Τοπικά

Σύγχυση με το εορταστικό ωράριο στο Βόλο

ΑΓΟΡΑ-ΓΙΟΡΤΕΣ

Σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών προκαλεί το εορταστικό ωράριο που ανακοίνωσε προχθές ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, καθώς τις δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα τα εμπορικά καταστήματα της πόλης δεν θα λειτουργήσουν τις ίδιες ώρες, όπως εξάλλου και ο νόμος ορίζει. Επίσης και το Σάββατο μετά την Πρωτοχρονιά το ωράριο που θα ισχύσει, θα είναι διαφορετικό, από αυτό που θα ισχύσει τα δύο τελευταία Σάββατα του έτους…

Παράλληλα έμποροι του Βόλου ζητούν ήδη να λειτουργήσουν τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του έτους, μετά τα Χριστούγεννα δηλαδή και όχι στις 15 Δεκεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε. Χθες η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου πάντως ανακοίνωσε τι ισχύει για τις διπλές τιμές στα εμπορεύματα.

Η σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών επιτείνεται από το ότι σύμφωνα με το ωράριο που ανακοίνωσε ο ΕΣΒ, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα, ενώ τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, προπαραμονή ή των Χριστουγέννων θα λειτουργήσουν πρωί-απόγευμα…

Τις δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα που θα λειτουργήσουν τα καταστήματα, το ωράριο θα είναι στις 15 Δεκεμβρίου 11 το πρωί με 5 το απόγευμα, αν και ο νόμος ορίζει ότι μπορούν τα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 7 μ.μ., ενώ τη δεύτερη Κυριακή 22 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν από τις 11 το πρωί μέχρι 7 μ.μ. Τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

«Δώσαμε την πρώτη Κυριακή 15 Δεκεμβρίου με λίγες ώρες και τη δεύτερη με περισσότερες, ενώ το Σάββατο πριν τα Θεοφάνια παρατείνουμε το ωράριο μέχρι τις 4» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κ. Τσέλιος.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η διοίκηση του ΕΣΒ για το εορταστικό ωράριο, ενώ για το ίδιο θέμα και με πρόταση να λειτουργήσουν τα καταστήματα και την τελευταία Κυριακή του έτους, αναμένεται να συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα η γενική συνέλευση του Συλλόγου.

Σημειώνεται ότι η εμπορική αγορά του Βόλου θα συμμετέχει στη χριστουγεννιάτικη «Λευκή Νύχτα», που διοργανώνει η ΕΚΠΟΛ, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013 με αφορμή την έναρξη της εορταστικής περιόδου, διαμορφώνοντας το ωράριο των καταστημάτων ειδικά για την ημέρα αυτή με ώρες λειτουργίας 11:00 έως 19:00.

Τη δυνατότητα να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα επτά Κυριακές το έτος, δίνει ο νέος νόμος, που τέθηκε σε ισχύ και προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα διενέργειας εκπτώσεων από τα εμπορικά καταστήματα Νοέμβριο και Μάιο από ένα δεκαήμερο, πέραν των καλοκαιρινών και χειμερινών, καθώς και άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων ανεξαρτήτως εμβαδού επτά Κυριακές το χρόνο και συγκεκριμένα την πρώτη Κυριακή των περιόδων των εκπτώσεων (τέσσερις), καθώς και τις δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και τη μία πριν το Πάσχα.

Πρόκειται για το Νόμο «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών».

 

Αναγραφή διπλών τιμών

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 10 της Υπουργικής Απόφασης Α2-861/2013 «Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών – ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ», για βιομηχανικά προϊόντα που πωλούνται σε καταστήματα εκτός των παντοπωλείων, στις λιανικές τιμές που αναγράφονται στις πινακίδες, τιμοκαταλόγους, ετικέτες, συσκευασίες κ.λπ. μαζί με την τιμή λιανικής που εμπεριέχει το ΦΠΑ, θα πρέπει να αναγράφεται και η τιμή προ Φ.Π.Α.

Συστήνουμε στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν άμεσα τις τιμές τους με τις επιταγές της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, δεδομένου ότι εάν σε μία καταγραφή συνολικής τιμής δεν υπάρχει παράπλευρη αναγραφή και της τιμής προ Φ.Π.Α., αυτή σε ενδεχόμενο έλεγχο πιθανότατα θα θεωρηθεί ελλιπής και μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 500 € ανά κωδικό προϊόντος. Επειδή η συγκεκριμένη απόφαση είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σύγχυση και παρεξηγήσεις στην πράξη, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου πιέζει μέσω των συλλογικών της Οργάνων, η Υπουργική αυτή Απόφαση να αρθεί.

 

Διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών

Τη μετάδοση διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών από τηλεοπτικούς σταθμούς σε ώρες που δεν επιτρέπεται, καταγγέλλει με επιστολή του στο ΕΣΡ ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ (Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας), κ. Γιώργος Λεχουρίτης. Όπως δήλωσε ο κ. Λεχουρίτης, «διαπιστώθηκε μετάδοση τέτοιων διαφημίσεων τα πρωινά της Κυριακής, οπότε η τηλεθέαση είναι ιδιαίτερα υψηλή στις μικρές ηλικίες». «Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι παρά την οικονομική ύφεση. Η μείωση του τζίρου των εταιρειών δεν μπορεί να οδηγεί σε ενέργειες, που καταστρατηγούν τους νόμους» τόνισε. Στην Ελλάδα, απαγορεύεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς η μετάδοση διαφημίσεων παιδικών παιχνιδιών από τις 07:00 έως τις 22:00.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το