Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Τέσσερις μήνες χωρίς επίδομα διατροφής οι νεφροπαθείς

Συμπληρώθηκε τετράμηνο, χωρίς να καταβληθεί το επίδομα και πλέον οι εκατοντάδες νεφροπαθείς αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης

Στα όρια της κοροϊδίας έφτασε πλέον η υπόθεση της μη καταβολής του επιδόματος διατροφής στους νεφροπαθείς της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας. Ήδη συμπληρώθηκε τετράμηνο, χωρίς να καταβληθεί το επίδομα και πλέον οι εκατοντάδες νεφροπαθείς αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Από τη μια το πρόβλημα με τα πανάκριβα φάρμακα, που πρέπει να λαμβάνουν και τα οποία τους τα χορηγούν μόνον το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και του Νοσοκομείου, από την άλλη η μη καταβολή του επιδόματος διατροφής για ένα τετράμηνο, έχουν οδηγήσει τους νεφροπαθείς σε οικτρή οικονομική κατάσταση, σε σημείο που να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Β. Γιαννάκος «δεν έχουμε πάρει ακόμη το διατροφικό επίδομα του Μαρτίου-Απριλίου, ούτε του Μαΐου-Ιουνίου, κλείσαμε δηλαδή τέσσερις μήνες χωρίς επίδομα». Μάλιστα ανέφερε ότι προχθές βρέθηκε στην Αθήνα, στο υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Καστρινάκη και με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον κ. Αγοραστό και ζήτησαν από τον Υπουργό να καταβληθεί το επίδομα, για να λάβουν την απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι «έχει χαθεί ο φάκελος με τα στοιχεία των δικαιούχων από την περιφέρεια Θεσσαλίας!».

Σημειώνεται, ότι η Θεσσαλία και τα Ιόνια νησιά είναι οι δύο περιφέρειες της χώρας, όπου ακόμη δεν έχει καταβληθεί το επίδομα διατροφής. Το ποσό ανέρχεται σε 360 ευρώ το μήνα, δηλαδή 720 ευρώ το δίμηνο, ενώ συνολικά για το τετράμηνο Μαρτίου-Ιουνίου οι νεφροπαθείς έχουν λαμβάνειν 1.440 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το διατροφικό επίδομα καταβάλλεται μέσω των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ακόμη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας εξέφρασε το παράπονό του και το παράπονο όλων των συμπασχόντων του, ότι ενώ το διατροφικό επίδομα καθυστερεί να καταβληθεί, έχουν καταβληθεί τα προνοιακά επιδόματα από τους Δήμους.

Συνολικά οι νεφροπαθείς δικαιούχοι του διατροφικού επιδόματος στη Θεσσαλία ανέρχονται σε 600 και στη Μαγνησία σε 225.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας, οι νεφροπαθείς έχουν φτάσει στο ύστατο σημείο να μην τους ακούει και να μην τους υπολογίζει κανείς, ενώ, επιπλέον, τους βάζουν να πληρώσουν τα φάρμακά τους.
«Πολλοί δεν έχουν χρήματα, να έλθουν να κάνουν αιμοκάθαρση», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

Κραυγή αγωνίας από νεφροπαθείς της Μαγνησίας και για το γεγονός ότι τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνουν για την αγωγή τους, είναι πανάκριβα και μπορούν να τους τα χορηγούν μόνον το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή του Νοσοκομείου, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να τα παραγγείλουν νωρίτερα, μια εβδομάδα, αλλιώς καθυστερούν να έρθουν, με επιπτώσεις στην υγεία τους.
«Ορισμένα φάρμακα, κυρίως όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση, πρέπει να τα παραγγέλλουν 8-10 ημέρες νωρίτερα, όπως το Prograf, που αντικαθίσταται τώρα από το γενόσημο Akraf».

Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα ένας νεφροπαθής χρειάζεται φάρμακα συνολικής αξίας 200 ευρώ.

Αναφορικά με τα μηχανήματα του Νοσοκομείου ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ότι «πνέουν τα λοίσθια, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό και με τις συνταξιοδοτήσεις δεν γίνονται αντικαταστάσεις».
Από τα 20 μηχανήματα αιμοκάθαρσης που λειτουργούν στο Νοσοκομείο Βόλου, τα μισά περίπου είναι άνω της δεκαετίας και λειτουργούν καθημερινά σε τρεις βάρδιες. Αποτέλεσμα είναι να εξαντλούνται και να κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας. Δέκα μηχανήματα υπήρχε η δέσμευση από το Αχιλλοπούλειο ότι θα παραγγέλλονταν μέσω του ΕΣΠΑ, ωστόσο προς την κατεύθυνση αυτή δεν υπάρχει καμία εξέλιξη από το υπουργείο Υγείας. Στο Νοσοκομείο Βόλου κάνουν αιμοκάθαρση ανά δύο ημέρες, όπως σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, 105 ασθενείς, δηλαδή ανά βάρδια κάνουν αιμοκάθαρση 17-18 νεφροπαθείς.

Οι υπόλοιποι νεφροπαθείς κάνουν αιμοκάθαρση σε ιδιωτική κλινική, 45 και 20 περίπου σπίτια τους, ενώ 35 έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας αναφέρθηκε και στην έλλειψη γιατρών στη μονάδα αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου, έλλειψη που γίνεται εντονότερη το καλοκαίρι, με την έλευση χιλιάδων επισκεπτών στην περιοχή.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μάικλ Ντάγκλας: Κυκλοφόρησε το τρέιλερ της μίνι σειράς όπου υποδύεται τον Βενιαμίν Φραγκλίνο

Δόθηκε στη δημοσιότητα από το Apple TV το τρέιλερ της μίνι σειράς «Franklin», με πρωταγωνιστή…

17 Μαρτίου 2024

«Μου είπαν ότι με θέλει ο γιατρός για να πάω στο νοσοκομείο και μας ανακοίνωσαν ότι πέθανε» λέει η γιαγιά του 15χρονου

Τη ζωή του έχασε χθες ένας 15χρονος στην Αλεξανδρούπολη, όταν έπεσε στο κενό από τον…

17 Μαρτίου 2024

Διευρυμένο

Με διευρυμένο ωράριο, καθ’ όλη την εβδομάδα - εκτός Κυριακής - θα λειτουργούν πλέον τα…

17 Μαρτίου 2024

14χρονος μαθητής δουλεύει ως βοσκός και ετοιμάζεται να γίνει γεωπόνος

Την περίπτωση του 14χρονου Βασιλη Γιακουμή από την Απείρανθο της Νάξου ο οποίος αν και…

17 Μαρτίου 2024

Επαναλειτουργεί μετά από 5 χρόνια το σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής

Κοινό μυστικό στους κατοίκους των Πετραλώνων Χαλκιδικής ήταν επί δεκαετίες το γεγονός ότι, κοντά στο…

17 Μαρτίου 2024

Εντυπώσεις από την εκδρομή της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» – Από τις Αιγές του Φιλίππου Β’ στον οικουμενικό Αλέξανδρο

  Της Ελένης Χ. Δημάκου, μέλους του Δ.Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» Την Κυριακή…

17 Μαρτίου 2024