιστίνιο για να σκοτώσει 39χρονη και τον Ισραηλινό συνεργάτη της

Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Ρεθύμνου στην υπόθεση τριών ατόμων που καταγγέλλονται ότι «στρατολόγησαν» έναν…

13 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Ανοίγει η «βεντάλια» αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη – Ο «γρίφος» του Χάρη Δούκα

Ανοίγει η «βεντάλια» με τα ονόματα στελεχών και βουλευτών που αμφισβητούν τον Νίκο Ανδρουλάκη στην…

13 Ιουνίου 2024

Mouthpad: Συσκευή μετατρέπει τη γλώσσα σε… κέρσορα ποντικιού

Η τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCIs) έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια με τέτοιο τρόπου που αναμένεται…

13 Ιουνίου 2024

Σε οικονομική κρίση η Unrwa – Καλεί την Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση υπέρ Παλαιστινίων

Η Unrwa, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική…

13 Ιουνίου 2024