Photo Gallery, Τοπικά

Σύλληψη 58χρονου στη Λάρισα για αρχαιοκαπηλία

Ο 58χρονος φέρεται να προβαίνει σε αγοραπωλησίες αρχαίων νομισμάτων και αντικειμένων

Υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας και χθες έγινε η παρουσίαση των στοιχείων. Συνελήφθη ένας 58χρονος και κατασχέθηκαν δεκάδες αντικείμενα, κυρίως αρχαία νομίσματα.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 292 αρχαία νομίσματα, ιδιόχειρες σημειώσεις στις οποίες εμφαίνονται αγοραπωλησίες αρχαίων αντικειμένων, κλειδιά και απόδειξη πληρωμής από θυρίδα γερμανικής τράπεζας, συσκευή ανίχνευσης μετάλλων, ναρκωτικά δισκία, κ.λπ.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες ο 58χρονος προβαίνει σε αγοραπωλησίες αρχαίων νομισμάτων και αντικειμένων, αυτός ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς κατά την έξοδο από την οικία του.

Στην κατοχή του συλληφθέντα, αλλά και σε έρευνα που ακολούθησε σε δύο οικίες του, σε γραφείο του, καθώς και στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 203 ασημένια νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρχαιολόγου, ανήκουν στην περίοδο από τον 4ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ., προέρχονται από την αρχαία πόλη της Ρόδου και απεικονίζουν στη μια όψη «κεφαλή» και στην άλλη «ρόδο», 39 αργυρά νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρχαιολόγου, ανήκουν στον 4ο αιώνα π.Χ., προέρχονται από την αρχαία πόλη της Εφέσου και απεικονίζουν στη μια όψη «μέλισσα» και στην άλλη «ελάφι», 47 χάλκινα νομίσματα κι ένα χρυσό νόμισμα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρχαιολόγου, ανήκουν στη βυζαντινή περίοδο – 4ος αιώνα μ.Χ., δύο νομίσματα τα οποία, σύμφωνα με εκτίμηση αρχαιολόγου, εμπίπτουν στη νομοθεσία περί Προστασίας Αρχαιοτήτων, πλήθος από νάιλον σακούλες που προορίζονταν για την τοποθέτηση των αρχαίων νομισμάτων, μία χάλκινη κεφαλή Σατύρου, δύο μενταγιόν, ένα σε σχήμα σταυρού κι ένα με απεικονίσεις ζώων κι ένα ασημένιο δαχτυλίδι, για τα οποία ερευνάται, αν εμπίπτουν στη νομοθεσία περί Προστασίας Αρχαιοτήτων, δύο ιδιόχειρες σημειώσεις στις οποίες εμφαίνονται αγοραπωλησίες αρχαίων αντικειμένων με αναγραφόμενα μικρά ονόματα – ψευδώνυμα και χρηματικά ποσά, που ανέρχονται έως 45.000 ευρώ, μία κάρτα γερμανικής τράπεζας με τα στοιχεία του συλληφθέντα, ένας φάκελος που περιείχε απόδειξη πληρωμής θυρίδας και δύο κλειδιά θυρίδας της ίδιας τράπεζας.

Επίσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

32 ναρκωτικά δισκία, μία ζυγαριά ακριβείας, έξι μεγεθυντικοί φακοί, ένας φορητός φακός, δύο ζεύγη μεταλλικών ραβδών, μία συσκευασία, μία μπαταρία κι ένα ζεύγος ακουστικών ανιχνευτή μετάλλων, καθώς κι ένα βιβλίο οδηγιών χρήσης ανιχνευτή μετάλλων με CD και έντυπο εγγύησης. Ακόμη κατασχέθηκαν: Μία συσκευή USB στην οποία περιέχονταν επτά φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων, όπως χάλκινων και μαρμάρινων αγαλμάτων και προτομής, 16 έγχρωμες φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ένα βιβλίο και σελίδες του με άγνωστη γραφή μη προσδιοριζόμενης χρονολογίας, το οποίο σύμφωνα με εκτίμηση αρχαιολόγου εμπίπτει στη νομοθεσία περί Προστασίας Αρχαιοτήτων, μία φωτογραφική μηχανή, το χρηματικό ποσό των 310 ευρώ, δύο κινητά τηλέφωνα, ένα κλειδί αυτοκινήτου, μία σφραγίδα που ανέγραφε «Υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών», τρεις πινακίδες κυκλοφορίας και μία ατζέντα. Επίσης, κατασχέθηκε το αυτοκίνητο του 58χρονου.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, τις έρευνες της οποίας συνδράμουν συναρμόδιες Υπηρεσίες, στο πλαίσιο της εθνικής και διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το