Πολιτισμός

Τέχνες γυναικών

 

Η Yalena (Ελένη Τσιτσούλη) πρόσφατα κυκλοφόρησε τη νέα της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Amame (Love Me)»
Η Yalena (Ελένη Τσιτσούλη) πρόσφατα κυκλοφόρησε τη νέα της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Amame (Love Me)»

Νέες και ταλαντούχες βολιώτισες δημιουργούν «εκτός των τειχών»

Είναι νέες, ωραίες, ταλαντούχες και βολιώτισες που έχουν ανοίξει τα φτερά τους και πετάνε σε καλλιτεχνικά μονοπάτια εκτός της πόλης. Η μουσικός Yalena (Ελένη Τσιτσούλη), οι ηθοποιοί Αγγελική Φράγκου και Μαρία – Φανή Ψαθά αλλά και η γνωστή ήδη από την εικαστική της παρουσία Ιωάννα Καφίδα μας μίλησαν και μας παρουσιάζουν τις τελευταίες ή τις…πολύ πρώτες τους δουλειές, αλλά και για όσα ονειρεύονται και ετοιμάζουν.

Της ΔΑΝΑΗΣ ΠΙΚΟΥΛΑ

 

Στο ρυθμό της YALENA

H Yalena (Ελένη Τσιτσούλη) γεννήθηκε στο Βόλο και βρίσκεται από το 2004 για σπουδές στην Πάτρα. Ακολουθώντας τα βήματα της μουσικού μητέρας της, ασχολήθηκε από μικρή με τη μουσική μαθαίνοντας πιάνο και βιολοντσέλο. Η κλίση και η αγάπη της για το τραγούδι ήταν από τότε εμφανής. Η Ελένη έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες με γνωστούς παραγωγούς, όπως Pink Noisy, Dim Chord, V-Sag, Consoul Trainin, Ketjak κ.ά. «Η μουσική με ολοκληρώνει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μου. Παρόλο που οι σπουδές μου είναι τεχνοκρατικής φύσης, το τραγούδι ήταν και θα είναι πάντα το πάθος μου. Νιώθω ευτυχισμένη που έχω καταφέρει να μοιραστώ αυτό το κομμάτι μου με τον κόσμο», μας εξηγεί. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η νέα της δισκογραφική δουλειά σε συνεργασία με τον παραγωγό Roni Iron με τίτλο «Amame (Love Me)». Είναι ένα ατμοσφαιρικό house κομμάτι το οποίο έχει ήδη αγαπηθεί από τον κόσμο καθώς και από αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το κομμάτι κυκλοφόρησε στο Winter Sampler της εταιρίας (DANCEPUSH(USA)), αλλά θα κυκλοφορήσει και ως single με official video clip τον Μάρτιο. Επίσης στις 14 Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε ένα ακόμη κομμάτι της, σε συνεργασία με τον Nikko Sunset από την καινούρια ελληνική δισκογραφική εταιρία Zero10 Records, με τίτλο «Nights», ένα deep house κομμάτι που θα κυκλοφορήσει. Στις 2 Μαρτίου η Yalena θα βρεθεί στην Αθήνα καθώς εκεί, στο SIXX, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του. «Ετοιμάζω καινούριες κυκλοφορίες για τις οποίες είμαι πολύ αισιόδοξη! Όσον αφορά τα όνειρά μου, προσπαθώ να ζω στο παρόν και να εκμεταλλεύομαι τις ευκαιρίες που μου παρουσιάζονται στην πορεία. Δίνω πάντα τον καλύτερο μου εαυτό ελπίζοντας να λάβω την αντίστοιχη ανταπόκριση. Όταν συμβαίνει αυτό, το συναίσθημα είναι μοναδικό!» καταλήγει η νεαρή και φέρελπις μουσικός.

Η Αγγελική Φράγκου (αριστερά) και η Μαρία – Φανή Ψαθά στην παράσταση για παιδιά «Από που πάνε για το κάστρο, παρακαλώ;»
Η Αγγελική Φράγκου (αριστερά) και η Μαρία – Φανή Ψαθά στην παράσταση για παιδιά «Από που πάνε για το κάστρο, παρακαλώ;»

Όταν η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥ συνάντησε τη ΜΑΡΙΑ – ΦΑΝΗ ΨΑΘΑ

Η ηθοποιός και παραγωγός Αγγελική Φράγκου κατάγεται από το Βόλο και ζει στην Αθήνα. Ξεκίνησε τη διαδρομή των σπουδών της από το Τ.Ε.Ι. Αθηνών ως νοσηλεύτρια ενώ παράλληλα φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Το 2007 εργάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, στο έργο «Τα ταξίδια του τυχερού Πέτρου». Επιστρέφει στην Αθήνα και το καλοκαίρι του 2011 αποφασίζει να ιδρύσει την ομάδα «Θέατρο Ρετρό» με προσανατολισμό το θέατρο για παιδιά. Η παράσταση «Από που πάνε για το κάστρο, παρακαλώ;», στη σκηνή του «Εν Αθήναις», σε κείμενο της Μαργαρίτας Κυραγιάννη και σκηνοθεσία της Μάρθας Κλουκίνα είναι η πρώτη παραγωγή της ομάδας. «Οι παραστάσεις μας απευθύνονται με σεβασμό στη νοημοσύνη και την ευαισθησία του παιδιού, θεωρώντας το έναν «εν δυνάμει ενήλικα», ενώ ταυτόχρονα απευθύνονται και στην αισθητική και το χιούμορ του ενήλικα. Η ομάδα μας δραστηριοποιείται στην Αθήνα και παρουσιάζει τις παραστάσεις της σε θέατρα και σχολεία. Μέσα στους στόχους της είναι οι παραστάσεις μας να μπορούν να παρουσιάζονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας» όπως και «σε χώρους μη συμβατικούς και αναμενόμενους εκτός από τον συμβατικό χώρο του θεάτρου. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, το Νοέμβριο του 2012 επισκεφτήκαμε το τμήμα μητέρων και ανήλικων κρατουμένων στις φυλακές της Θήβας με την παράσταση μας έχοντας μεγάλη ανταπόκριση. Η συνεργασία της ομάδας μας με διάφορους καλλιτέχνες για την εκάστοτε παραγωγή μας είναι μέσα στις φιλοδοξίες μας και έχει στόχο να διατηρεί ζωντανό τον καλλιτεχνικό διάλογο μεταξύ των μελών της ομάδας και μεταξύ της ομάδας και ενός ευρύτερου δημιουργικού δυναμικού», λέει η Αγγελική Φράγκου για τις μέχρι τώρα δραστηριότητες αλλά και τους στόχους της καλλιτεχνικής της αυτής πρωτοβουλίας. Κι όλα αυτά σε μια δύσκολη εποχή «Δε συμφωνώ καθόλου με όσους φεύγουν από τη χώρα μας. Και ειδικά σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Αν φύγουμε εμείς οι νέοι άνθρωποι, ποιος θα μείνει να εδώ για να φτιάξει τα πράγματα; Επιμένω να βλέπω τα πράγματα θετικά ακόμα και αν δεν είναι και επιμένω να πηγαίνω παρά το φόβο όσο και αν φοβάμαι. Δεν έχω μάθει να εγκαταλείπω και νομίζω η εποχή μας αυτό χρειάζεται: Όση περισσότερη γενναιότητα διαθέτουμε αλλά και όσο πιο καθαρή σκέψη γίνεται» δίνει τη δική της απάντηση.

***

Η Μαρία – Φανή Ψαθά πρωταγωνιστεί στην παράσταση της ομάδας «Θέατρο Ρετρό». Γεννήθηκε στο Βόλο. Σε ηλικία 17 ετών εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στο Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Παράλληλα άρχισε η ενασχόλησή της με το θέατρο. Το 2008 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή «Γιώργος Θεοδοσιάδης» το 2011. «Είμαι πολύ λίγο καιρό στο χώρο επαγγελματικά και οι δουλειές μου είναι λίγες. Μέχρι τώρα μπορώ να πω ότι έχω σταθεί πολύ τυχερή, αφού όλοι με όσους έχω συνεργαστεί είναι άνθρωποι που θαυμάζω την δουλειά τους και έχουμε κοινή αισθητική και κώδικα επικοινωνίας». Για την παράσταση στην οποία συμμετέχει φέτος λέει πως «Δεν είχα φανταστεί ποτέ να παίζω σε παράσταση για παιδιά. Τα παιδιά, ως αθώα και αυθόρμητα, σου δείχνουν ακριβώς αυτό που νιώθουν και σκέφτονται χωρίς να ανησυχούν για το αν θα είναι ευγενικά ή καθωσπρέπει, είναι πολύ έξυπνα, καταλαβαίνουν και απορροφούν τα πάντα. Δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις». Όσο για την κρίση, σα νέα ηθοποιός που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα στο θεατρικό σανίδι πιστεύει πως «εκτός από οικονομική είναι και κοινωνικοπολιτική. Όμως, όπως έχει αποδειχτεί και ιστορικά, σε περιόδους σαν κι αυτή που διανύουμε τώρα γίνονται ουσιαστικά πράγματα σε όλες τις μορφές τέχνης. Όταν βγαίνουν τα χρήματα από την εξίσωση μπορεί να νιώσεις μεγαλύτερη ελευθερία για να εκφράσεις αυτό που έχεις πραγματικά ανάγκη. Ελπίζω να μάθουμε κάποια στιγμή από τα λάθη μας και να μην ξαναβρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση για να μην βρίσκουν ευκαιρία κάποιοι να εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων για να ανέλθουν στην εξουσία με ρατσιστικές και φασιστικές ιδεολογίες όπως είχε συμβεί με τον Χίτλερ. Δυστυχώς δεν απέχουμε και πολύ από μια τέτοια παράλογη κατάσταση», υπογραμμίζει ενώ μας προτρέπει να παρακολουθούμε «όσο πιο πολύ θέατρο μπορείτε, γιατί όπως λέει και η μαμά μιας φίλης μου, «το θέατρο ανοίγει το μυαλό και προστατεύει την ψυχή»».

Ο Λαύκος της Ιωάννας Καφίδα
Ο Λαύκος της Ιωάννας Καφίδα

Το Νότιο Πήλιο της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΑΦΙΔΑ

Η Ιωάννα Καφίδα γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Βόλο. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τον Δημήτρη Μυταρά και τον Χρόνη Μπότσογλου. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Τελευταία της δουλειά μια σειρά 15 έργων (ακουαρέλα) με θέμα το Νότιο Πήλιο που επένδυσαν την περασμένη Κυριακή το ταξιδιωτικό ένθετο πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδας. «Το Νότιο Πήλιο με συνδέει με τον κόσμο, είναι ο κόσμος όπου εγώ και η φύση είμαστε δεμένοι, είναι η μητέρα τόπος» σημείωνε στο συνοδευτικό των έργων κείμενό της η Ιωάννα Καφίδα. «Παίρνω το σακίδιο, ακουαρέλες, πινέλα και όλα τα απαραίτητα για να αποτυπώσω στιγμές, χρώματα, χωριά, ανθρώπους, διαδρομές. Οδηγώ και κάθε στροφή του δρόμου με εκπλήσσει με νέες εικόνες, σαν μια ταινία που τα πλάνα της ποτέ δεν επαναλαμβάνονται». Νεοχώρι, Αργαλαστή, Κάλαμος, Πάου, Χόρτο, Λαύκος, Μηλίνα, Χόρτο, Μουρτιάς, Λύρι, Πλατανιάς, Τρίκερι… το χρώμα σχηματίζει πάνω στο λευκό καμβά μια διαδρομή βγαλμένη λες «σαν από τη μαγεία του Παπαδιαμάντη»… Επόμενος σταθμός της Ιωάννας το Μεσολόγγι καθώς ετοιμάζει έργα για την ομαδική έκθεση με τη συλλογή Μοσχανδρέου με θέμα: Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το