Κατηγορίες: Τοπικά

Σύγχρονο λιμάνι στο Τσιγκέλι

Βελτιώσεις στις αρχικές προτάσεις για την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, περιλαμβάνονται στο τελικό σχέδιο του Ρυθμιστικού Σχέδιο Βόλου, το οποίο εστάλη στο ΤΕΕ Μαγνησίας και θα προωθηθεί στη συνέχεια προς τελική έγκριση.

Σχετικά με τη δημιουργία λιμενικού χώρου στο Τσιγκέλι, στο Ρυθμιστικό προβλέπεται η «Δημιουργία σύγχρονου λιμενικού χώρου στο Τσιγκέλι, με χωροθέτηση υποδομών για την εξυπηρέτηση του προβλεπόμενου επιχειρηματικού – βιομηχανικού πόλου, αλλά και για τις δραστηριότητες μεταφόρτωσης σκραπ και ενδεχομένως των εγκαταστάσεων Μαμιδάκη.

Ωστόσο διευκρινίζει ότι «η μεταφορά οχλουσών δραστηριοτήτων από το λιμάνι του Βόλου, στην περιοχή Τσιγκέλι Αλμυρού, προϋποθέτει τη λειτουργία τους υπό αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και θα πρέπει να συνοδευτεί από παράλληλη βαθμιαία ανάπτυξη σύγχρονου εμπορευματικού λιμενικού κόμβου, συμπληρωματικού με τη λειτουργία του κεντρικού λιμανιού του Βόλου. Στην ίδια περιοχή, προβλέπονται εξισορροπητικά μέτρα, όπως η δυνατότητα εφαρμογής περιβαλλοντικών προγραμμάτων και περιβαλλοντικών σχεδίων (παρακολούθηση θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος, διαχείριση αποβλήτων, αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου κ.τ.λ.).

«Προωθούνται δράσεις για την προστασία και αναβάθμιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και την αποφυγή των δυσμενών επιπτώσεων της αέριας ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία με στόχο, την επέκταση των περιοχών ελέγχου και καταμέτρησης των εκπομπών αέριων ρύπων και εκτός αστικών περιοχών, όπως για παράδειγμα στην περιοχή οχλουσών βιομηχανιών του Δήμου Αλμυρού».

Με τη φυγή των οχλουσών δραστηριοτήτων από το Λιμάνι του Βόλου (όπως φορτοεκφορτώσεις μεταλλευμάτων, σιτηρών, χημικών και γενικά των χύδην φορτίων και η σταδιακή απομάκρυνση αυτών με τη μεταφορά τους στις λιμενικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Τσιγκέλι στον Αλμυρό), θα αποδοθεί ο 1ος προβλήτας (Σιλό), καθώς και οι παλαιές αποθήκες τελωνείου, στις δραστηριότητες της ακτοπλοΐας και της φιλοξενίας κρουαζιέρας και θαλάσσιου τουρισμού, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα μαρίνα.

Παράλληλα οι μελετητές του Ρυθμιστικού τονίζουν τη δυνατότητα Τουριστικής Ανάπτυξης στην περιοχή του Αλμυρού -όπως και του Βελεστίνου- με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και θα πρέπει να γίνει διερεύνηση βιωσιμότητας για δημιουργία βοτανικού κήπου και οικολογικού Μουσείου στην περιοχή.

Προτείνεται επίσης να δημιουργηθούν αθλητικές υποδομές, οι οποίες μπορούν να δώσουν αναπτυξιακό αντίκτυπο και να διαδραματίσου σημαντικό ρόλο. Οι υποδομές που προτείνεται να κατασκευαστούν στην περιοχή Αλμυρού, είναι εκείνες που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη αθλημάτων θαλάσσης και αναψυχής, στον παραλιακό οικισμό «Χοροστάσι», για χρήση προπονήσεων σε αθλήματα όπως η κωπηλασία, η ιστιοπλοΐα και το θαλάσσιο σκι, καθόσον η περιοχή διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα για τη χρήση αυτή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο.

Σε αυτό αναφέρεται επίσης, η δημιουργία νέου επιχειρηματικού-βιομηχανικού πόλου στον Αλμυρό και προβλέπεται «ο αποκλεισμός οποιωνδήποτε νέων χωροθετήσεων στην παράκτια ζώνη, πέραν των δύο ήδη υφιστάμενων πόλων, δηλαδή αυτού στην περιοχή της ΑΓΕΤ στην Αγριά και εκείνου στο Τσιγκέλι Αλμυρού. Η αναγνώριση της νομιμότητας διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης στις παραπάνω δύο εκτός σχεδίου βιομηχανικές συγκεντρώσεις επί του θαλασσίου μετώπου, στηρίζεται θεσμικά στο άρθρο 5 του Ειδικού Πλαισίου για τη Βιομηχανία, οι σχετικές διατάξεις του οποίου εξαιρούν από την υποχρεωτική μετεγκατάσταση τις μεγάλες μονάδες που διαθέτουν λιμενικές εγκαταστάσεις. Εξάλλου η διατήρηση των συγκεκριμένων μονάδων, που σημειωτέον εξασφαλίζουν για την περιοχή του Ρ.Σ.Β σημαντικό αριθμό θέσεων απασχόλησης, είναι συμβατή με το επιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, αφού αυτή διαθέτει εξειδίκευση στους παραγωγικούς τομείς των συγκεκριμένων μονάδων (Μεταλλεύματα, τσιμέντο και αλευρόμυλοι)».

Παρεμβάσεις και έργα ανάπτυξης

Το Ρυθμιστικό προβλέπει και έργα ανάπτυξης για την περιοχή Αλμυρού, όπως:

-Η κατά προτεραιότητα ανάδειξη, σημαντικών στοιχείων του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος (Έλος Σούρπης, Βουνά Γκούρας, λίμνες Ζηρέλια), σε συνδυασμό με δράσεις που προάγουν τον οικολογικό τουρισμό.

-Η τόνωση των πολιτιστικών πόλων Αλμυρού και Άλου με την εκτέλεση των απαιτούμενων συνοδευτικών έργων.

-Η οικολογική αναβάθμιση του δάσους «Κουρί» και η οργάνωση πόλου επαφής με τη φύση και αναψυχής.

-Βελτίωση της εικόνας του οικισμού Αλμυρού-Ευξεινούπολης, με την ανάπλαση και αισθητική αναβάθμιση του αστικού ιστού και τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, σε ολόκληρο το μήκος του παραλιακού μετώπου, από το Έλος Σούρπης μέχρι τα νότια όρια του αεροδρομίου, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των αρχαιολογικών καταλοίπων

-Αναβίωση του εξαιρετικού ενδιαφέροντος παλιού οικισμού του Πλατάνου ως σημαντικού πόλου έλξης και οικιστικού υποδοχέα.

Οι χώροι, τα μνημεία και οι υπαίθριες περιοχές, η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή των οποίων απαιτείται να υποστηριχθεί κατά προτεραιότητα με αντίστοιχες δράσεις είναι:

-Το πλέγμα των μνημείων της ευρείας περιοχής της αρχαίας Άλου ενσωματώνοντας και το χώρο κοντά στην Πλατανιώτικη Μαγούλα και όλες τις πολυπληθείς θέσεις στις υπώρειες της Όθρυος, όπου υπάρχουν σημαντικά κατάλοιπα πολλών περιόδων, από τη Νεολιθική ως τη Νεώτερη. Τα υπάρχοντα μνημειακά και ιστορικά κατάλοιπα επιτρέπουν (και υποδεικνύουν) την ανάδειξη των περιοχών μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων. Η ανάδειξη τους μπορεί να καταστήσει την ευρύτερη περιοχή υπερτοπικής εμβέλειας,

-Η ζώνη συνδυασμένης προστασίας και ανάδειξης των στοιχείων του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Όθρυος,

-Η ζώνη αναβάθμισης των στοιχείων της φύσης και του δασικού πλούτου στο τμήμα του Δυτικού Μαυροβουνίου που περιλαμβάνεται στην ενότητα.

– Η ανάπτυξη ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού προβλέπεται στη χωρική ενότητα του Αλμυρού, στις υπώρειες της Όθρυος, στους ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς, όπου η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού ευνοείται από το φυσικό περιβάλλον και το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΠΟΥ: Περισσότερα από 8.000 παιδιά κάτω των 5 ετών έλαβαν φροντίδα για οξύ υποσιτισμό στη Γάζα

Περισσότερα από 8.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών έλαβαν φροντίδα στη Λωρίδα της Γάζας…

13 Ιουνίου 2024

Βρετανία: Μεσαιωνικές ταφόπλακες 800 ετών ανακαλύφθηκαν σε ιστορικό ναυάγιο

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς αρχαιολόγους στον κόλπο Στάντλαντ, στα ανοικτά των ακτών του…

12 Ιουνίου 2024

Δανία: Έψαχναν ένα κλεμμένο ποδήλατο και τελικά βρήκαν κλεμμένα… έργα τέχνης

Στην Κοπεγχάγη, η έρευνα για τη φερόμενη κλοπή ενός ποδήλατου οδήγησε στον εντοπισμό έργων τέχνης…

12 Ιουνίου 2024

Στις 29 Ιουνίου οι εκλογές στον ΓΣΒ «Η Νίκη»

Το Σάββατο 29 Ιουνίου θα διενεργηθούν εκλογές για να αναδειχθεί νέα διοίκηση στον ΓΣΒ «Η…

12 Ιουνίου 2024

Αμοργός: Αυτό είναι το τελευταίο μήνυμα του 59χρονου τουρίστα που αγνοείται

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 59χρονου Αμερικανού τουρίστα στην Αμοργό. Τα ίχνη…

12 Ιουνίου 2024

Τόρι Σπέλινγκ: Άφησε σε τραγική κατάσταση το σπίτι που ζούσε με τα πέντε της παιδιά – Τι αποκάλυψαν οι γείτονες

Η Τόρι Σπέλινγκ εγκατέλειψε το πολυτελές ακίνητο, όπου ζούσε για τέσσερις μήνες με τα πέντε…

12 Ιουνίου 2024