Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Τέλος το «ράβε- ξήλωνε» στους δρόμους

Νέος κανονισμός εκτέλεσης εργασιών από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Βόλου

Να μπει τέλος στο «ράβε- ξήλωνε» στους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος και των δημοτικών ενοτήτων από τις εργασίες που εκτελούν Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας επιχειρεί να βάλει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου με τη σύνταξη και εφαρμογή νέου κανονισμού εκτέλεσης εργασιών. Στον Κανονισμό προβλέπονται αυξημένα πρόστιμα και κυρώσεις για παρατυπίες, καθυστερήσεις, υπερβάσεις, τα οποία ξεκινούν από τα 100 ευρώ (υπέρβαση της χορηγηθείσας άδειας) και φτάνουν ακόμη και τις 10.000 ευρώ για εκτέλεση εργασιών χωρίς αδειοδότηση.

«Με στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και την ασφάλεια των πολιτών  και τη λειτουργικότητα της πόλης η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου εκπόνησε «κανονισμό εκτέλεσης εργασιών επί οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων για εγκατάσταση δικτύων». Ο κανονισμός έρχεται να καλύψει το κενό που υπήρχε σε αυτόν τον τομέα για το σύνολο του νέου Δήμου Βόλου, καθώς η μόνη ρύθμιση που υπήρχε ήταν ένας άτυπος κανονισμός, ο οποίος ίσχυε στα όρια του πρώην Δήμου» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτης Λαμπρινίδης.

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι οι Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας, αλλά και άλλα νομικά ή και φυσικά πρόσωπα εκτελούν συχνά εργασίες επί των οδών και των πεζοδρομίων χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι προβλέψεις του Νόμου.

Με το νέο κανονισμό της Τεχνικής Υπηρεσίας επιχειρείται να ρυθμιστούν όλα τα θέματα που αφορούν στον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών και κάθε είδους τομή για τη διέλευση υπογείων δικτύων είτε για επιφανειακές εργασίες. Προβλέπονται σαφείς προδιαγραφές εκτέλεσης των εργασιών, δηλαδή οι πρότυπες τεχνικές προδιαγραφές για την εκτέλεση δημοσίων έργων, ο κανονισμός τεχνολογίας σκυροδέματος και οι σχετικές τεχνικές οδηγίες. Ταυτόχρονα προβλέπονται οι δεσμευτικές προθεσμίες για την πλήρη αποκατάσταση των τομών από την υπηρεσία που εκτελεί το έργο. Στη χορήγηση αδειών τομών προβλέπεται μεταξύ των άλλων η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, η οποία έχει εκδοθεί στο όνομα του οργανισμού που εκτελεί τις εργασίες. Ενώ στα δικαιολογητικά χορήγησης αδειών μεταξύ των άλλων υπάρχει και αναλυτική περιγραφή των εκτελούμενων εργασιών, η οποία περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα, τις διατομές και τον εξοπλισμό που θα εγκατασταθεί, ανάλυση του τρόπου εκτέλεσης και της μεθόδου επικάλυψης, όλες τις διαδικασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος, καθώς και τους χώρους απόρριψης των προϊόντων εκσκαφής. Τέλος, δε, και τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τα μέτρα σήμανσης και ασφαλείας. Παράλληλα με τον κανονισμό και όπου απαιτείται καταβολή τέλους διέλευσης ή και τέλους χρήσης, όπως σε παρόχους δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ισχύουν οι αντίστοιχοι νεοεφαρμοζόμενοι κανονισμοί.

Στις γενικές υποχρεώσεις εκείνων οι οποίοι εκτελούν εργασίες περιλαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας με προφυλάξεις και ειδική σήμανση, η καλαίσθητη περίφραξη του χώρου εργασιών, η απαγόρευση εναπόθεσης και αποθήκευσης υλικών στο οδόστρωμα, η χρήση ετοίμου σκυροδέματος για άμεση αποκατάσταση και τη μικρότερη δυνατή ενόχληση των περιοίκων. Οι αποκαταστάσεις των πεζοδρομίων θα γίνονται πάντοτε σε συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Νόμο για τις υποχρεώσεις των ιδιωτών  στα πεζοδρόμια, έμπροσθεν των οικιών. Στον κανονισμό, επίσης,  υπάρχουν αυξημένα πρόστιμα και κυρώσεις για παρατυπίες, καθυστερήσεις, υπερβάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι προβλέπονται πρόστιμα από 100 ευρώ (υπέρβαση της χορηγηθείσας άδειας), αλλά και από 200 έως 1.000 ευρώ για παραμέληση υποχρεώσεων καθαρισμού και αποκαταστάσεων, ενώ οι εργασίες χωρίς απαραίτητες σημάνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμο έως 1.500 ευρώ με αναπροσαρμογές και η εκτέλεση εργασιών χωρίς αδειοδότηση πρόστιμα από 300 έως 10.000 ευρώ, σύμφωνα με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και όπως προβλέπει η αυτόφωρη διαδικασία του Νόμου. Η θεώρηση των παραβάσεων θα διαβιβάζεται αμέσως από την Τεχνική Υπηρεσία προς την αντίστοιχη Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου για τακτοποίηση.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου κ. Φώτης Λαμπρινίδης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα θέσπισης ενός τέτοιου κανονισμού και προσθέτει: «Ο νέος κανονισμός κωδικοποιεί τη σχετική νομοθεσία, η οποία ισχύει ως βήμα αναβάθμισης των προσπαθειών του Δήμου να ρυθμιστούν ορθά τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη χρήση των δημοτικών οδών και πεζοδρομίων και την έλλειψη συντονισμού των φορέων που παρεμβαίνουν, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι».

Να αναφερθεί ότι το σχέδιο κανονισμού, θα τεθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ακολούθως θα εισαχθεί στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου για να έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ όπως τονίζει ο κ. Λαμπρινίδης «είναι ανοιχτό σε προτάσεις συναρμόδιων φορέων και πολιτών  πριν πάρει την τελική του μορφή».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μητέρα δολοφόνησε την κόρη της και πέταξε το πτώμα της σε κάδο απορριμάτων

Μια μητέρα από το Φοίνιξ των ΗΠΑ φέρεται να δολοφόνησε την παραμονή των Χριστουγέννων την…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ρέντης: Πέθανε ο αστυνομικός που χτυπήθηκε από φωτοβολίδα

Πέθανε ο αστυνομικός που χτυπήθηκε από φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από το…

27 Δεκεμβρίου 2023

Μοντέλο πήγε τόπλες βόλτα τον σκύλο της, συνελήφθη και καταγγέλλει μεροληψία της αστυνομίας

Την έντονη διαμαρτυρία της για τη συμπεριφορά της αστυνομίας στο πρόσωπό της αφού την συνέβαλαν…

27 Δεκεμβρίου 2023

Καλαμάτα: Νεκρός ο χειριστής του εκπαιδευτικού αεροσκάφους που έπεσε

Νεκρός ο χειριστής του εκπαιδευτικού αεροσκάφους της 120 ΠΕΑ που έπεσε στην Καλαμάτα. Ειδικότερα, όπως…

27 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς: Πλήθος κόσμου από Ελλάδα και εξωτερικό για το τελευταίο αντίο στην Καβάλα

Η γενέτειρα του Βασίλη Καρρά και ο τόπος που αγάπησε αλλά και αγαπήθηκε ο μεγάλος…

27 Δεκεμβρίου 2023

Πληρωμές από e- ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ – Ποιοι πάνε ταμείο από σήμερα

Μια σειρά πληρωμών θα γίνουν σε 57.700 δικαιούχους από e- ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από σήμερα,…

27 Δεκεμβρίου 2023