Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Διχασμένη η Ευρώπη

Διαμετρικά αντίθετες δηλώσεις των κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών

«Όσο ζω δεν θα υπάρξει συλλογική ανάληψη χρέους στην Ευρώπη». Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έκανε σαφείς τις προθέσεις της ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή (αύριο και μεθαύριο) και προκάλεσε νέο κύκλο καταστροφολογικών σεναρίων αναφορικά με την επόμενη ημέρα και τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς στo Βερολίνο η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι κάτι τέτοιο, σενάριο δηλαδή «κοινού χρέους», αντίκειται στο ίδιο το γερμανικό Σύνταγμα, εξ’ ου και δεν υφίσταται ούτε καν στην ίδια τη Γερμανία, δίνοντας έτσι το τελειωτικό «χτύπημα» του Βερολίνου στα σενάρια που πληθαίνουν ώρα με την ώρα για την ανακίνηση του ζητήματος του χρέους, ήτοι της έκδοσης ευρωομολόγων, από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και ενδεχομένως κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην επικείμενη Σύνοδο.

Την ίδια ώρα όμως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, δήλωνε ότι χρειάζεται να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. για να αντιμετωπιστεί οριστικά η κρίση του κρατικού χρέους, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να μείνει στις Βρυξέλλες μέχρι και την Κυριακή αν χρειαστεί προκειμένου να πετύχει μια συμφωνία μεταξύ των ηγετών.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα παραστεί στη Σύνοδο με μια γραμμή υπέρ της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της σταθεροποίησης των αγορών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ιταλία δεν θα είναι η μόνη χώρα που θα πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Σχολίασε δε και την δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος είχε απορρίψει την ιταλική πρόταση να χρησιμοποιηθούν κονδύλια της Ε.Ε. για να μειωθεί το κόστος δανεισμού για τις χώρες που συμμορφώνονται με το δημοσιονομικό πλαίσιο, λέγοντας πως ο Γερμανός τραπεζίτης «παρεξήγησε» το νόημα των ιταλικών προτάσεων.

Η πίεση που αναμένεται να ασκήσει στη Γερμανία ο Ιταλός πρωθυπουργός εξηγείται εύκολα αν αναλογιστεί κανείς πως η ιταλική οικονομία «φλερτάρει» κάθε μέρα και πιο έντονα με την κατάρρευση. Κάτι που έγινε σαφές νωρίτερα την Τρίτη (χθες) όταν ανακοινώθηκε πως η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει στην προβληματική τράπεζα Banca Monte di Paschi di Siena, δάνειο ύψους έως 2 δισ. ευρώ σε μια προσπάθεια να στηρίξει έναν από τους πιο αδύναμους κρίκους του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.

Είναι η πρώτη «μεγάλη» ανακεφαλαιοποίηση ιταλικής τράπεζας απευθείας από το ιταλικό Δημόσιο, από την ημέρα που η κρίση έφτασε στα σκαλοπάτια της γειτονικής χώρας και οι αναλυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους καθώς έτσι ακριβώς ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση προς το μηχανισμό στήριξης και για την Ισπανία.

Μια Ισπανία που «απειλείται» τώρα με νέα, σαρωτική υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Ο οίκος είχε αξιολογήσει τη Δευτέρα το βράδυ ως «σκουπίδια» (junk) τις περισσότερες τράπεζες της χώρας και ετοιμάζεται πλέον να πράξει το ίδιο και για την ισπανική οικονομία στο σύνολό της.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενη την εκτόξευση των CDS και των spread σε πολύ υψηλά επίπεδα η Μοody’s φέρεται έτοιμη για την υποβάθμιση σε junk της Ισπανίας, σε μια εξέλιξη που σημαίνει υποβάθμιση έως και 4 βαθμίδες για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Μάλιστα οι αναλυτές του οίκου φέρονται να δήλωσαν στο πρακτορείο Bloomberg πως δεν είναι μόνο οι ισπανικές τράπεζες που χρειάζονται διάσωση, αλλά ολόκληρη η χώρα.

Την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα και για την κυπριακή οικονομία. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (χθες) η ΕΚΤ σταματά να δέχεται πλέον ως εγγυήσεις (collateral) τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου.

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας τόνισε ότι τα κυπριακά ομόλογα δεν θα γίνονται πλέον δεκτά, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας κάτω από τα ελάχιστα επενδυτικά κριτήρια της ΕΚΤ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κλείνουν οι ευρωπαϊκές γραμμές χρηματοδότησης για τις κυπριακές τράπεζες…

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το