Τοπικά

Σύσκεψη για περισυλλογή νεκρών πτηνών στην Κάρλα

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βελεστίνου με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βελεστίνου με τη συμμετοχή αρμόδιων φορέων

 

Σύσκεψη για το ζήτημα της περισυλλογής των νεκρών πτηνών που βρίσκονται στη λίμνη Κάρλα πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βελεστίνου παρουσία εκπροσώπων αρμόδιων φορέων. Στη σύσκεψη περιγράφηκε η υπάρχουσα κατάσταση και τονίστηκε ότι πρέπει να ζητηθεί από το Φορέα Διαχείρισης Κάρλας να παρέμβει και να περισυλλέξει τα πτηνά, ενώ θα υπάρξει συνδρομή και από τους άλλους φορείς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου, οι αντιδήμαρχοι, οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Ζαρίφης και Λιανός, η διευθύντρια της ΕΥΔΕ Κάρλας κ. Καρατζά, εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, στελέχη της Δ/νσης Κτηνιατρικής και της Δ/νσης Υγείας και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.

Αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν το θέμα της περισυλλογής των νεκρών πτηνών. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε πριν μερικούς μήνες και παραμένει έκτοτε άλυτο. Από τη Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου σημειώνεται πως είναι ανάγκη να γίνει άμεσα παρέμβαση, γιατί είναι ένα θέμα που έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις για τη δημόσια υγεία και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συνεδριάσει άμεσα το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα για να συζητηθεί το ζήτημα.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα, οι δυνατότητες παρέμβασης, οι κίνδυνοι από τη μη περισυλλογή των πτηνών και αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Φορέα Διαχείρισης Κάρλας να παρέμβει άμεσα. Να σημειώσουμε ότι ο Φορέας Διαχείρισης είναι ο μοναδικός φορέας που διαθέτει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους περιστατικά, καθώς υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι ύψους 45.000 ευρώ από το υπουργείο για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων.

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε πως «το ζήτημα της περισυλλογής των νεκρών πτηνών στη λίμνη Κάρλα απασχόλησε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βελεστίνου με την παρουσία εκπροσώπων από αρμόδιους φορείς. Εδώ και μερικούς μήνες στη λίμνη βρίσκονται τα νεκρά πτηνά με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα που αφορά στη δημόσια υγεία. Το ζήτημα θα έπρεπε ήδη να έχει αντιμετωπιστεί από τους αρμόδιους φορείς. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η περισυλλογή των πτηνών θα πρέπει να γίνει από το Φορέα Διαχείρισης Κάρλας που διαθέτει τους πόρους για μια τέτοια δράση, ενώ παρόμοια παρέμβαση έχει γίνει και στο παρελθόν. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, όπως και οι υπόλοιποι φορείς, δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα, ούτε νομικά καλύπτεται για να προχωρήσει στη χρηματοδότηση αυτής της παρέμβασης. Ωστόσο, μπορούμε και έχουμε όλη τη διάθεση να συμβάλλουμε, εφόσον μας ζητηθεί με τα μέσα που διαθέτουμε. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ζητήσει από το Φορέα Διαχείρισης Κάρλας να προχωρήσει στη σύγκληση έκτασης συνεδρίασης του Διοικητικού συμβουλίου, ώστε να προωθηθεί η αντιμετώπιση του θέματος».

Στο μεταξύ συνεδρίασε χθες το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να γίνει η δημοπράτηση των κυλικείων των δύο ΚΑΠΗ σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο. Ακόμη εγκρίθηκαν δαπάνες για δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Παράλληλα την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των ατόμων που έχουν επιλεγεί για το πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ και την επαγγελματική τους κατάρτιση, ώστε να ξεκινήσει το σεμινάριο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το