Photo Gallery, Τοπικά

Τέλος επιτηδεύματος 27 χρόνια μετά θάνατον

Παιδιά του εκλιπόντος βρήκαν το ειδοποιητήριο που απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος

 

Ειδοποιητήριο με το οποίο ενημερώνει αποβιώσαντα, πριν 27 χρόνια, στο Βόλο για τον κίνδυνο επιβολής τέλους επιτηδεύματος, απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Συγγενικά πρόσωπα του εκλιπόντος που βρήκαν το ειδοποιητήριο, δεν πίστευαν ότι ο πατέρας τους, που πέθανε πριν 27 χρόνια, θα παρέμενε μέχρι σήμερα στα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην ειδοποίηση «οι επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών στο Μητρώο της αρμόδιας ΔΟΥ, ενώ δεν ασκούν πλέον τη δραστηριότητα του ελευθέριου επαγγέλματος ή της εμπορικής επιχείρησης, δύνανται μέχρι 14/6/2012 να πραγματοποιήσουν εκπρόθεσμη διακοπή με ημερομηνία διακοπής από την 1/1/2011.

Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί εκπρόθεσμη διακοπή, θεωρείται ότι η δραστηριότητα ασκήθηκε και κατά τη χρήση του 2011 και θα επιβληθεί για το οικονομικό έτος 2012, τέλος επιτηδεύματος ακόμη κι αν δεν έχει δηλωθεί εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή εμπορική επιχείρηση».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιάς, ενόψει της αναγκαιότητας της εντατικοποίησης των δράσεων για την είσπραξη των οφειλών, έχει δώσει εντολή για να προχωρήσει η διασταύρωση:

α) Φορολογουμένων που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

β) Των 1500 μεγαλύτερων οφειλετών.

γ) Λοιπών οφειλετών μεσαίας κατηγορίας.

Η διασταύρωση αυτή πραγματοποιείται με τις βάσεις δεδομένων της ΓΓΠΣ που αφορούν σε:

– Εμβάσματα στο εξωτερικό των τελευταίων δύο ετών.

– Ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

– Τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό.

Σε περίπτωση ευρημάτων από τη διασταύρωση θα γίνει, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, άμεση ενεργοποίηση της αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. (όπως ορίζεται με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/24/ΕΕ στο ελληνικό δίκαιο ν. 4072/2012 86Α΄ 11/4/2012) και θα ζητηθεί η είσπραξη ή η λήψη εξασφαλιστικών μέτρων για τους υπόχρεους που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές τους υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Αντ. Φωκίδης

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το