Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Ταλαιπωρίας συνέχεια σε ΙΚΑ – ΟΑΕΔ

Μετά την 3ωρη στάση χθες, 24ωρη απεργία σήμερα

Σε νέα ταλαιπωρία θα υποβληθούν και σήμερα χιλιάδες ασφαλισμένοι ή συναλλασσόμενοι με ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ και στο Βόλο καθώς οι εργαζόμενοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία μετά τη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν χθες από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας.

Με την υποστελέχωση των υπηρεσιών να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά και την ενεργοποίηση πολλών χρηματοδοτικών προγραμμάτων που ωθούν τους ενδιαφερόμενους στους ανωτέρω οργανισμούς για πιστοποιητικά, η κατάσταση ήταν χθες στο ΙΚΑ Βόλου και τον ΟΑΕΔ εκρηκτική, καθώς στις 12 το μεσημέρι σταμάτησαν οι συναλλαγές με το κοινό, σήμερα Πέμπτη είναι η απεργία και όλο το βάρος πέφτει στην Παρασκευή, στο κλείσιμο της εβδομάδας.

Με την κινητοποίησή τους αυτή τα σωματεία των εργαζομένων ζητούν την απόσυρση των άρθρων που προβλέπουν «ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις για παραβατικές συμπεριφορές υπαλλήλων που ζημιώνουν το ασφαλιστικό σύστημα». Οι ποινές είναι ιδιαίτερα αυστηρές στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ευθύνη υπαλλήλων για τη χορήγηση παράνομων συντάξεων επιδομάτων και παροχών.

Οι πρόεδροι πέντε Ομοσπονδιών, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, υποστήριξαν ότι τα συγκεκριμένα άρθρα ποινικοποιούν την εργασία, απειλούν με βαρύτατες ποινές ακόμα και πράξεις που έχουν το στοιχείο της αμέλειας ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στη διάταξη που θέτει ως προαπαιτούμενο για την άσκηση προσφυγής την κατάθεση παραβόλου ίσου με το 20% της ζημιάς που έχει προκληθεί στον φορέα (που δεν μπορεί να υπερβαίνει όμως τα 10.000 ευρώ).

Τόνισαν ότι δεν θέλουν να προστατέψουν τους επίορκους αλλά αντιδρούν «στην εύκολη στοχοποίηση όλων των υπαλλήλων, οι οποίοι επιβαρύνονται με αυξημένο φόρτο εργασίας, και μπορούν εύκολα να κατηγορηθούν και να διαπομπευθούν». Παράλληλα έκαναν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.

Τα θέματα που προκύπτουν από το κατατεθειμένο στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου, με αντικείμενο την «Αυστηροποίηση της Πειθαρχικής Αντιμετώπισης Παραβατικών Συμπεριφορών κατά των Ασφαλιστικών Οργανισμών, του ΕΟΠΥΥ και των νομικών προσώπων εποπτείας του Υπουργείου Εργασίας», συζητήθηκαν πρόσφατα σε συνάντηση συνδικαλιστών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. «Το συνδικαλιστικό κίνημα, στον ευρύτερο χώρο του Υπουργείου Εργασίας, σε καμιά περίπτωση, δε προτίθεται να υπερασπιστεί καταστάσεις και φαινόμενα διαφθοράς, για τα οποία άλλωστε, ζητεί και τη παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων. Όμως, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «κατά τον ίδιο τρόπο,  οφείλουμε να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια και την εργασιακή υπόσταση των συναδέλφων μας, που δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, έχουν στοχοποιηθεί, εξαιτίας κάποιων ελαχίστων (αναλογικά), επίορκων υπαλλήλων. Από την εμπεριστατωμένη συζήτηση που έγινε και μετά τη κατάθεση απόψεων και προτάσεων, υπήρξε ως κοινή συνισταμένη, η διάθεση από πλευράς υπουργού Εργασίας, να προχωρήσει σε νομοπαρασκευαστικές διορθώσεις, κατά τη συζήτηση του ν/σ, που θα εφησυχάζουν τους συναδέλφους μας, για τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Άλλωστε, όπως τονίστηκε, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, εκείνο που επιδιώκεται, είναι η σύντμηση του χρόνου πειθαρχικής αντιμετώπισης των περιπτώσεων παραβατικής συμπεριφοράς, αυτών των λίγων επίορκων υπαλλήλων κι όχι  να καταστεί η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων μας, «όμηροι» του καθενός, που θέλει να ξεσπάσει την οργή του πάνω τους, για τα όσα κακώς κείμενα συμβαίνουν στη χώρα μας. Έτσι, ως προς το ζήτημα της «αμέλειας», που τόσο θόρυβο έχει δημιουργήσει, ρητά αναφέρθηκε, ότι η παράγραφος αυτή θα αποσυρθεί, ώστε να μη γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και παρερμηνειών. Επίσης, θα αντιμετωπίζονται μόνο οι «υπαίτιες» πράξεις ή παραλείψεις, που γίνονται σε βάρος των ασφαλιστικών φορέων, κατόπιν «αποδείξεων».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συνελήφθη 44χρονος για ηχορύπανση

Συνελήφθη, σήμερα τις μεταμεσονύχτιες ώρες στη Σκιάθο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σκιάθου, ένας 44χρονος…

29 Μαΐου 2024

Μέχρι 1η Ιουλίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες

Μέχρι την 1η Ιουλίου έχει παραταθεί η προθεσμία υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (Πόθεν Έσχες). Σύμφωνα…

29 Μαΐου 2024

Συμμετοχή της ομάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής TALOS στον Παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής στη Βοστώνη – videos – photos

Η ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής TALOS αποτελεί τμήμα του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για…

29 Μαΐου 2024

Επίσκεψη της ΕΟΚΑ στα γραφεία του “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ”

  Το Δ.Σ. του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», ενημερώνει τα μέλη του, πως την…

29 Μαΐου 2024

Αμέριμνος

Αμέριμνος κάθονταν χθες στη συμβολή των οδών Κ. Καρτάλη – Δημητριάδος, ο συγκεκριμένος σκύλος. Χωρίς…

29 Μαΐου 2024

Στο Επιμελητήριο Μαγνησίας η Υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη

Εποικοδομητική συνάντηση με μέλη της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Μαγνησίας είχε το πρωί της Τετάρτης 29…

29 Μαΐου 2024