Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Σύνδεση Ιατρικής Σχολής και Βελεστίνου

Γίνονται εξετάσεις στον πληθυσμό και διεξάγεται έρευνα με 22 γιατρούς και επιστήμονες υγείας
Γίνονται εξετάσεις στον πληθυσμό και διεξάγεται έρευνα με 22 γιατρούς και επιστήμονες υγείας

 

Προληπτικές εξετάσεις για την καρδιακή και νοητική λειτουργία, αλλά και σε ψυχικά και σε οφθαλμολογικά νοσήματα πραγματοποιήθηκαν στο Βελεστίνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε 60 περίπου κάτοικους από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Στην περιοχή βρέθηκαν 22 γιατροί και επιστήμονες υγείας στο πλαίσιο της επιδημιολογικής έρευνας που πραγματοποιούν. Μάλιστα μέσω του προγράμματος μπορούν οι κάτοικοι του Δήμου να έχουν πρόσβαση και σε πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Αθήνας.

Ήταν η τρίτη φορά που γιατροί του Πανεπιστήμιου Αθηνών βρέθηκαν στο Βελεστίνο διεξάγοντας προληπτικές εξετάσεις στον πληθυσμό. Η Ιατρική Σχολή υλοποιεί στο πρόγραμμα «Μελέτη-Βελεστίνο» που αποβλέπει στον προληπτικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση χρόνιων νοσημάτων στον πληθυσμό των ηλικιωμένων, όπως καρδιολογικά νοσήματα, ψυχικές και νευρολογικές καταστάσεις, προβλήματα της ακοής και της όρασης.

Η επιδημιολογική έρευνα έχει ξεκινήσει ουσιαστικά εδώ και οκτώ χρόνια και συνεχίζεται. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών συνεργάζεται τόσο με το Κέντρο Υγείας όσο και με το Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας κ. Σαρηγιάννη τόνισε πως η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών αποφέρει θετικά αποτελέσματα και για τους κάτοικους οι οποίοι υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις αναφορικά με χρόνιες παθήσεις.

Αυτή τη φορά 22 γιατροί και επιστήμονες υγείας βρέθηκαν στο Βελεστίνο και έκαναν έρευνα, σε συνδυασμό με εξετάσεις στον πληθυσμό. Πιο αναλυτικά για θέματα καρδιολογίας συμμετείχε η ομάδα του κ. Στεφανάδη από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, για θέματα Ψυχιατρικής και Συμπεριφοράς η ομάδα του κ. Χ. Παπαγεωργίου από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, για θέματα Νευρολογίας η ομάδα του κ. Σ. Παπαγεωργίου από το Αττικό Νοσοκομείο, για θέματα Οφθαλμολογίας η ομάδα της κ. Μ. Μόσχου από το ΠΓΝ Γεννηματάς, για θέματα ΩΡΛ η ομάδα του Κ. Ι. Γιωτάκη και για θέματα διατροφής η ομάδα του Δ. Παναγιωτάκου από το Χαροκόπειο Νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις επόμενες επισκέψεις, από φθινόπωρο, προγραμματίζονται να συμμετέχουν και ενδοκρινολόγοι, διαβητολόγοι, δερματολόγοι και γυναικολόγοι.

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την περιοχή να δραστηριοποιείται η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών διεξάγοντας επιδημιολογική έρευνα αλλά και πραγματοποιώντας εξετάσεις στον πληθυσμό σε σχέση με χρόνια νοσήματα. Η ίδια τόνισε πως ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αμέσως ανταποκρίθηκε και συνεργάζεται με το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου αλλά και την Ιατρική Σχολή για την καλύτερη διεξαγωγή του όλου εγχειρήματος. Εξάλλου αυτό που έχει σημασία, είναι η πρόληψη της υγείας του πληθυσμού.

Μία ημέρα πριν την έναρξη των προληπτικών εξετάσεων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Βελεστίνο και πιο συγκεκριμένα στο Πνευματικό Κέντρο.

Στο χαιρετισμό της η καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και υπεύθυνη του προγράμματος «Μελέτη-Βελεστίνο» κ. Πετρίδου αναφέρθηκε στη συνεργασία που υπάρχει με το Κέντρο Υγείας στο πλαίσιο της έρευνας λέγοντας πως «συνεργαζόμαστε με το Κέντρο Υγείας με ηλεκτρονική καταγραφή πολλών δεδομένων και κλινικών εξετάσεων τα οποία αξιολογούμε κατά την επιστροφή μας, δημιουργούμε έναν κοινό ιατρικό φάκελο με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας για την περαιτέρω παρακολούθηση των κατοίκων. Επίσης δίνουμε τη δυνατότητα σε όποιον από τους κάτοικους χρειάζεται παραπομπή σε τριτοβάθμια εκπαίδευση, να απευθύνεται σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αθήνας, όπου έχουμε κάθε διάθεση να τους εξυπηρετήσουμε».

Παράλληλα τόνισε πως ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα «Μελέτη-Βελεστίνο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το