Κατηγορίες: Τοπικά

Ταλαιπωρία από τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων στη Μαγνησία

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στο χώρο του φαρμάκου με τις ελλείψεις που υπάρχουν

Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα για σημαντικές παθήσεις, όπως αναπνευστικές, εμβόλια για τα παιδιά, για νευρολογικές ασθένειες, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα φαρμακεία της πόλης με συνέπεια τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Οι ελλείψεις έχουν ενταθεί, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να παρουσιαστεί ακόμη πιο έντονο μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε και αναμένεται νέο δελτίο με μειωμένες τιμές στα φάρμακα.

Από το ένα φαρμακείο στο άλλο είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν οι ασφαλισμένοι για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, αφού λόγω ελλείψεων που παρατηρούνται, υποχρεώνονται να βγουν στην αναζήτηση.

Το πρόβλημα έχει παρατηρηθεί εδώ και μερικά χρόνια, αλλά λύση δεν δίνεται.

Μάλιστα πριν δέκα περίπου ημέρες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό φαρμάκου, όπου συζητήθηκε η έλλειψη 140 είδη φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως είχε αναφερθεί από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε την τρίμηνη απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε όσα φαρμακευτικά σκευάσματα παρουσιάζεται έλλειψη.

Το θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη ήταν οι ελλείψεις πολλών φαρμάκων από την αγορά, γεγονός το οποίο ο κ. Σαλμάς απέδωσε στις χαμηλές τιμές που ευνοούν τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. «Για τις ελλείψεις των φαρμακευτικών προϊόντων μια από τις βασικές αιτίες είναι οι μειωμένες τιμές των φαρμάκων που υπάρχουν πλέον στη χώρα μας. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των παράλληλων εξαγωγών από φαρμακαποθήκες και στη συνέχεια οδηγεί τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να καταπολεμήσουν αυτό το φαινόμενο, να περιορίζουν τη διάθεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία. Είναι ένας φαύλος κύκλος» δήλωσε ο κ. Σαλμάς.

Στη Μαγνησία

Πολλές είναι οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στη Μαγνησία. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «αυτή τη στιγμή λείπουν από την αγορά φάρμακα νευρολογικής φύσεως, για αναπνευστικά προβλήματα, για τη στυτική δυσλειτουργία, για το στομάχι, το θυρεοειδή, το στομάχι, την καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη λείπουν και πολλά εμβόλια για παιδιά».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στο χώρο του φαρμάκου, με τις ελλείψεις που υπάρχουν και με την πολιτεία να φέρει αποκλειστικά την ευθύνη και δεν θα πρέπει να κατηγορεί για άλλη μία φορά τους φαρμακοποιούς ως υπεύθυνους των ελλείψεων. Οι ελλείψεις στο χώρο του φαρμακείου μπορεί να οφείλονται: 1) Σε έλλειψη κάποιου συστατικού του φαρμάκου.

2) Σε προβλήματα εισαγωγής, 3) Στις παράλληλες εξαγωγές, όπου φάρμακα που προορίζονται για τους Έλληνες ασθενείς, εξάγονται στο εξωτερικό για να κερδίσουν κάποιοι επιτήδειοι και που σε αυτούς δυστυχώς συμπεριλαμβάνονται και ορισμένοι «καλοί φαρμακοποιοί». Η πολιτεία και σε αυτή την περίπτωση «ποιεί την νήσσαν» χωρίς ουσιαστική παρέμβαση και τιμωρία των ενόχων. 4) Στο ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα οι μεγάλες εταιρείες να καλύπτουν πρώτα τις ανάγκες στις χώρες που οι τιμές είναι μεγαλύτερες και ό,τι περισσέψει να το στέλνουν στην Ελλάδα. Αυτοί είναι και οι λόγοι των μεγάλων ελλείψεων, που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, καθώς επίσης και ότι πολλές εταιρείες σιγά σιγά φεύγουν από την Ελλάδα. Εάν συνυπολογίσουμε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες το διάστημα από 15 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου παραμένουν κλειστές πιστεύουμε ότι όλοι μπορούν να συμπεράνουν την κατάσταση που διαμορφώνεται».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει τίποτα από αυτά που ισχυρίζεται στους φαρμακοποιούς και που θα έπρεπε να το είχε κάνει εδώ και αρκετό διάστημα. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν και στην ένταξη των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ για να πωλούνται από εκεί, ενώ τονίζουν και την κατάσταση που επικρατεί με τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία τα φαρμακεία αδυνατούν να τα προμηθευτούν, αφού κοστίζουν ακριβά, δίχως να έχουν την οικονομική δυνατότητα για να τα εξοφλήσουν στις εταιρείες.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ακούγονται διάφορα σενάρια για περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, εξέλιξη που θα προκαλέσει αντιδράσεις στον κλάδο.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συναγερμός στην Ευρώπη για την αφρικανική σκόνη – 180.000 τόνοι άμμου κάλυψαν τον ουρανό της Ελβετίας – Δείτε φωτογραφίες

Μια τεράστια ποσότητα άμμου από τη Σαχάρα έχει καλύψει τον ελβετικό ουρανό από την Παρασκευή,…

30 Μαρτίου 2024

AT&T: Μαζική διαρροή δεδομένων πελατών – Επηρεάστηκαν 73 εκατ. χρήστες

Η AT&T προχώρησε σε αλλαγή κωδικών πρόσβασης λογαριασμών για εκατομμύρια πελάτες της αυτή την εβδομάδα,…

30 Μαρτίου 2024

Λύγισε στη δεύτερη παράταση από τον Εθνικό Π. η Νίκη με 92-97

Μόνο αδιάφορο δεν ήταν το παιχνίδι μεταξύ Νίκη και Εθνικού στο Κλειστό Ν. Ιωνίας για…

30 Μαρτίου 2024

Θέμα στον Guardian το σχέδιο για υποχρεωτική ποσόστωση ελληνικής μουσικής

Θέμα στο βρετανικό Guardian έγινε το σχέδιο της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για υποχρεωτική εκτέλεση…

30 Μαρτίου 2024

Κολωνός: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά – Πότε θα ξέρουμε τις τελικές ποινές

Τη Δευτέρα θα αποφασίσει το δικαστήριο αν θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους 19 καταδικασθέντες για την…

30 Μαρτίου 2024

Δυτική Όχθη: Νεκρός ένας 13χρονος Παλαιστίνιος σε επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων

'Ενας 13χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί κι ένα άλλο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά σε…

30 Μαρτίου 2024