Photo Gallery, Τοπικά

Τήρηση της νομοθεσίας στις περικοπές μισθών

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι η περικοπή των αποδοχών όσων απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους γίνεται από τον εκκαθαριστή της μισθοδοσίας
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι η περικοπή των αποδοχών όσων απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους γίνεται από τον εκκαθαριστή της μισθοδοσίας

Την απόλυτη τήρηση της νομοθεσίας υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή Βόλου ότι ακολουθεί για τις περικοπές μισθών εργαζομένων, μετά από κινητοποιήσεις που αφορούν καταλήψεις και αποχές. Η αντιδήμαρχος κ. Νατάσσα Οικονόμου απαντώντας σε επερώτηση των συμβούλων Μουλά και Χαυτούρα δήλωσε πως η αποστολή των παρουσιολογίων σε καθημερινή βάση είναι υποχρέωση όλων των προϊσταμένων του Δήμου και τόνισε πως παραπλανητικές ανακοινώσεις εξέδιδε η παράταξη της ΔΑΣ ΟΤΑ-ΠΑΜΕ.

«Η διοίκηση λειτουργεί με συγκεκριμένη νομοθεσία και κανόνες, αναφέρει η τήρηση των οποίων είναι απολύτως δεσμευτική για όλους όσοι την ασκούν και για όλους όσοι υπόκεινται στις διαδικασίες της.

Πριν, λοιπόν, οι επερωτώντες δημοτικοί σύμβουλοι προβούν στις αστήρικτες καταγγελίες και στους χαρακτηρισμούς περί «ανοργανωσιάς και διάλυσης των υπηρεσιών… εμπάθειας και εκδικητικότητας προς τους εργαζόμενους» κ.λπ., θα έπρεπε να φροντίσουν να ενημερωθούν για την ισχύουσα σχετική νομοθεσία, για να μη βγουν εκτεθειμένοι λόγω της άγνοιάς τους.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι η περικοπή των αποδοχών όσων απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους (απεργία, στάση εργασίας, αποχή από τα καθήκοντα, κατάληψη) γίνεται από τον εκκαθαριστή της μισθοδοσίας, κατόπιν σχετικής βεβαίωσης των προϊσταμένων των Υπηρεσιών. Τα δε ποσά από την περικοπή των αποδοχών αποδίδονται στους οικείους προϋπολογισμούς, από τους οποίους εκταμιεύτηκαν.

Όσον αφορά στην καθημερινή συγκέντρωση παρουσιολογίων από το οικείο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, αυτή αποσκοπεί στη διενέργεια των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, δηλαδή αφενός στην ενημέρωση των υπηρεσιακών φακέλων των υπαλλήλων (κανονικές/αναρρωτικές κ.ά. άδειες κ.λπ.), αφετέρου και σε περιπτώσεις κινητοποιήσεων των εργαζομένων, στην εξαγωγή ποσοστών συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, για την ενημέρωση υπερκείμενων διοικητικών οργάνων.

Ύστερα από τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι η αποστολή εκ μέρους των αρμόδιων προϊσταμένων στην Οικονομική Υπηρεσία αναλυτικών ονομαστικών καταστάσεων του προσωπικού τους, προκειμένου να προβεί ο εκκαθαριστής μισθοδοσίας στην ανάλογη περικοπή των αποδοχών όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, αποτελεί εκ του νόμου υποχρέωση κάθε προϊσταμένου, ο οποίος φέρει και την πλήρη ευθύνη για τα στοιχεία που δηλώνονται, απαραίτητη για την περαίωση της σχετικής διαδικασίας από το Τμήμα Μισθοδοσίας» τόνισε η αντιδήμαρχος και ο Γ. Μουλάς συμπλήρωσε ότι στο Δήμο πρέπει να τηρείται ο Νόμος και η εργασιακή ειρήνη.

Πώς γίνονται οι περικοπές μισθών

Σύμφωνα με το Νόμο οι περικοπές γίνονται με πράξη αρμόδιου εκκαθαριστή στην πρώτη εκκαθάριση που ακολουθεί της απεργίας ή αν δεν είναι εφικτό στη δεύτερη εκκαθάριση με περικοπή των αποδοχών κατά 1/25 των μικτών μηνιαίων αποδοχών για κάθε ημέρα απεργίας.

Η αποστολή των στοιχείων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) γίνεται υποχρεωτικά για τους μόνιμους την 14η κάθε μήνα και για τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου την 16η-19η κάθε μήνα για την προκαταβολή και την 1η- 4η κάθε μήνα για την εξόφληση.

Η υποχρεωτική αυτή τήρηση των ημερομηνιών της ΕΑΠ και η κατάληψη του Δημαρχείου από τους 5μηνίτες είχε σαν αποτέλεσμα οι εκκαθαρίσεις να γίνουν εν μέρει στη 2η εκκαθάριση και οι υπόλοιπες στην 3η μετά τις απεργίες εκκαθάριση. Ποσοστιαία έγιναν οι παρακάτω περικοπές:

Μόνιμοι: 250 εργαζόμενοι

* 219 εργαζόμενοι έχουν λάβει το σύνολο του μισθού, ποσοστό 42,1% των μονίμων,

* 226 εργαζόμενοι έχουν λάβει το 50%, ποσοστό 43,4% των μονίμων,

* 38 εργαζόμενοι έχουν λάβει 5% έως 50%, ποσοστό 7,3% των μονίμων,

* 37 εργαζόμενοι έχουν λάβει 0% έως 5%, ποσοστό 7,2% των μονίμων,

* σε 35 εργαζόμενους η περικοπή μισθού θα συνεχιστεί από τον επόμενο μήνα.

ΙΔΑΧ: 329 εργαζόμενοι

* 168 εργαζόμενοι έχουν λάβει το σύνολο του μισθού, το 51% του ΙΔΑΧ,

* 115 εργαζόμενοι έχουν λάβει το 50% περίπου του μισθού, το 35% του ΙΔΑΧ,

* 16 εργαζόμενοι έχουν λάβει 5% έως 50% του μισθού, το 5% του ΙΔΑΧ,

* 30 εργαζόμενοι έχουν λάβει 0% έως 5% του μισθού, το 9% του ΙΔΑΧ,

* σε 47 εργαζόμενους η περικοπή μισθού θα συνεχιστεί από τον επόμενο μήνα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το