Τοπικά

Τέλος στις 20 ρυπογόνες μονάδες της Κάρλας

ΚΑΡΛΑ

Το έργο της Κάρλας κινδυνεύει με απένταξη από τα κοινοτικά προγράμματα και η λίμνη εξελίσσεται σταθερά σε βούρκο. Την ίδια ώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζει ότι χρήματα για την ολοκλήρωσή του υπάρχουν, αλλά οι τοπικοί φορείς και οι υπηρεσίες είναι εκείνοι που το «υπονομεύουν».

Σε σημερινή εκδήλωση του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, για τα τρία χρόνια λειτουργίας, θα ανακοινωθεί ότι ο Φορέας θα συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι το 2015, θα ζητηθεί να αφαιρεθούν οι άδειες από τις 20 βιοτεχνικές, γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες που ρυπαίνουν τη λίμνη και ο εκπρόσωπος του τομέα περιβάλλοντος του υπουργείου κ. Θ. Οικονόμου, θα απαιτήσει να κλείσει οριστικά το πρόβλημα που δημιουργεί ο Δήμος Φερών, ο οποίος δεν συναινεί με την ταυτόχρονη κατασκευή των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, καθώς δεν επιθυμεί να κατασκευαστούν γεωτρήσεις υδροδότησης του Βόλου.

«Θα τους δοθούν ακόμη και τα κλειδιά από τις γεωτρήσεις» τόνισε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος γνωρίζει ότι ο Βόλος δεν επιθυμεί να υδροδοτηθεί από την Κάρλα, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως όρο για τη χρηματοδότηση του έργου την κατασκευή των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης.

Για τον τομέα περιβάλλοντος του υπουργείου, ο κ. Οικονόμου θα επισημάνει ότι το έργο της άρδευσης επείγει να ολοκληρωθεί γιατί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές και θα επιχειρηθεί να ξετυλιχτεί το κουβάρι των ευθυνών, για τις παλινωδίες μη ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα ώρα 9:00 π.μ. στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Χρυσαλλίδα στο Μεταξοχώρι Αγιάς

Εκεί θα ανακοινωθεί ότι ο φορέας διαχείρισης της Κάρλας θα συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι το 2015, καθώς τα κονδύλια για την παρακολούθηση και την εφαρμογή προγραμμάτων βιοποικιλότητας της λίμνης είναι εξασφαλισμένα. Στην περίπτωση που παύσει να λειτουργεί, παρότι το διοικητικό συμβούλιο προσφέρει αμισθί τις υπηρεσίες του, θα υπάρξουν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο φορέας θα συνεργάζεται στο εξής στενά με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που από την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει τα τεχνικά έργα.

«Το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος θα πρέπει να μείνει εκτός περικοπών. Με την κατάργηση του φορέα δεν θα υπήρχε άλλωστε δημοσιονομικό όφελος» τόνισε η πρόεδρος, καθηγήτρια πανεπιστημίου κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου και δήλωσε ότι ο φορέας έχει απορροφήσει το 50% των προγραμμάτων, που του έχουν ανατεθεί.

Η ίδια δήλωσε ότι τα έργα της Κάρλας πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθούν αν υπάρχει το ελάχιστο ενδιαφέρον επιβίωσης της λίμνης.

«Η ποιότητα νερού της λίμνης παρακολουθείται κάθε μήνα, όπως παρακολουθείται και η κατάσταση των ιχθυοπληθυσμών. Για να μην γίνει η κατάσταση μη αναστρέψιμη πρέπει να ληφθεί μέριμνα από όλους για το διαθέσιμο στη λίμνη ρυπαντικό φορτίο. Η ποιότητα νερού είναι ευτροφική και η ποιότητα εξαρτάται άμεσα από την υδρολογική κατάσταση. Το καλοκαίρι η Κάρλα πέρασε την πιο δύσκολη κατάσταση από τη δημιουργία της, μιας και λειτουργεί σαν δεξαμενή που μαζεύει οτιδήποτε έρχεται από τη λεκάνη απορροής. Με τους ιχθυοπληθυσμούς η κατάσταση διορθώθηκε από την απαγόρευση αλιείας, αλλά τα ψάρια πεθαίνουν γιατί αντιμετωπίζουν συνθήκες ανοξίας, υψηλές θερμοκρασίες, υψηλό ρυπαντικό φορτίο και έλλειψη ανανέωσης νερού» δήλωσε.

Σε ερώτηση γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα από την ώρα που είναι γνωστές σε όλους οι σημειακές πηγές ρύπανσης η κ. Κάγκαλου απάντησε ότι πρέπει άμεσα να αφαιρεθεί η άδεια μονάδων που εντοπίστηκαν κατ’ επανάληψη να ρυπαίνουν, ενώ πρέπει να αντιληφθούν και οι αγρότες το πρόβλημα που δημιουργούν τα λιπάσματα.

«Ο φορέας δεν έχει εκτελεστική αρμοδιότητα, αλλά γνωρίζει όπως γνωρίζουν και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος όλους όσοι ρυπαίνουν, με το ονοματεπώνυμό τους. Τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί δεν τους έχουν συνετίσει γιατί αδιαφορούν. Πρέπει να αφαιρεθούν οι άδειες λειτουργίας και όσων εκβάλλουν απόβλητα στον Πηνειό γιατί το σύστημά του είναι συνδεδεμένο με την Κάρλα. Οι μηχανισμοί της πολιτείας να αναλάβουν επιτέλους δράση» κατέληξε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το