Κατηγορίες: Αθλητισμός

Σ. Πελεκούδα: Είμαι περήφανη που αγωνίζομαι στην Εθνική

Το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Ολοένα και περισσότερα κορίτσια ασχολούνται με το άθλημα, υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι στην ελληνική περιφέρεια που έχουν δημιουργήσει ανταγωνίστριες ομάδες και το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος ανεβαίνει διαρκώς. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και στις Εθνικές ομάδες γυναικών, νεανίδων, κορασίδων, οι οποίες αρχίζουν να σημειώνουν τις πρώτες τους επιτυχίες στην Ευρώπη.

Ρεπορτάζ: ΕΥΘΥΜΗΣ Δ. ΧΟΥΤΑΣ

Η Εθνική ομάδα Νεανίδων κατάφερε να προκριθεί στη β’ φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ως η καλύτερη η καλύτερη τρίτη ομάδα από όλους τους ομίλους. Αυτό και μόνο θεωρείται μεγάλη επιτυχία, καθώς αντιμετώπισε στον όμιλό της μεγαθήρια του ευρωπαϊκού γυναικείου ποδοσφαίρου στην κατηγορία, όπως την Ιταλία (πρωταθλήτρια Ευρώπης 2008) και τη διοργανώτρια Αυστρία.

Στο τρίτο και καθοριστικό της παιχνίδι η ελληνική ομάδα επιβλήθηκε 3-0 του Καζακστάν, ενώ στα προηγούμενα γνώρισε την ήττα από την Αυστρία με 2-1 και αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 της Ιταλίας.

Με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αγωνίστηκαν και τρεις Βολιώτισσες. Πρόκειται για τις Σοφία Πελεκούδα, Αναστασία Ζήγρα και Νικολέτα Κανιάκα. Οι δύο πρώτες το καλοκαίρι μεταπήδησαν από τον Α.Σ. «Βόλος 2004» στις Ελπίδες Καρδίτσας, ενώ η τρίτη πήρε μεταγραφή για την Ολίμπια Σόφιας.

Η Σοφία Πελεκούδα φιλοξενήθηκε χθες στην εκπομπή του Sport-Fm «Αθλητικό Περισκόπιο» και μίλησε για την επιτυχία της Εθνικής, το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, καθώς και για τις προσωπικές της φιλοδοξίες. Αναλυτικά οι δηλώσεις της Βολιώτισσας παίκτριας:

Για το πώς αισθάνεται μετά την επιτυχία της Εθνικής να προκριθεί στη β’ φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νεανίδων: «Είμαι πολύ υπερήφανη που είμαι μέλος αυτής της ομάδας και που με επέλεξε ο προπονητής μου ανάμεσα από πολλές παίκτριες. Δεν πίστευα ότι θα καταφέρναμε να κάνουμε ένα τόσο μεγάλο βήμα και να προκριθούμε στη β’ προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στην αρχή υπήρχε άγχος, καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε ισχυρές ομάδες, όπως η Ιταλία και η Αυστρία. Καταφέραμε, ωστόσο, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτών των παιχνιδιών και με την αγωνιστικότητα που διακρίνει όλη την ομάδα, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την Εθνική. Κοιτάξαμε στα μάτια τις αντιπάλους μας και θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει, τόσο την Ιταλία με την οποία αναδειχθήκαμε ισόπαλες 1-1, όσο και την Αυστρία, από τη οποία ηττηθήκαμε με 2-1. Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου νικήσαμε με 3-0 το Καζακστάν».

Για το στόχο που θέτει η Εθνική στους αγώνες της β’ προκριματικής φάσης που θα γίνουν τον Απρίλιο: «Θα συνεχίσουμε την προετοιμασία και μέσα από τις προπονήσεις και τα διάφορα τουρνουά, θα προσπαθήσουμε να παρουσιαστούμε πανέτοιμες για τη νέα πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, με στόχο την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της Ελλάδος. Δεν φοβόμαστε κανέναν αντίπαλο, παρότι το επίπεδο στη β’ προκριματική φάση θα είναι ανεβασμένο και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες».

Για το πώς καταφέρνει και συνδυάζει τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο με το γυναικείο ποδόσφαιρο: «Σπουδάζω στο τμήμα φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ έχω πάρει μεταγραφή από τον Α.Σ. «Βόλος 2004» στις Ελπίδες Καρδίτσας. Το μήνυμα που θέλω να περάσω σε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες είναι ότι, όταν θέλεις κάτι πολύ και πιστεύεις στις δυνάμεις σου, το πετυχαίνεις. Είτε αυτό είναι διάβασμα, είτε είναι άθληση, είτε είναι οτιδήποτε. Παρότι η απόσταση Γιάννενα-Καρδίτσα είναι αρκετά μεγάλη, δεν μπορώ να σταματήσω να παίζω ποδόσφαιρο. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου. Η Καρδίτσα είναι σαφώς πιο κοντά από το Βόλο, γι’ αυτό και αναγκάστηκα να φύγω από την ομάδα στην οποία αγωνιζόμουν μέχρι πέρυσι».

Για το επίπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα: «Τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει σημαντικά το επίπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής έχει γίνει, πλέον, πολύ ανταγωνιστικό. Πολλές ομάδες παρουσιάζονται φέτος ενισχυμένες και θα παλέψουν για την πρώτη θέση. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και στην Εθνική ομάδα, η οποία αρχίζει και έχει διακρίσεις στην Ευρώπη. Πρόσφατα, τον περασμένο μήνα, η Εθνική γυναικών αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με την Ιταλία, ενώ και εμείς οι Νεάνιδες προκριθήκαμε στη β’ προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Επίσης, άρχισε την προσπάθειά της και η Εθνική κορασίδων στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, στο τουρνουά που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζοντας τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία. Αν καταφέρουμε και διακριθούμε και στις κορασίδες θα είναι δείγμα πως το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει αρχίσει να κάνει σημαντικά βήματα προόδου».

Για το τι ήταν αυτό που την έκανε να ασχοληθεί με το γυναικείο ποδόσφαιρο: «Η οικογένειά μου ήταν εκείνη που με ώθησε να ασχοληθώ με το άθλημα. Ο πατέρας μου ασχολείται με το ποδόσφαιρο, ο αδερφός μου – που είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από μένα –  έπαιζε και συνεχίζει να παίζει ποδόσφαιρο και εγώ ακολούθησα τα βήματα του αδερφού μου. Από μικρή μου έβγαινε από μέσα μου να παίζω ποδόσφαιρο, αυτό έκανα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Και βέβαια, έχω την στήριξη και της μητέρας μου».

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νέα ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη – Συνελήφθη ο δράστης

Νέο ομοφοβικό επεισόδιο σημειώθηκε, τη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου. Συγκεκριμένα, έγινε…

12 Μαρτίου 2024

Απογευματινά χειρουργεία: Ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη – Οι πρώτες επεμβάσεις και το σχόλιο Γεωργιάδη

Από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησαν λίγο πριν τις 4 το απόγευμα τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία…

12 Μαρτίου 2024

Γερμανία: Κρίσιμη δίκη για το ακροδεξιό AfD λίγο πριν τις εκλογές

Δεκαπέντε χιλιάδες σελίδες δικογραφίας, πάνω από 270 φάκελοι, 100 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι και μια διαδικασία που…

12 Μαρτίου 2024

Απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Την χτυπούσε μπροστά στο παιδί τους

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, με το θύμα της επίθεσης…

12 Μαρτίου 2024

Θεσσαλονίκη: Άναψαν τα «αίματα» σε εκδήλωση του ΠΙΣ παρουσία Φλωρίδη – Βαρτζόπουλου

Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες των υγειονομικών για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας με τις παρεμβάσεις να πληθαίνουν.…

12 Μαρτίου 2024

«Όχι» στη μετατροπή της Μαγνησίας και της Λάρισας σε «Σούδα» της Κεντρικής Ελλάδας

Ένα μεγάλο «όχι» στη μετατροπή της Μαγνησίας και της Λάρισας σε «Σούδα» της κεντρικής Ελλάδας…

12 Μαρτίου 2024