Photo Gallery, Τοπικά

Ταλαιπωρία στο Τμήμα Μητρώου ΙΚΑ

Εκατοντάδες ασφαλισμένοι συνωστίζονται καθημερινά για να εξυπηρετηθούν
Εκατοντάδες ασφαλισμένοι συνωστίζονται καθημερινά για να εξυπηρετηθούν

Καθημερινή ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ στο Τμήμα Μητρώου του υποκαταστήματος Βόλου. Η δουλειά που πέφτει στα χέρια των ελάχιστων υπαλλήλων είναι πολλή, καθώς πλέον καλούνται να εξυπηρετήσουν και τους χιλιάδες ασφαλισμένους της περιοχής Αλμυρού, ενώ έχει αυξηθεί και το έργο τους, με την υποχρέωση όσων δεν είναι άμεσα ασφαλισμένοι, να προσκομίζουν εκκαθαριστικό της Εφορίας, προκειμένου να δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας.

Οι μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών υπάλληλοι του Τμήματος Μητρώου αναδεικνύονται καθημερινά σε πραγματικούς ήρωες, καθώς καλούνται να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες ασφαλισμένους μέσα σε λίγες ώρες, πολλοί από τους οποίους αλλοδαποί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καθημερινή πλέον βάση καλούνται να εξυπηρετήσουν πάνω από 300-400 ασφαλισμένους, οι περισσότεροι από τους οποίους σπεύδουν για θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας τους. Παράλληλα έχει αυξηθεί η προσέλευση ασφαλισμένων, που ζητούν να λάβουν τον κλειδάριθμό τους μέσω ηλεκτρονικής αίτησης που έχουν καταθέσει στο ΙΚΑ, προκειμένου να παρακολουθούν την ασφαλιστική τους ενημερότητα.

Χθες οι ασφαλισμένοι που σχημάτιζαν ουρές από πολύ νωρίς το πρωί, δεν είχαν εξυπηρετηθεί ούτε μέχρι τις 2 μ.μ. Σύμφωνα με στέλεχος του υποκαταστήματος, το Τμήμα Μητρώου πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό.

Μέσω του κλειδαρίθμου ο ασφαλισμένος μπορεί να έχει απευθείας πρόσβαση στο λογαριασμό του, που τηρείται μηχανογραφικά στο ΙΚΑ, από τον οποίο μπορεί να ενημερώνεται και να εκτυπώνει τα ατομικά του στοιχεία ασφάλισης. Ο ασφαλισμένος για να κάνει χρήση του κλειδαρίθμου, θα πρέπει προηγουμένως να πιστοποιηθεί από το ΙΚΑ και να αποκτήσει τους σχετικούς κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Η κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού στο ΙΚΑ Βόλου επιδεινώθηκε με την απόλυση των τεσσάρων υπαλλήλων που είχαν προσληφθεί μέσω του διαγωνισμού της ΑΤΕ, ωστόσο υπάρχει ελπίδα αναπλήρωσής τους έστω και μερικώς, από τους τρεις υπαλλήλους που έχει αποφασιστεί να προσληφθούν στο υποκατάστημα μέσω της διαθεσιμότητας.

Αύριο οι συντάξεις

Αύριο θα καταβληθούν οι συντάξεις του Μαρτίου στους συνταξιούχους του ΙΚΑ.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ιδρύματος, αύριο θα καταβληθεί και το επίδομα παραπληγίας Μαρτίου 2013, καθώς και τα αναδρομικά ποσά Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013, που αντιστοιχούν σε δώρα εορτών και επίδομα αδείας, τα οποία έχουν επιμεριστεί σε 12μηνη βάση, προσαυξάνοντας το μηνιαίο ποσό του επιδόματος.

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Επίσης από τη διοίκηση του ΙΚΑ ανακοινώνεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Ιανουαρίου 2013 θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, οι εισφορές του Φεβρουαρίου μέχρι 29 Μαρτίου και οι εισφορές του Μαρτίου μέχρι 30 Απριλίου 2013.

Εξάλλου αναδρομικά από την 1η Μαΐου του 2012 θα πρέπει να αποδώσουν οι εργοδότες έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τις εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ που αναλογούν στις αμοιβές των απασχολουμένων μελών της οικογένειάς τους και των εργαζομένων με σύμβαση έργου. Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, τα παραπάνω πρόσωπα υπάγονται στην ασφάλιση όλων των κλάδων και λογαριασμών του ΟΑΕΔ, του ΟΕΚ και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας από τις 11/4/2012.

Θεώρηση βιβλιαρίων ασφαλισμένων ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ 

Συνεχίζεται η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας των ασφαλισμένων ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ. Οι εν ενεργεία υπάλληλοι (δημόσιοι και δημοτικοί) θεωρούν τα βιβλιάρια ασθενείας τους, καθώς και τα βιβλιάρια των έμμεσων μελών τους, για τα οποία δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση νομιμοποιητικών εγγράφων στην Υπηρεσία τους.

Τα βιβλιάρια όλων των συνταξιούχων θεωρούνται θεωρημένα, εφόσον συνοδεύονται κάθε φορά που προσέρχονται στις Υπηρεσίες μας ή σε παρόχους υγείας, από το τελευταίο τρίμηνο εκκαθαριστικό της σύνταξής τους.

Στα γραφεία του ΟΠΑΔ θεωρούνται τα βιβλιάρια ασθενείας:

-Των έμμεσων μελών (σύζυγοι-παιδιά κ.λπ.) των εν ενεργεία υπαλλήλων πάνω από

18 ετών και για όσα απαιτούνται νομιμοποιητικά έγγραφα (π.χ. βεβαιώσεις σπουδών,

ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, βάπτισης κ.λπ.). Για τη θεώρηση των βιβλιαρίων

υποχρεωτική η προσκόμιση αντιγράφου φορολογικής δήλωσης Ε1 του άμεσα

ασφαλισμένου.

Για να είναι δυνατή η θεώρηση των βιβλιαρίων των έμμεσων μελών θα πρέπει ο άμεσα εν ενεργεία ασφαλισμένος να προσκομίζει και το δικό του βιβλιάριο, αφού προηγουμένως έχει θεωρηθεί-απογραφεί από την Υπηρεσία του.

-Των έμμεσων μελών (σύζυγοι-παιδιά) των συνταξιούχων με την προσκόμιση του βιβλιαρίου του άμεσα συνταξιούχου, συνοδευόμενο από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υποχρεωτική η προσκόμιση αντιγράφου φορολογικής δήλωσης Ε1 του άμεσα ασφαλισμένου.

Η θεώρηση θα διαρκέσει  έως 28 Ιουνίου 2013 στα γραφεία του ΟΠΑΔ Κουντουριώτου 4, στο 2ο όροφο.

Σημειώνεται ότι το να τεθεί η σφραγίδα θεώρησης επί του βιβλιαρίου δεν αρκεί. Πρέπει υποχρεωτικά να γίνει και η εργασία στην Εφαρμογή Απογραφής/θεώρησης του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ, για να είναι η διαδικασία ολοκληρωμένη και ο ασφαλισμένος απογραμμένος και το βιβλιάριο του θεωρημένο. Όλα τα βιβλιάρια θεωρούνται ενεργά μέχρι 28-06-2013, ημερομηνία, λήξης θεώρησης – απογραφής. Έως την παραπάνω ημερομηνία πρέπει να έχουν θεωρηθεί – απογραφεί όλοι οι ασφαλισμένοι. Μετά το πέρας της προθεσμίας όσοι ασφαλισμένοι δεν απογραφούν τα βιβλιάριά τους δεν θα θεωρούνται ενεργά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ.ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΚ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ http://www.esos.gr/uploads/dthmia/fek_diathesimotita.pdf
    ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ. ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΛΙ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ ΙΚΑ

Μοιραστείτε το