Photo Gallery, Τοπικά

Σύμπραξη τριών εθνικοτήτων σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών

Εντατικές έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου οδήγησαν στην εξιχνίαση

Έρευνες τριών μηνών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου οδήγησε στην πλήρη εξιχνίαση υποθέσεων διακίνησης λαθρομεταναστών, στη διαδρομή Τσεσμέν Τουρκίας – Ελλάδας. Η τοπική Αστυνομία έφτασε στα ίχνη εννέα συνολικά ατόμων. Οι δύο – δύο αδέλφια από την Κεφαλονιά – βρέθηκαν νεκροί σε ακτές της Μαγνησίας, άλλοι δύο συνελήφθησαν – ο ένας από τους συλληφθέντες είναι υπήκοος Συρίας και φέρεται ως ο «εγκέφαλος» – και άλλοι πέντε αναζητούνται με εντάλματα του Ανακριτή. Ανάμεσα σε αυτούς που αναζητούνται είναι και ένας Ρουμάνος υπήκοος. Για κάθε λαθρομετανάστη, που μετέφεραν κυρίως από τη Συρία, η τιμή ήταν από 2.500 έως 5.000 ευρώ. Για το κύκλωμα είχαν συμπράξει Έλληνες, Σύριοι και ρουμάνος.

Μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων των δύο αδελφών στη Μαγνησία, σήμανε «συναγερμός» στην Αστυνομία. Τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στο σκάφος, το οποίο μετέφερε 34 Σύριους μετανάστες και «εξόκειλε» στο Κεραμίδι άνοιξε το δρόμο για μία σειρά αποκαλυπτικών στοιχείων που οδήγησαν στον εντοπισμό των μελών του κυκλώματος.

Ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται ένας 48χρονος Σύριος, ως «δεξί» του χέρι ένας 53χρονος Έλληνας. Τα δύο αδέλφια από την Κεφαλονιά, ηλικίας 52 και 53 ετών, φέρονταν ως οι άνθρωποι που μετέφεραν με σκάφος Σύριους λαθρομετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας στις ελληνικές ακτές με προορισμό την Αθήνα. Το σκάφος είχαν αγοράσει από Ρουμάνο, το είχαν τροποποιήσει και το χρησιμοποιήσουν ως λαθρομεταναστευτικό. Οι άλλοι συνεργοί περίμεναν με αυτοκίνητα σε διάφορα σημεία απ’ όπου παραλάμβαναν τους μετανάστες και τους μετέφεραν στην Αθήνα.

Μετά το ναυάγιο στο Κεραμίδι, όπου βρέθηκαν 34 μετανάστες και λίγο καιρό αργότερα τα πτώματα των δύο αδελφών, οι Αρχές είχαν πειστεί πως πρόκειται για μεγάλο κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών. Και έτσι άρχισαν εντατική έρευνα. Από την έρευνα, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της τοπικής Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα είχε μεταφέρει σε ακτές της Θεσσαλίας άλλες δύο τουλάχιστον φορές λαθρομετανάστες, εκτός της περίπτωσης που στάθηκε και μοιραία για την αποκάλυψή του. Τα δύο αδέλφια, σύμφωνα με τη νεκροψία, πνίγηκαν καθώς δεν έφεραν κακώσεις. Από την έρευνα δεν μπορεί να αποδειχθεί άλλη εκδοχή θανάτου τους, τουλάχιστον επίσημα. Δεν μπορεί να τεκμηριωθεί αν δέχθηκαν απειλές με όπλο και στη συνέχεια τους έριξαν στη θάλασσα…

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας αναφέρεται πως εξακριβώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου η συμμετοχή πέντε μελών πολυμελούς διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράνομων μεταναστών.

Πρόκειται για τρεις ημεδαπούς και δύο αλλοδαπούς, υπηκόους Συρίας και Ρουμανίας, ο ρόλος και η δράση των οποίων διασαφηνίστηκαν πλήρως.

Από τη συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου σε συνεργασία με το Γραφείο Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας, εξακριβώθηκε η συμμετοχή πέντε μελών πολυμελούς διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράνομων μεταναστών, η οποία εξαρθρώθηκε (στις 17-01-2013) από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Ειδικότερα, την (10-11-2012) αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου συνέλαβαν τους δύο ημεδαπούς άντρες, διότι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης παράνομων μεταναστών θα παραλάμβαναν από τον Άγιο Ιωάννη Μαγνησίας, με τρία οχήματα (δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα κι ένα Ι.Χ. φορτηγό) που διέθεταν, τριάντα πέντε παράνομους αλλοδαπούς, υπηκόους Συρίας, προκειμένου να τους μεταφέρουν στο εσωτερικό της χώρας.

Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Βελεστίνου εντόπισαν και συνέλαβαν τους τριάντα πέντε μετανάστες, για παράνομη είσοδο στη χώρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο ημεδαποί διακινητές είχαν στην κατοχή τους δύο ραδιοασυρμάτους συντονισμένους στις συχνότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Από την αστυνομική έρευνα και την αξιοποίηση των συλλεχθέντων στοιχείων προέκυψε ότι οι τριάντα πέντε παράνομοι μετανάστες είχαν μεταφερθεί από τα παράλια της Τουρκίας στα παράλια του Νομού Λάρισας με πλωτό σκάφος ιδιοκτησίας του αλλοδαπού, υπηκόου Ρουμανίας. Χειριστές του σκάφους ήταν δύο ημεδαποί, αδέρφια, οι σοροί των οποίων βρέθηκαν στις 15 και 17-11-2012 και ο θάνατός τους επήλθε υπό άγνωστες συνθήκες.

Την επιχείρηση από την ξηρά στα παράλια του Νομού Λάρισας συντόνιζαν οι δύο συλληφθέντες ημεδαποί άντρες διακινητές, υπό τις εντολές που λάμβαναν τηλεφωνικώς από το Σύριο αρχηγό της οργάνωσης, ο οποίος συνελήφθη την 16-01-2013 από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Όπως εξακριβώθηκε οι δύο συλληφθέντες ημεδαποί διακινητές είχαν το ρόλο της επίβλεψης της όλης επιχείρησης, καθώς και της λήψης και διαβίβασης πληροφοριών στην οργάνωση, αναφορικά με τις κινήσεις των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών.

Η ημεδαπή που αποτελεί επίσης μέλος της υποομάδας ήταν ιδιοκτήτρια του φορτηγού, με το οποίο θα γινόταν η μεταφορά των παράνομων μεταναστών, ενώ εμπλέκεται κι άλλος ένας Σύριος αλλοδαπός, ο οποίος είχε το ρόλο του οδηγού του ενός εκ των οχημάτων, με τα οποία θα μεταφέρονταν οι λαθρομετανάστες.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών κατασχέθηκαν τα τρία οχήματα (δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα κι ένα Ι.Χ. φορτηγό) που προορίζονταν για τη μεταφορά των αλλοδαπών και πέντε κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής και άλλων μελών στην εγκληματική οργάνωση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ερευνάται η συμμετοχή και τριών, τουλάχιστον, άλλων ατόμων στο συγκεκριμένο κύκλωμα διακίνησης.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή της, στις 17/1/2013, η Ελληνική Αστυνομία για την υπόθεση αυτή είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνταν στην Τουρκία και στην Ελλάδα, διακινώντας με πλωτά μέσα μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών, από και προς τη χώρα μας.

Αναλάμβαναν έναντι υψηλής χρηματικής αμοιβής την παράνομη είσοδο αλλοδαπών, μέσω Τουρκίας και αντίστοιχα την προώθηση αλλοδαπών στην Ιταλία.

Μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί ότι ενέχονται σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις διακίνησης παράνομων μεταναστών, που έγιναν το τελευταίο έτος. Αναζητούνται, μέσω της Interpol και Europol, άλλα 14 τουλάχιστον μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε Τουρκία, Βέλγιο και Γερμανία.

Από τη μεθοδική αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση διέθετε εσωτερική ιεραρχική δομή με διακριτούς ρόλους των μελών της, ενώ είχε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, με κύριο χαρακτηριστικό την είσοδο – διακίνηση παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, μέσω Τουρκίας και αντίστοιχα την προώθηση παράνομων μεταναστών, από τη χώρα μας στην Ιταλία.

Ειδικότερα, μέλη της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη Τουρκίας, συγκέντρωναν αλλοδαπούς, που επιθυμούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας και τους προωθούσαν στα τουρκικά παράλια. Από εκεί, με σκάφη της οργάνωσης (ιδιόκτητα ή μισθωμένα) τους προωθούσαν είτε σε νησιά του Αιγαίου και ιδίως στη Ρόδο, την Κω και τη Μυτιλήνη, είτε απευθείας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Με ανάλογο τρόπο, μέλη της οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, συγκέντρωναν στην Αττική αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να εξέλθουν παράνομα από την ελληνική επικράτεια και τους μετέφεραν με φορτηγά οχήματα προς παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και από εκεί, με πλωτά σκάφη, τους προωθούσαν στην Ιταλία.

Οι αμοιβές «ξεκινούσαν» από 1.200 ευρώ το άτομο, όταν προορισμός ήταν κάποιο νησί του Αιγαίου και «έφθαναν» τα 2.500 ευρώ, όταν προορισμός ήταν η Αθήνα, ενώ για τα παιδιά απαιτούσαν το μισό χρηματικό ποσό.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους, μέσω του τραπεζικού συστήματος και για το λόγο αυτό διακινούσαν τα χρηματικά ποσά με την εναλλακτική μέθοδο διακίνησης κεφαλαίων «HAWALLA», με σκοπό να αποκρύψουν την παράνομη προέλευσή τους. Σε έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκε πλήθος πειστηρίων, δηλωτικών της οργανωμένης δράσης της εγκληματικής ομάδας, όπως ενδεικτικά: Μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων, που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες, πλήθος καρτών sim, ναυτικοί χάρτες, επί των οποίων έχουν επισημανθεί σημεία και ρότες συσκευές GPS, πέντε διαβατήρια τρίτων προσώπων και πάνω από είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000€), δύο επιβατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές τους, εξοπλισμός και υλικά για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων, σε οικία μέλους της οργάνωσης στο Αιγάλεω Αττικής. Επίσης, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο Αίγιο Αχαΐας, στο λιμάνι, ιστιοφόρο πλοίο με την επωνυμία «CANAL FORT», με σημαία Λιβάνου, το οποίο η οργάνωση επισκεύαζε προκειμένου να μεταφέρει στη Σικελία μεγάλο αριθμό αλλοδαπών, σε έκθεση σκαφών-καρνάγιο, σκάφος με την επωνυμία «ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ» που σχετίζεται με τη δράση της οργάνωσης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που είναι σε εξέλιξη, αναζητούνται τουλάχιστον άλλα τρία σκάφη που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση για τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το