Photo Gallery, Τοπικά

Σύνθεση Αριστεράς σε νέο ιστορικό μπλοκ

 

Ο Μίμης Ανδρουλάκης στο Βόλο με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου
Ο Μίμης Ανδρουλάκης στο Βόλο με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Όπλων κρίσις: Νεκρικοί διάλογοι για την Αριστερά» παρουσίασε χθες το απόγευμα σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της πόλης ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος σημείωσε την ανάγκη για μετασχηματισμό των ρευμάτων της Αριστεράς, που θα οδηγήσει στη σύνθεση όλων των ρευμάτων της, προκειμένου να επιτευχθεί η έξοδος από την κρίση.

Μεταξύ πολιτικών, και όχι μόνο, φίλων του βρέθηκε χθες ο Μίμης Ανδρουλάκης σε κεντρικό βιβλιοπωλείο προκειμένου να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο και στο Βόλο, που για εκείνον είναι «δεύτερη πατρίδα» όπως χαρακτηριστικά είπε στη «Θ», καθώς «εδώ έχω πολλές και παλιές ιστορίες, είναι μια αγαπημένη πόλη, όπου όλοι έχουν περάσει από σχέση «ανάρμοστη» μαζί μου», όπως συμπλήρωσε χαριτολογώντας. Το «Όπλων κρίσις» αποτελεί το συνδετικό κρίκο που έλειπε, όπως είπε, από τα 11 βιβλία που έγραψε τα τελευταία χρόνια όλα σχετικά με την κρίση και αφορά στην Αριστερά που κάθε φορά στις μεγάλες κρίσεις «πιάνεται αδιάβαστη», όπως σημείωσε ο συγγραφέας, καθώς «δεν της πάει στο μυαλό πως ο καπιταλισμός μπορεί να μπλοκαριστεί».

Στο βιβλίο του ο Μίμης Ανδρουλάκης ξαναζωντανεύει και σχολιάζει το δράμα της δικής μας εποχής, τη σκέψη σημαντικών προσωπικοτήτων όπως του Λένιν, Τρότσκι, Τορέζ, Μπερλινγκουέρ, Φλωράκη, Κύρκου, Μιτεράν, Πάλμε και Ανδρέα Παπανδρέου παραθέτοντας και ιστορικά στοιχεία που μέσα από έρευνά του έρχονται για πρώτη φορά στο «φως». «Από τις υψηλότερες κορυφογραμμές της ιστορίας τα μεγαλύτερα πνεύματα της Αριστεράς συγκρίνουν τη δική τους εποχή με τη δικιά μας μεγάλη κρίση. Πρόκειται για μια σύγκριση σε ό,τι συνέβη σε μεγάλες κρίσεις της ιστορίας πριν από μας, κάτι που το θεωρώ πολύ χρήσιμο» συνέχισε.

Τον τίτλο του το βιβλίο τον άντλησε από μια σκηνή από τον Τρωικό Πόλεμο «όπου οι Έλληνες θέλουν να μοιράσουν τα όπλα του Αχιλλέα με διεκδικητές τον Αίαντα –  τον πιο δογματικό και άκαμπτο με μονολιθικό ήθος ήρωα και τον Οδυσσέα – τον ρεφορμιστή και πραγματιστή, στον οποίο και τα δίνουν τελικά. Εγώ επιλέγω τον ΟδυσσΑία, μια σύνθεση δηλαδή της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη και ιδίως στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο και μονόπρακτο έργο, αλλά μετά από μια τόσο μεγάλη και ιστορικού χαρακτήρα κρίση συνήθως έχουμε μια ανασύνθεση στους χώρους της, αλλιώς θα πάρει το πάνω χέρι η άκρα δεξιά» συμπλήρωσε σχετικά.

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν αυτός είναι ο δρόμος προς την έξοδό μας από την κρίση είπε πως «μέσα από το βιβλίο, μέσα από την Ιστορία, προσπαθώ να δώσω ένα πλαίσιο ιδεών και στους δύο πνεύμονες της Αριστεράς: Και στον πιο ριζοσπαστικό – επαναστατικό και για τον πιο μεταρρυθμιστικό – πραγματιστικό πνεύμονά της. Το βιβλίο δεν είναι μονοσήμαντο σε ένα ιδεολογικό πνεύμα, αλλά προσπαθεί να ανασχηματίσει και τα δύο κατά βάση πνεύματα που υπήρχαν στην Αριστερά με πολλές παραλλαγές. Είναι δηλαδή μια διαφορετική συζήτηση για τη μεγάλη κρίση με επίκεντρο όλα τα Αριστερά ρεύματα». Σε ερώτηση της «Θ» για το αν θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ο Μίμης Ανδρουλάκης απάντησε πως «είμαι υπέρ της σύνθεσης της Αριστεράς σε ένα νέο ιστορικό και κοινωνικό μπλοκ που πρέπει να μετασχηματιστεί και το ένα και το άλλο ρεύμα της» κάτι που θεωρεί εφικτό και που προϋποθέτει «μετασχηματισμούς, τόλμη και καθαρή κρίση».

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, ενώ δεν έλειψαν και τα «πηγαδάκια» που σχολίαζαν τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το