Πολιτισμός

«Τέλμα»: Ο Άμλετ απ’ την… ανάποδη!

 

 

Ένας κόσμος σε τέλμα κι ένας Άμλετ ξανά στον κόσμο μας, από τους ΔραΠαίκτες αυτή τη φορά, με στόχο να μας αφυπνίσει
Ένας κόσμος σε τέλμα κι ένας Άμλετ ξανά στον κόσμο μας, από τους ΔραΠαίκτες αυτή τη φορά, με στόχο να μας αφυπνίσει

Ο ευΆγγελος Κάβουρας για τη νέα φουτουριστική παραγωγή των ΔραΠαικτών που θα κάνει πρεμιέρα το Μάιο

«Να βγει κανείς ή να μη βγει». Ιδού η απορία που υπόσχονται να μας λύσουν οι ΔραΠαίκτες μέσα από τη νέα φουτουριστική μαύρη κωμωδία «Τέλμα» που ετοιμάζονται να μας παρουσιάσουν για οκτώ παραστάσεις στις αρχές Μαΐου. Χοροκίνηση και ποίηση, φουτουριστική μουσική και αποστειρωμένα σκηνικά αλλά και ενδύματα από ανακυκλώσιμα υλικά συνθέτουν το νέο πλανήτη που ο Άμλετ, από την ανάποδη αυτή τη φορά καλείται να σώσει από την καταστροφική του πορεία. Για τη νέα αυτή παραγωγή, αλλά και για τον κοινωνικό σκοπό των παραστάσεων, μας μίλησε ο ευΆγγελος Κάβουρας που υπογράφει το έργο και τη σκηνοθεσία.

 Συνέντευξη: ΔΑΝΑΗ ΠΙΚΟΥΛΑ

 «Τέλμα», η νέα παραγωγή των ΔραΠαικτών. Πώς προέκυψε η επιλογή αυτού του έργου κι ο τίτλος του;

Τέλμα είναι ο Άμλετ απ’ την. ανάποδη, μια φουτουριστική μαύρη κωμωδία για ένα πλανήτη που οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά πνέει τα λοίσθια, και χρειάζεται έναν ήρωα -όπως κάθε εποχή χρειάζεται τους ήρωές της- για να ανατρέψει την καταστροφική του πορεία. Το πασίγνωστο δίλλημα του Άμλετ «Να ζει κανείς ή να μη ζει» στο πλέον συζητημένο (ως προς τον τρόπο ανεβάσματός του) ομώνυμο έργο του δραματουργικού ρεπερτορίου, μεταπλάθεται στο «Να βγει κανείς ή να μη βγει» και παραμένει το ίδιο προφητικό όσο και επίκαιρο. Έτσι σε χίλια χρόνια από σήμερα, ο μελλοντικός άνθρωπος πιθανόν να διερωτάται αν θα βγει ή όχι απ’ το κουβούκλιο που θα τον προστατεύει απ’ το μεταπυρηνικό νέφος που θα ‘χει μολύνει την ατμόσφαιρα. Όπως και σήμερα αναρωτιόμαστε «να βγει κανείς ή να μη βγει» απ’ το σπίτι και τη βόλεψη του καναπέ μπροστά στο χαζοκούτι, προκειμένου να διαδηλώσει ενάντια στα άδικα μέτρα και τον παραλογισμό των πολιτικών. Ένας κόσμος λοιπόν σε τέλμα κι ένας Άμλετ ξανά στον κόσμο μας, μπας και μας αφυπνίσει!

Τι το καινοτόμο, όπως υπόσχεστε, εισάγετε στα θεατρικά συμβαίνοντα της πόλης μας με το «Τέλμα»;

Πέρα απ’ την ίδια τη διασκευή που ρίχνει μια φουτουριστική ματιά στον κλασικό σαιξπηρικό Άμλετ, καινοτόμα είναι η σκηνογραφία και η ενδυματολογία που υλοποιούνται με ανακυκλώσιμα υλικά, υλικά που ο καθένας μας θα τα είχε για πέταμα. Έτσι, οι ηθοποιοί ένιωσαν άνθρωποι του μέλλοντος όπου το πλαστικό, που χρειάζεται αιώνες για να αποδομηθεί, κυριαρχεί παντού: Aπ’ τα πιάτα που φιλοξενούν τα χάπια, τον αποκλειστικό τρόπο της αυριανής μας διατροφής, μέχρι τα ρούχα από σκουπιδοσακούλες και σελοφάν συσκευασίας. Χοροκίνηση και ποίηση, φουτουριστική μουσική και αποστειρωμένα σκηνικά, κωμικές στιγμές αλλά και συγκίνηση δένονται αρμονικά μεταξύ τους και ολοκληρώνουν την «μίμηση πράξεως σπουδαίας και τελείας».

 

Οι ΔραΠαίκτες μας έχουν συνηθίσει σε ποιοτικές παραστάσεις, αλλά και στον καλό σκοπό πραγματοποίησής τους. Ποια η κοινωνική αποστολή αυτού του κύκλου των παραστάσεων;

Με το προηγούμενο έργο μας συγκεντρώσαμε εκατοντάδες κιλά τρόφιμα για τα κατά τόπους Κοινωνικά Παντοπωλεία και συλλόγους σε Βόλο, Πήλιο και Θεσσαλία. Αυτή τη φορά κινούμαστε πιο στοχευμένα: όποιος θεατής μπορεί, αφήνει τον οβολό του στον κουμπαρά που θα υπάρχει για το Ορφανοτροφείο Βόλου, αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών που φιλοξενεί. Όταν το κράτος αμελεί, θεωρούμε ότι μέσα απ’ το θέατρο μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε. Όραμα των ΔραΠαικτών εξάλλου είναι το ελεύθερο και δωρεάν θέατρο για όλους -τόσο γι’ αυτούς που θέλουν να συμμετέχουν όσο και για εκείνους που θέλουν απλά να το απολαμβάνουν- και η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο μέσα από αυτό.

Παραγωγικότατη η περίοδος απ’την τελευταία φορά που μιλήσαμε -πριν λίγους μήνες επί «Μ(π)αλωμένου Γάμου»- τόσο για τους ΔραΠαίκτες, όσο και για σένα προσωπικά: Δύο standup comedy drag shows, το παιδικό «Ο Κεραμιδοτρέχαλος», ένα βιβλίο υπό έκδοση.

Καλά να είμαστε, πέρα απ’ το να επιβιώνουμε απλώς (που δυστυχώς είναι ζητούμενο για πολλούς από εμάς υπό τις παρούσες συνθήκες), να ζούμε στο έπακρο μέσα απ’ τη δημιουργία και τα συναισθήματα.

 

Πότε και που

Στο αμφιθέατρο του Ορφανοτροφείου Βόλου (2ας Νοεμβρίου 10, στον Αγ. Παντελεήμονα), μόνο για οχτώ παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 9, 10, 11, 12 και 16, 17, 18, 19 Μαΐου στις 9:30 το βράδυ με είσοδο ελεύθερη.

 

Οι συντελεστές

Σενάριο – σκηνοθεσία: ευΆγγελος Κάβουρας.

Ερμηνεύουν: Λεωνίδας Αχλαδιώτης, Βαρβάρα Δεμίρη, ευΆγγελος Κάβουρας, Αποστολία Καλυβιώτη, Έλενα Μαρκοζάνη, Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Τσιρώνης. Φωνή: Σπύρος Μακρυγιάννης.

Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Έφη Αντωνίου, Κάβουρας ευΆγγελος, Χαρά Κουτζαγιώτη.

Χορογραφία – κινησιολογική επιμέλεια: Greta Polanska Μοϊδίνη.

Φωτισμοί – ηχογράφηση – σπικάζ: Πάρης Ζίκος (Zk Studio).

Μουσικοηχητική επιμέλεια: Κάβουρας ευΆγγελος.

Υλοποίηση σκηνικών – design: Χαρά Κουτζαγιώτη.

Υλοποίηση κουστουμιών: Έφη Αντωνίου, Βάσω Γορδίου.

Κομμώσεις – μακιγιάζ: Λεωνίδας Αχλαδιώτης.

Στην κονσόλα: Χαρά Κουτζαγιώτη.

Artwork αφίσας: Κάβουρας ευΆγγελος, Χαρά Κουτζαγιώτη.

Φωτογράφηση: Βικτώρια Μουζλάνοβα.

Καλλιτεχνική σύλληψη – παραγωγή – προώθηση: Κάβουρας ευΆγγελος, ΔραΠαίκτες Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το