Photo Gallery, Τοπικά

Τέλος εκπτώσεων, αρχή προσφορών

Μειωμένοι κατά μέσο όρο 30% οι τζίροι των φετινών εκπτώσεων στην αγορά του Βόλου
Μειωμένοι κατά μέσο όρο 30% οι τζίροι των φετινών εκπτώσεων στην αγορά του Βόλου

 

Χειρότερα κινήθηκαν οι πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων του Βόλου στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις, που λήγουν σήμερα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έρευνας που διεξάγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε όλους τους εμπορικούς συλλόγους μέλη της με τη χρήση ερωτηματολογίου. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η μείωση του τζίρου στις χειμερινές εκπτώσεις κινήθηκε γύρω στο 30% από πέρυσι. Στο μεταξύ από αύριο πολλά καταστήματα του Βόλου, κυρίως μεγάλα εμπορικά «αλυσίδες», ξεκινούν προσφορές.

Άλλη μια περίοδος εκπτώσεων λήγει, ωστόσο και αυτή δεν ήταν η αναμενόμενη για την εμπορική αγορά του Βόλου. Όλες σχεδόν οι εμπορικές επιχειρήσεις είδαν τους τζίρους τους να σημειώνουν μείωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σε ποσοστά που φθάνουν και το 30%. Όπως μάλιστα δηλώνει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κ. Μαγαλιός, «αν μια επιχείρηση έχει χάσει συνολικά από το 2009 το 50% του τζίρου της, τότε βρίσκεται σε καλή θέση… Γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου και 75%»!

Η κίνηση και σε αυτήν την περίοδο των εκπτώσεων δεν ήταν η αναμενόμενη και η πτωτική πορεία που έχει ξεκινήσει το 2009-2010, συνεχίστηκε. «Οι επιχειρήσεις για να επιβιώσουν, χρειάζεται τόνωση της κατανάλωσης. Βλέπουμε πελάτες μας που δεν έχουν πρόβλημα οικονομικό, καθώς δεν έχουν υποστεί μειώσεις στα εισοδήματά τους, να διστάζουν να προχωρήσουν σε αγορές» σημειώνει ο κ. Μαγαλιός.

Η ΕΣΕΕ πραγματοποίησε έρευνα σε 20 εμπορικές επιχειρήσεις του Βόλου και από χθες συγκεντρώνει τα ερωτηματολόγια που είχαν διανεμηθεί. Στα ερωτηματολόγια τέθηκαν 11 ερωτήσεις, που ήταν σε ποιο επίπεδο κινήθηκαν οι χειμερινές εκπτώσεις, πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις, αν καταγράφηκε αύξηση ή μείωση πωλήσεων και σε ποια ποσοστά, σε πόσα ανερχόταν η μέση απόδειξη που εξέδιδαν τα καταστήματα, ποιος ο μέσος αριθμός των πελατών που επισκέφθηκαν τα καταστήματα μια καθημερινή ημέρα, ποιες περίοδοι των εκπτώσεων είναι οι καλύτερες, πότε προγραμματίζουν οι έμποροι να πραγματοποιήσουν εκπτωτικές ενέργειες, πώς αξιολογείτε την πολιτική ορισμένων εμπορικών καταστημάτων που πραγματοποιούν ενέργειες προσφορών πριν τις εκπτώσεις, αν παρατήρησαν το φαινόμενο των λουκέτων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 ή κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Επίσης ζητήθηκαν οι κλάδοι του εμπορίου στους οποίους ανήκουν οι ερωτηθείσες επιχειρήσεις, η νομική τους μορφή, ο αριθμός των απασχολούμενων στην επιχείρηση και ο κύκλος εργασιών της το 2012.

Πολλές εμπορικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε μείωση των εξόδων λειτουργίας τους, είτε μειώνοντας το κόστος του ενοικίου, είτε απολύοντας προσωπικό. Τουλάχιστον 90.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στο εμπόριο το 2012 με το συνολικό αριθμό των απασχολούμενων να φτάνει πλέον τις 664.400, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Είναι χαρακτηριστικό ότι η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά μετά το 1999, σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Σημειωτέον ότι η ετήσια μείωση των εργοδοτών στο εμπόριο είναι -15,7% και των αυτοαπασχολουμένων -3,9%, όταν στο σύνολο της οικονομίας η μείωση των εργοδοτών είναι -16,6%. Τα στοιχεία από πρωτογενή έρευνα που διεξήχθη από την ΕΣΕΕ για τις εμπορικές επιχειρήσεις δείχνουν ότι ο μέσος όρος απασχολουμένων στο εμπόριο ανά επιχείρηση είναι σήμερα 2,76 απασχολούμενοι έναντι 2,88 το 2012.

Αναλυτικότερα στο χονδρικό εμπόριο είναι 5,05 και από 2,01 το 2012 σε 1,86 στο λιανικό.  Αναφορικά δε με το μέγεθος της επιχείρησης ο μέσος όρος απασχολουμένων το 2013 είναι 1 στις πολύ μικρές, 2,87 στις μικρομεσαίες και 31,86 στις μεγάλες. Η ετήσια μείωση της απασχόλησης στις εμπορικές επιχειρήσεις είναι -4,2%, ενώ για την τριετία 2009-2013 υπολογίζεται στο -24,8%. Στο 87% των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων δεν γίνονται πλέον υπερωρίες, ούτε στο λιανικό, ούτε στο χονδρικό εμπόριο. Θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι το 81% των μικρών και μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων έχει πρόθεση να διατηρήσει το προσωπικό τους αριθμητικά σταθερό, με την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθούν να λειτουργούν.

Δυστυχώς, ο μέσος όρος πιθανότητας διακοπής λειτουργίας σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο κυμαίνεται στο 43%-44%, ενώ τα ποσοστά διακοπής λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων είναι υψηλά στις μικρές με 51%, 40% στις μικρομεσαίες και 14% στις μεγάλες.

 

Από αύριο προσφορές

Πέντε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις του Βόλου είχαν γνωστοποιήσει μέχρι χθες στον Εμπορικό Σύλλογο την πρόθεσή τους, να ξεκινήσουν από αύριο προσφορές στα εμπορεύματά τους. Πρόκειται για μεγάλα εμπορικά καταστήματα «αλυσίδες», γεγονός που δείχνει ότι δεν πήγαν καλά στις εκπτώσεις, αλλά και ότι διαθέτουν ακόμη εμπορεύματα, που θέλουν να δώσουν.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα σε όσες επιχειρήσεις επιθυμούν, να προβούν σε δεκαήμερα προσφορών. Έτσι κάθε επιχείρηση που διενεργεί προσφορές, μπορεί να πουλά συγκεκριμένα προϊόντα ή προϊόντα ορισμένης κατηγορίας για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις δέκα συνεχόμενες μέρες, εφόσον αναγράφονται ευκρινώς η παλιά και η νέα τιμή των προϊόντων, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα (βιτρίνες, ράφια κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι:

-Τα προσφερόμενα είδη δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει η επιχείρηση.

-Στα είδη θα πρέπει να αναγράφονται με ευκρίνεια δυο τιμές. Η τιμή πριν την προσφορά, διαγραμμένη και η νέα τιμή, χωρίς ποσοστό έκπτωσης. Θα πρέπει επίσης να τοποθετηθεί πινακίδα σε ορατά από τον πελάτη σημεία του καταστήματος και των βιτρινών, όπου θα αναφέρονται τα προσφερόμενα είδη.

-Απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των προσφορών ως συνέχεια των εκπτώσεων.

-Νέα προσφορά του ίδιου είδους δεν επιτρέπεται πριν παρέλθουν εξήντα μέρες από την προηγούμενη.

-Ο υπεύθυνος κάθε εμπορικού καταστήματος οφείλει να ανακοινώνει τις προσφορές που προτίθεται να κάνει (κατάσταση με τα προσφερόμενα προϊόντα) και τη χρονική διάρκειά τους, στον Εμπορικό Σύλλογο και στη Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας, τουλάχιστον μία ημέρα πριν την έναρξή τους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το